Tomáš Tóth: V článkoch o bielkovinách sme sa dozvedeli, že aminokyseliny vo forme reťazcov tvoria bielkoviny, z ktorých pozostávajú všetky živočíšne a rastlinné tkanivá. Mohli by sme ich nazvať stavebnými blokmi, z ktorých sa bielkoviny vytvárajú. Aminokyseliny sú konečným produktom trávenia bielkovín alebo hydrolýzy bielkovín. Obsahujú približne 16% dusíka. Z chemického hľadiska je práve obsiahnutý dusík to, čím sa aminokyseliny odlišujú od ostatných základných živýn sacharidov a tukov, ktoré dusík neobsahujú.
Bielkoviny pozostávajú z aminokyselín, ktoré sú pospájané do reťazcov tzv. peptidovými väzbami. O aminokyselinách hovoríme vtedy, ak jednotlivé aminokyseliny už nevytvárajú ucelený reťazec, čiže bielkovinu. Aminokyseliny sa v doplnkoch výživy (tablety, prášok, tekuté roztoky) môžu vyskytovať v rôznych formách, čo súvisí s mierou delenia reťazca ich pôvodnej bielkoviny. No aj bielkovinové suplementy vo forme nápojov, či tyčiniek môžu obsahovať určitý podiel aminokyselín, teda bielkovín, ktoré úž nevytvárajú ucelený reťazec. Aminokyseliny sa vyrábajú z bielkovín narušením ich reťazca. Tým sa docieli lepšia vstrebateľnosť a rýchlejší vstup aminokyselín do krvi (rýchly anabolický efekt), pretože sa predíde procesu štiepenia bielkovín v žalúdku a hlavne v črevách. To je hlavná prednosť aminokyselín pred ich materskými bielkovinami, z ktorých sa vyrábajú. Väčšina aminokyselín vo forme suplementov sa získava derivovaním zo živočíšnych bielkovín, z bielkoviny kvasníc, mlieka, srvátky, kazeínu alebo z rastlinných zdrojov (obilie, otruby z hnedej ryže). Rozdelenie aminokyselín sa neobmedzuje iba na esenciálne a neesenciálne. Existujú ešte ďalšie kritéria, podľa ktorých sa dajú aminokyseliny rozdeliť. Väčšina aminokyselín (s výnimkou glycinu) sa vyskytuje v dvoch formách chemickej štruktúry. Označujú sa ako L alebo D formy (napr. L- cystin a D- cystin). D znamená dextro (latinsky “pravý“)a L znamená levo (latinsky “ľavý“). Tieto pomenovania označujú smer rotácie špirály, ktorá vytvára chemickú štruktúra molekuly. Môžeme povedať, že L- forma je zrkadlovým obrazom D- formy alebo naopak. Bielkoviny živočíšnych a rastlinných tkanív pozostávajú z L- foriem aminokyselín (s výnimkou fenylalanínu, ktorý sa vyskytuje aj ako DL- fenylalanin v L a D forme súčasne). Čo sa týka aminokyselín v suplementoch, tak produkty obsahujúce L- formy aminokyselín sa považujú za vhodnejšie kvôli lepšej kompatibilite s biochémiou ľudského tela. Aminokyseliny sa ďalej rozdeľujú aj podľa ich štruktúry a reťazca .
FORMA |
VLASTNOSTI |
VÝHODY |
NEVÝHODY |
|
voľné aminokyseliny |
nezaťažujú trávenie, rychlá vstrebateľnosť |
môžu sa prijímať vo vysokých dávkach, ktoré zastavujú katabolizmus a majú iné špecifické výhody |
relativne drahé
|
|
vetvené aminokyseliny -leucin -izoleucin -valin |
počas cvičenia zvyšujú tvorbu čpavku, pôsobia antikatabolicky
|
antikatabolický (ochranný) účinok, pri zvýšenej záťaži sa premieňajú na energiu, čím zastavujú katabolizmus svalov |
drahý zdroj energie pre svalovu prácu- ľahko sa spaľujú |
|
di-/tripeptidy |
veľmi rychle vstebateľná forma, peptidy zložené z dvoch a troch molekúl aminokyselín,(prirodzeným trávením sa bielkoviny štiepia na fragmenty obsahujúce 2-3 molekuly aminokyselín) |
stimulujú vylučovanie anabolického hormónu IGF-1, zlepšujú využiteľnosť bielkovín v organizme |
vysoká cena, horšia dostupnosť |
|
hydrolyzáty bielkovín |
zrýchlená vstrebateľnosť, umelo naštiepené bielkoviny na kratšie reťazce aminokyselín tvoria určitý medzistupeň medzi bielkovinou a aminokyselinami
|
kratšie fragmenty aminokyselinových reťazcov stimulujú vylučovanie anabolického hormónu IGF-1 |
vyššia cena |
|
Každá aminokyselina má v organizme svoju špecifickú úlohu. Pre názornosť uvádzam základný popis funkcií jednotlivých esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.
Keď užívate aminokyseliny vo forme aminokyselinových suplementov, je najlepšie ich brať na lačno, približne pol hodinu pred jedlom alebo medzi jedlami aby sme dosiahli lepšie a rýchlejšie vstrebávanie. Pre dodatočne lepšiu absorpciu možme pridať malé množstvo vitamínu C a B6.
