Sebastián ŽIVČÁK - zo šikanovaného mladíka šampión v bodybuildingu

Sebastián ŽIVČÁK - zo šikanovaného mladíka šampión v bodybuildingu

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Bodybuilding už nejaký čas nie je len a len o kulturistike. Naprieč federáciami na súťažných pódiách môžete vidieť nielen ťažkotonážnych hardcore kulturistov, ale aj estetických Classic Physique súťažiach s telesnými proporciami, ktorými sa chválili bodybuilderi zo 60. alebo 70. rokov minulého storočia. Obľúbenou je aj nominácia Men´s Physique. Práve v tejto nominácii súťaží aj talent, na ktorý by sme chceli upozorniť prostredníctvom tohto článku. Jeho meno? Sebastián ŽIVČÁK.

Viem o tebe, že na súťažné pódium si vstúpil mimoriadne razantne v minulom roku. Môžeš sa už pochváliť titulom Slovenského šampióna, no mnohí o tebe budú po prvýkrát počuť až prostredníctvom článku na našom portáli. To je tiež dôvod, prečo ťa hneď na začiatku poprosím - predstav sa nám bližšie.
Volám sa Sebastián ŽIVČÁK, mám 19 rokov a pochádzam z malebného mestečka spod Vysokých Tatier, zo Svitu. Mám vyštudovanú strednú odbornú školu so zameraním na IT sektor. Po úspešnom ukončení maturity som sa zamestnal ako servisný technik v mojom odbore a popritom rozbieham kariéru fitness trénera.

Aká bola tvoja cesta ku kulturistike?
Moja cesta ku kulturistike nebola práve najľahšia. Začal som vďaka chronickej chorobe, ktorá ma donútila si nájsť nové hobby. V 14. rokoch som bol 38kg vážiaci chlapec, ktorý strávil posledný rok v nemocnici. Kvôli mojej fyzickej stránke som bol šikanovaný, ponižovaný. Nemohol som sa na seba v zrkadle pozerať a tak som začal s tréningom s vlastnou váhou.

Na kalistenike som vybudoval svalový základ, neskôr som tento základ spojil aj s cvičením v posilovni, vďaka ktorej som “doťukol“ formu. A tak som sa mohol napokon postaviť aj na bodybulding súťažné pódium, o ktorom som sníval. Výsledky? V roku 2022 víťazstvo na pohárovej súťaži v Starej Ľubovni a neskôr aj titul Majstra Slovenska v kategórii Men´s Physique Junior do 178cm na súťaži, ktorá sa konala v Dubnici nad Váhom.
Živčák
Súťaženie nie je iba o predsúťažnej príprave a o tréneroch, ktorí majú kulturistu, alebo men´s physique súťažiaceho pripraviť na súťažné pódiá. Je to aj o podpore od kamarátov, ktorí majú skúsenosti v tejto oblasti. Tí vedia často pomôcť, poradiť a podporiť z potrebného nadhľadu. Kamarátom, ktorý je pre mňa rovnako dôležitý ako tréner, v mojom prípade je Janko MORAVČÍK. Má za sebou súťaženie v nominácii klasická kulturistika a tak som mu napísal  dávno pred tým, ako som začal uvažovať o súťažení v bodybuildingu. Obaja sme sa venovali modelárstvu (poznámka: málo kto vie, že aj bývalý TOP bodybuilder Lukáš TOPINKA má k modelárstvu veľmi blízko). Janko mi pomáhal v mojich začiatkoch, riešil všetko počnúc stravou a silovými tréningmi končiac. Za to som mu stále veľmi vďačný.

Sebastián ŽIVČÁK

Ako dlho sa venuješ bodybuildingu a aké výsledky si dosiahol v tomto športe?
V tomto športe som stále ešte začiatočník, veď momentálne ma čaká iba druhá súťažná sezóna. Verím, že prídem v lepšej forme a urobím všetko pre to, aby ako mladý junior som sa presadil na domácej, aj medzinárodnej scéne. S jedným titulom Majstra Slovenska sa niet s čím chváliť, no som na neho neskutočné hrdý, pretože viem, čo sa za týmto výsledkom skrýva.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v Men´s Physique pre sezónu 2023?
Moje tréningy sú určite odlišné od tých, ktoré sú považované za klasicky kulturistické. Rozdeľujem ich na deloadové, objemové a tie, ktoré som využíval a budem využívať v samotnej rysovaciu fáze v súťažnej prípravy.

