Príprava na súťaž - od A do Z s BioTechUSA, 1. časť

Príprava na súťaž - od A do Z s BioTechUSA, 1. časť

BioTechUSA

Medzi serióznym tréningom a prípravou na súťaž existuje len jeden malý krok, ktorý vyzerá jednoducho... no tento malý krok sa však musí dobre zvážiť, odvážiť a vypočítať, načasovať a znova a znova prehodnotiť. V tejto sérii článkov sa budeme zaoberať všetkým, čo budete potrebovať vedieť, aby ste sa odhodlali spraviť (nespraviť) krok k tomu aby ste začali súťažiť. 

Súťaž je veľká udalosť v živote každého trénujúceho športovca. V prvom rade je to fakt, že sa bude porovnávať s inými športovcami v rovnakej disciplíne na súťažnom pódiu, a to nie je málo. Tiež to znamená odhalenie svojho tela pred publikom, predvádzať sa na pódiu, pritiahnuť pozornosť a dokázať, že ste najlepší – a každý vidí tieto skutočnosti ako výzvu. Je to končený test, ktorý si vyžaduje nielen veľa práce a obety, ale aj veľa práce na zdokonalení seba.

Je potrebné prijať aj niektoré zásadné rozhodnutia, ktoré zmenia váš život na celkom dlhé obdobie – rozhodnutia, ktoré ovplyvnia vaše okolie, vašu prácu, vzťah, zvyklosti a veľa iných faktorov. Oprávnenou otázkou je spýtať sa „prečo vôbec začať súťažiť?".
Najjednoduchšou odpoveďou, ktorá vám príde na rozum je „lebo chcem ukázať že som najlepší". Na to by sa dalo povedať áno aj nie. Predovšetkým si chceme dokázať, že za niečo stojíme, že ideme po správnej ceste, že sme dosiahli pokrok a robíme to správne, že sme to dokonca urobili výnimočne dobre pretože sme pripravení súťažiť s ostatnými pred očami verejnosti a rozhodcov.
Tiež sa snažíme nájsť nový zdroj motivácie, aby sme pokračovali s ešte väčšou intenzitou, nadšením a vytrvalosťou, chceme získať väčšiu túžbu a väčšie odhodlanie do budúcnosti, rýchlejšie napredovať, stúpať hore, dobyť svet svojou vlastnou cestou. Táto cesta sa začína dávno predtým, ako sa postavíme na pódium ukázať jej poslednú fázu pokroku a úspechu. Je tiež potrebné spomenúť, že väčšina ľudí nedosiahne túto fázu – kvôli strachu z neznáma, nedostatku záujmu, lenivosti... zoznam príčin a výhovoriek môže byť dlhý. Takže aké sú všetky štádiá, ktorými potrebujete prejsť skôr, než budete mať myšlienky na súťaženie?

Od úplného začiatku až po rozhodnutie súťažiť

Najskôr každý začne v jeden deň trénovať bez toho, aby skutočne vedel ako. Bez potrebnej techniky, metód, alebo vedomostí. Častokrát mimo posilňovne a iba s improvizovaným vybavením – poháňaný rôznymi dôvodmi:

  • nedostatok sebavedomia
  • túžbou zmeniť svoju postavu
  • zo strachu z bitky v škole
  • z túžby získať silu a rešpekt
  • aby sme mohli zapôsobiť na svojich kolegov
  • aby sme vyzerali ako naša obľúbená filmová hviezda
  • aby sme boli silnejší v každodennom živote, ako na nás iní pozerajú
  • a je to pre nás aj zmysluplné trávenie voľného času

Príčiny, ktoré vysvetľujú prečo začneme, sú početné a často ukrývajú veľké nešťastie a vôľu zmeniť veci, najmä ak sa tento začiatok deje v období detstva a dospievania. V priebehu času sa naučíme o fyziológii, biomechanike, anatómii, doplnkoch výživy, cvičení, technike. Vedecké knihy, časopisy, noviny, webové stránky, blogy, videozáznamy, fotografie, diskusie, pozorovania. Všetko je dobré pre vaše učenie a zlepšovanie sa.