Esenciálne aminokyseliny
LEUCIN
- vetvená aminokyselina, ktorú môžu svaly využiť na energetické účely pri zvýšenej energetickej potrebe
- suplementácia leucinom chráni svaly pred katabolizmom
- prekurzor enkefalinu (tlmí bolesť podobne ako endorfíny), konkuruje tyrosinu, fenylalaninu a tryptofanu ako východzia látka pri syntéze nervových prenášačov
ISOLEUCIN
- vetvená aminokyselina, ktorú môžu svaly využiť na energetické účely pri zvýšenej energetickej potrebe
- suplementácia isoleucinom chráni svaly pred katabolizmom
VALIN
- vetvená aminokyselina, ktorá prechádza rýchle do svalov
- ovplyvňuje absorpciu niektorých nervových prenášačov v mozgu podobne ako tryptofan, fenylalanin a tyrosin
HISTIDIN
- je prekurzorom nervového prenášača histaminu, dipeptidov carnosinu a homocarnosinu
- je nepostrádateľný pre deti
- suplementácia sa nedoporučuje, v spojení so slnečným žiarením môže poškodzovať imunitný systém
LYSIN
- pri jeho nedostatku sa zhoršuje syntéza bielkovín vo svaloch a spojivových tkanivách
- pôsobí proti vírusom
- je potrebný pre produkciu karnitinu
- stimuluje tvorbu kolagénu, chrupaviek a spojivových tkanív
METHIONIN
- zvyšuje hladinu glutathionu
- je prekurzorom cysteinu, kreatinu a karnitinu
FENYLALANIN
- je hlavným prekurzorom tyrosinu
- zlepšuje náladu, zvyšuje bdelosť, pomáha pri liečbe depresie
- zvyšuje hladinu enkefalinu, ktorý pôsobí proti bolesti
- je hlavnou surovinou pri tvorbe kolagénu
- potláča chuť do jedla
- nachádza sa v aspartamových sladidlách
THREONIN
- jeho nedostatok spôsobuje ukladanie tuku v pečeni
- tvorí dôležitú zložku kolagénu
- vegetariáni majú tendenciu k deficitu threoninu
- posilňuje imunitný systém
TRYPTOFAN
- je prekurzorom neurotransmiteru serotoninu (ukľudňuje)
- používa sa k liečbe nespavosti, stresu, úzkosti a depresie
- je možné ho prijímať len z prirodzených zdrojov alebo z prekurzoru 5-hydroxytryptaminu (5-HTP)
Neesenciálne aminokyseliny
ARGININ
- zvyšuje hladinu oxidu dusíka, ktorý podporuje hypertrofiu (rast) svalových vlákien
- podporuje uvoľňovanie inzulínu, glukagonu a rastového hormónu
- je významnou zložkou svalového metabolizmu, má významnú úlohu pri metabolizme dusíka
- má antikatabolické pôsobenie
- pomáha pri rehabilitácii po zraneniach a pri tvorbe kolagénu
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- je prekurzorom kreatinu
- zlepšuje tvorbu spermií, má použitie pri liečení niektorých foriem impotencie
CYSTEIN
- má ochranný účinok pre organizmus proti jedom, negatívnym účinkom alkoholu a tabaku
- je významný pri raste vlasov
- zvyšuje hladinu glutathionu
- zvyšuje imunitu voči AIDS
TYROSIN
- prekurzor nervového prenášača dopaminu, norepinefrinu a epinefrinu, tyroxínu (hormónu štítnej žľazy), rastového hormónu a melaninu (vlasového a kožného pigmentu)
ALANIN
- je hlavnou súčasťou spojivových tkanív
- je dôležitý pri metabolizme glukózy
- umožňuje metabolizovať aminokyseliny na energiu
KYSELINA ASPARTOVÁ
- je súčasťou svalového metabolizmu
- podľa niektorých štúdií má schopnosť zvyšovať vytrvalosť a energetický metabolizmus
- nachádza sa v aspartamových sladidlách
KYSELINA GLUTAMOVÁ
- je hlavným prekurzorom glutaminu, glutathionu a GABA (gama- kyselina aminomáselná)
- je dôležitá pri metabolických procesoch v mozgu a pri metabolizme niektorých aminokyselín
GLYCIN
- zúčastňuje sa pri syntéze ostatných aminokyselín, je súčasťou hemoglobínu a cytochrómov (enzýmov, ktoré sú dôležité pre tvorbu energie)
- má ukľudňujúci účinok
- vzniká a neho glukagón, ktorý pomáha pri tvorbe glykogénu (jedna zo zložiek potrebných pre tvorbu kreatinu)
GLUTAMIN
- je aminokyselinou, ktorá sa vyskytuje v najväčšom množstve
- má dôležitú úlohu v imunitnom systéme
- v diétach je dôležitým zdrojom energie pre ľadviny, črevá a pečeň
ORNITIN
- zvyšuje tvorbu oxidu dusíka, ktorý podporuje hypertrofiu (rast) svalových vlákien, je súčasťou metabolizmu močoviny
PROLIN
- má úlohu pri tvorbe spojivových tkanív a stavbe srdcového svalu
- je hlavnou súčasťou kolagénu
SERIN
- je dôležitý pri tvorbe energie, zlepšuje pamäť a funkciu nervov
- má dôležitú úlohu pri tvorbe imunoglobulínu a protilátok
TAURIN
- je dôležitý pre tvorbu žlče, pri trávení a vstrebávaní tukov-pôsobí ako neurotransmiter v určitých oblastiach mozgu a v očnej sietnici