Príprava na súťažnú sezónu 2023 začala prakticky hneď po jarnej súťažnej sezóne 2022. Cieľ? Nabrať svalovú hmotu. Do prípravy som vstúpil po deloadovom mesiaci, ktorým bol máj. Počas neho som trénoval prevažne s vlastnou váhou tela a boli to tréningy podobné tým, ktoré využíva Miško BARBIER (poznámka: je to IFBB Majster sveta a IFBB Majster Európy v nominácii fitness mužov a vyniká nielen vo voľnej zostave, ale aj v svalovom rozvoji). Tento mesiac mi pomohol sa zotaviť, po ňom som naskočil na striedavý tréningový režim - spojil som kalisteniku tzn. cviky na bradlách a hrazdách  s klasickým kulturistickým tréningom v posilňovni. V tom čase som každú svalovú partiu precvičil aspoň 2 krát do týždňa, počas ktorého som mal 5 tréningových jednotiek.

Sebastián ŽIVČÁK

Po skončení tejto naberacej fázy som od januára, čiže 3 mesiace pred začiatkom sezóny, odštartoval rysovaciu fázu. Trénujem systémom 3+1 (split, v ktorom po troch tréningových dňoch nasleduje deň odpočinku), do tréningu som už zaradil aj supersérie a zhadzovacie série, ktoré sa mi v minulosti osvedčili. Príprave na súťažnú sezónu  2023 sa venujem v Poprade a Liptovskom Mikuláši, pod vedením pána Hečka a pána Andreu.

Príprava na súťaženie v bodybuildingu si vyžaduje tiež úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Počas objemu sa mi osvedčilo stravovanie na systéme 80 na 20, kde prevažuje čistá strava (tzn. z celodenného príjmu stravy 20% pozostáva z jedál, ktoré sa bežne v jedálnom lístku bodybuilderov nevyskytujú, zvyšok sú klasické zdroje), kontrolujem si makrá. Občas, kvôli pozitívnemu vplyvu na psychiku, ale aj pre doplnenie energie a živín, som si doprial dostatok sladkého, veď predsa aj kulturisti sú len ľudia. Vďaka tomu predchádzam zbytočnému prejedaniu, vydržím udržiavať požadovaný diétny režim, keďže mi v strave nechýba aj niečo malé na maškrtenie.

No v rysovacej fáze beriem všetko veľmi striktne. Stravujem sa prevažne na klasickej strave kulturistov, vážim si jedlá, zapisujem, aby som mal prehľad nad makrami a kalóriami. Základom stravy je ranná praženica, ryžové chlebíky, zemiaky, ryža, ovsené vločky, ryžové kaše, kuracie prsia, kuracie šunky, tuniaky,odtučnené tvarohy, grécke jogurty a samozrejme ovocie a zelenina. A zo suplementov je to nočný proteín, srvátkový proteín, glutamín, kreatín a v neposlednom rade vitamíny a minerály.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ kulturistike a na výsledky, ktoré si dosiahol v súťažnej sezóne 2022?
Ľudia z môjho okolia sa delia na dve skupinky. V prvej sú kamaráti z posilovne. Tí ma v tom podporujú. Ostatní, pod čím môžeme rozumieť rodinu a rodinných známych, majú na to názor (okrem ocina), že je to sebapoškodzovanie, odopieranie si jedlá a zbytočné trpenie. No nakoniec sa aj tak spoločne so mnou tešili z výsledkov, pretože vidia, ako veľmi ma to robí šťastným.

Máš vzory?
Mojími súčasnými vzormi sú Michal Barbier, zo zahraničia Jo Lindner.

Sebastián ŽIVČÁK

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších bodybuilderov a prečo?
Určite Chris Bumstead, ktorý ma úžasné predispozície, svalovú plnosť, vyrysované tvary a prirodzený pózing. To mu pomáha robiť zo seba (ako celok) najlepšieho z najlepších.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Mojim súťažným plánom je zúčastniť sa všetkých jarných súťaži na Slovensku a verím, že po ich úspešnom absolvovaní s čo najlepšími výsledkami, by sa mi mohlo podariť dostať IFBB na Majstrovstvá Európy. Zároveň verím, že súťažná sezóna mi pomôže odštartovať moje plány súvisiace s trénerstvom.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite podrobnejšie zaujímať aj o bodybuilding a fitness?
Dôvodov je hneď niekoľko. Jedným z nich je prísun nových vedomostí a skúseností. O tréningu, ale aj o strave. Ak začnú súťažiť, majú príležitosť zoznámiť sa s množstvom nových ľudí s podobnými, alebo aj rovnakými záujmami. Ja osobne som si vytvoril top priateľstvá medzi súťažiacimi. Súťaženie vie priniesť človeku aj do bežného života množstvo disciplíny, trpezlivosti, rešpektovania, rozdelenia si času, ale i väčšiu úctu k jedlu. Tento šport je určite vhodný aj pre ženy aj mužov, takže skvelo do toho!