Vždy sa musíme seba pýtať, vidieť sami seba z kritického pohľadu, vždy vidieť skutočnosti vo všetkých oblastiach, aby sme mohli pokračovať, stále, vždy a nikdy nestagnovali, nevzdávali sa a nestrácali odvahu. Šport je úžasná vec, pretože nám nielen dovolí prekonať samých seba, ale tiež umožní zmeniť naše telo, náš život, naše myslenie, našu disciplínu a naše vedomosti, naše istoty. Taktiež slúži ako tvrdé jadro, vodiaca čiara v živote, ktorá nám v ťažkých časoch a počas temných období umožňuje, aby sme sa z nich dostali bez zbytočne veľkých rán, bez útekov od povinností, bez toho aby sme nechali všetko padnúť, bez toho aby sme sa utápali v prejedaní sa, alkohole a drogách.

Ak ste jedným z tých, ktorí uvažujú o tom, že šport sa v priebehu rokov pre nich stal neoddeliteľnou súčasťou života, potom šport a zodpovedajúci spôsob života už nebudete vnímať ako obmedzenie. Špecifické jedlo, diéta, prírastok na váhe, rozvrh, únava, zodpovednosť... celý váš život spojený so športom už nebude vnímaný ako príťaž, alebo niečo bizarné. Naopak, tento život – je oveľa bohatší, aktívnejší a náročnejší, než život sedavých ľudí - nakoniec bude pre vás nevyhnutnosťou, ktorá sa stáva pre športovca normálnym životom... a pritom je iba mierne odlišný od života bežných ľudí.

Toto je normálny proces vývoja - ak je zachovaný a nepretržitý, vykonávaný s potešením a so skutočným odhodlaním – raz príde deň kedy budete mať pocit, že musíte postúpiť na ďalšiu úroveň. Keď dosiahnete úroveň, ktorá je dostatočne pozoruhodná, aby si ju všimli aj ostatní, alebo nadobudnete pocit, že ste pripravený sa porovnať s ostatnými pred publikom – to vedie k odhodlaniu súťažiť, porovnať sa s inými športovcami a dokonca s tými najlepšími v danom odvetví.

Musím povedať, že byť len divákom, nikdy by ste nestretli na súťaži vaše vzory. Stretnúť ich, keď ste na druhej strane, súčasťou podujatia, je niečo výnimočné a oveľa silnejšie: môžete sa s nimi rozprávať ako s rovnocennými, niekedy aj vtedy, keď rozhodujú. A niekedy – na veľké prekvapenie – sú s vami spoločne na pódiu. A v tomto momente sa môžete porovnávať s legendami, ktoré vás motivovali začať športovať... nie je to málo, je to skutočne niečo veľmi silné a významné, niečo ako odovzdanie pochodne od jednej generácie na druhú.

Viem, prečo chceme súťažiť

Ale ten malý záblesk, moment, keď prejdete od reflexie k akcii, „to je ono, idem na to" môže byť motivované rôznymi vecami: súťažou, ktorá sa blíži a pohľadom na priateľov a kolegov z posilňovne, ktorí sa pripravujú na ňu. Stávkou s niekym, aby ste to urobili, príležitosťou na nové skúsenosti, cestou ktorá ich sprevádza, alebo vám niekto skúsenejší povie, že „máš naozaj dobrú postavu a skvelú formu, nechcel by si sa pripravovať na súťaž?"

Bez ohľadu na to, aký máte dôvod, tento rozhodujúci moment trval dlho a nerodil sa ľahko, tak jednoducho a tak náhle. Je veľmi dôsledný a skutočne vážny. Skutočne preto, že celá stratégia a obrovské množstvo roboty bolo potrebnej na to, aby sa sen stal realitou, reči činmi, vysnívaný obraz skutočným obrazom na javisku. A znova je to všetko o poznaní, praxi, zdravom rozume, plánovaní, disciplíne a množstve práce, odriekaní, utrpení, sklamaní, ktoré nasledovali, aby ste nakoniec boli pripravení a dostali sa na vrchol v očakávaný deň.

V nasledujúcich článkoch si prejdeme (krok za krokom) celý postup na to, ako vytvoriť a realizovať plán s cieľom uspieť na súťaži v danom dni. Budeme popisovať všetky nástrahy, ktorým sa treba vyhnúť, všetky konkrétne veci, ktoré treba urobiť. Potom už bude len na vás, aby ste videli a rozhodli sa, či urobíte ten krok alebo nie. Uvedomte si však, že nič nie je náročnejšie pri vašej ceste na vrchol, ako zvládnuť túto výzvu.

Denis Tchoumatchenko pre BioTechUSA

BioTechUSA

Diskusia k článku:

AMIX diskusia