Plánuješ súťažiť v roku 2023 aj na Slovensku? Kde ťa môžu prísť povzbudiť fanúšikovia?
Určite tento rok chcem súťažiť a to už o týždeň. Prvého apríla to bude súťaž v Púchove a neskôr, 16. apríla nastúpim na súťažné pódium v Starej Ľubovni. Pravdepodobne prídem aj na súťaž do Šurian, kde sa budú konať 22. apríla 2023 Majstrovstvá Slovenska. Bude mi cťou, ak ma prídete podporiť.

Napísali o Sebastiánovi ŽIVČÁKOVI

Výsledky a progres, ktorý dosiahol vďaka silovým tréningom v tom čase ešte iba 18 ročný Sebastián ŽIVČÁK, neunikli pozornosti noviniárov vo Svite. Ešte v máji 2022. zverejnili o ňom nasledujúci článok v Informačnom spravodaji mesta - autorkou je Daniela VIROSTKO.

Sebastián ŽIVČÁK

Sebastián Živčák (18 rokov): „Všetko má svoj dôvod... Ľudia ktorý cvičia, majú na to dôvod... Chcú pribrať, schudnúť, naučiť sa nové triky, alebo proste byť len fit, žiť zdravo. Niektorí skončia po týždni, iný zas po mesiaci, roku. Prečo končia? A zas sme pri dôvodoch. Nechce sa im? Nevidia výsledky? Nemajú čas? Ba dokonca ak zistia, že to nie je len o cvičení ale i strave, tak nemajú peniaze na zdravú stravu? Ak ich trápi iba toto, tak to nie je také vážne, kedykoľvek sa môžu k tomu vrátiť, skúsiť to znova so silnejšou vôľou, trpezlivosťou, a namiesto sladkostí a fast-foodov investovať do zeleniny, mäsa. No čo ľudia ktorý skončia kvôli chorobe? Asi to nebudú siliť. Nájdu si, ak sa dá, inú aktivitu, alebo môžu veriť, že sa raz vrátia, no hlavne nech sa nevzdávajú! Moje cvičenie zas začalo vďaka chorobe. Bola mojou motiváciou...“

Vysvetlíš nám bližšie, čo teda bola tá tvoja osobná motivácia?

Sebastián: Áno, po dlhých mesiacoch vnútorného krvácania zo steny hrubého čreva mi v 14 rokoch diagnostikovali ulceróznu kolitídu. Vtedy som nevedel čo to je, asi tak ako vy, ktorí to čítate. Začal som konzultovať s doktormi, ujom googlom, výživovými poradcami. Zistenia boli znepokojujúce, no pozitívnou správou bolo, že po dvoch mesiacoch mi môžu konečne nastaviť správnu liečbu. Čakali ma ďalšie mesiace strávené doma a v nemocnici. A nakoniec som pristúpil na biologické liečby, na ktoré chodím aj momentálne, keďže choroba bola v takom štádiu, že mi tabletky nepomáhali. Konečne, ako tak fit, som vyšiel z nemocnice a mal som 40 kg. Strava takmer žiadna, sucháre a čaje. Nájsť si špeciálny jedálniček zostavený pre mňa bolo nemožné. Začal som si tvoriť nový jedálniček úplne odznova, keďže je to veľmi individuálne, čo človek môže jesť a čo nie.
Sebastián ŽIVČÁK

Napadlo mi, ako si dokáže 14-ročný chalan „zostavovať“ stravu?
Sebastián: Po dobu vyše pol roka som skúšal každý štvrtý deň rôzne potraviny, prílohy, jedlá na rôzne spôsoby a zapisoval. Konečne po polroku som vedel, čo môžem jesť. Nebolo toho veľa, no bol som rád aj za to. Ale váha nešla vôbec hore... Smiali sa mi, aký som chudý. Veď pozrite na foto. A vtedy, 8 mesiacov po diagnostikovaní choroby, keď som začal mať energiu aj na iný pohyb ako je cesta do a zo školy, som začal cvičiť. Bolo to v 9. ročníku ZŠ. Zo strany lekárov mi to však nebolo odporúčané. No môj cieľ bol pribrať! Bolo mi jedno čibudem naberať 1 rok alebo 10.

Je ochorenie liečiteľné? Aké sú aktuálne prognózy?
Sebastián: Nie, momentálne nie je liečiteľné. Zatiaľ sa udržujem na biologických liečbach, na ktoré chodím pravidelne a beriem lieky na diagnózu. Moje aktuálne výsledky sú na priemerných hodnotách pre takýchto chronických chorých. No pocitovo sa mám fajn, až na nejaké vedľajšie reakcie choroby, ako sú rôzne vyrážky po tele, momentálne po tvári.

Obmedzuje tvoj život choroba v súčasnosti?
Sebastián: Momentálne je to v stabilizovanejšom stave a až na skoré ranné stávania, kvôli tráveniu, a nejakým občasným vedľajším reakciám choroby ako som už spomínal, tak viac menej v ničom (klopem po dreve). Ale samozrejme si musím dávať pozor na stravu, musím vedieť čo jem a koľko jem, aj čo pijem... No to už beriem ako samozrejmosť. Občas však mi je ľúto, že práve kvôli tomu nemôžem ísť si niekde sadnúť s kamarátmi na kebab, pizzu alebo kávu.

Prečo si sa rozhodol začať práve s cvičením? Napadá mi, že človek sa vo väčšine prípadov v takejto ťažkej životnej situácii skôr „opustí“, poddá.

Sebastián: Nechcel som sa vidieť taký. Problémom však bolo, že žiadne váhy som dvíhať nemohol. Googlil som ako teda cvičiť. Kalistenika bola odpoveď! Začal som cvičiť s vlastnou váhou a po každom mesiaci som po trošku priberal 0,3 kg, 0,5 kg, neskôr 1 kg... A tak to šlo pomaly, no veľmi ťažko, keďže som mal v tom čase stále štyri až desať stolíc denne. To ma veľmi brzdilo. Raz som pribral a na druhý deň, všetko čo som nabral, zas stratil. Tento kolobeh sa opakoval stále dookola. Vyčerpaný som chodieval na tréningy, pretože som to nechcel vzdať. Stravu som si znova a znova pregenerovával a zapisoval. Nakoniec som mal slušný jedálniček, ktorý mal základy aj z jedálničku kulturistov, kuracie mäso, ryža, tvaroh. Cvičil som aj napriek častým návštevám nemocníc, ale i stále pretrvávajúcim črevným problémom. A tak trošku som stále veril tomu, že kalistenika mi so zdravím len pomôže. Veď to nie je žiadne dvíhanie veľkých váh.

Sebastián ŽIVČÁK

Kde si trénoval? Cvičil si s trénerom, alebo pod dozorom?
Sebastián: Môj prvý rok cvičenia som strávil doma. Hrazda na zárubni bola moja prvá pomôcka pri cvičení. Neskôr som sa začal ukazovať aj na hrazde pri studničke a po 2 rokoch cvičenia i na workoutovom ihrisku v Podskalke, kde som trénoval spolu s kamarátmi Petrom, Adriánom a Samuelom. S Petrom cvičíme spoločne doteraz a navzájom sa podporujeme a pomáhame jeden druhému pri cvičení. No s prípravou na súťaž mi pomohol hlavne kamarát Janko MORAVČÍK z Liptovského Hrádku, vďaka ktorému som posledné mesiace trocha vyzrel a pocvičil i v posilňovni.

Prečo si sa rozhodol posunúť svoj level cvičenia až na súťaženie?
Sebastián: Chcel som dokázať či už sebe, alebo motivovať aj iných, že sa dá robiť aj takýto náročný šport, aj napriek tomu, že vám to komplikuje mnoho prekážok. Ak človek naozaj chce, dá sa to! Tvoje cvičenie však napokon neostalo len „regeneračné“... Svoju prvú súťaž si vyhral 3. apríla a bol to Best Cup v Starej Ľubovni. Sebastián: Splnil sa mi sen. Toto bola prvá veta, ktorú som si povedal, keď som vstúpil s nohou na súťažné pódium. Vyhral som už len tým, že som sa tam dokázal postaviť ako chronický chorý a zvládnuť s tým celú náročnú prípravu. Nenechal som sa rozhodiť stresom ani emóciami a odprezentoval som sa v podobe dobrého pripraveného pózovania, kde som štyrmi pózami postupne ukázal každú stranu môjho tela. Veľmi som si to užil! Usmieval som sa a doslova žiaril šťastím. Vyhlasovaním mien od posledného som si uvedomoval, že som stále bližšie k víťazstvu, ktoré naozaj nastalo. Neskutočný pocit! V hlave sa mi premietla všetka tvrdá práca za tie roky. Som veľmi vďačný najmä Jankovi Moravčíkovi, Miroslavovi Chovanovi a mnoho ďalším, s ktorými sme spoločne prešli túto cestu na súťaž. Podporovali ste ma, verili mi, a stáli pri mojom boku vždy! Ďakujem!

To však nebolo tvoje jediné víťazstvo.
Sebastián: Popravde, je to prvýkrát, čo nemám k takému veľkému momentu a úspechu doposiaľ v mojom živote čo dodať. Stratil som slová a myslím, že si môžem dovoliť povedať, že fotka vraví za všetko! Samozrejme sa chcem poďakovať znova všetkým ľuďom, ktorý to so mnou potiahli ďalší týždeň. A celkovo špeciálne ocinovi za starostlivosť, pomoc s varením, nákupmi, cestovaním, pochopením a rešpektom, keď som bol doma mnohokrát nervózny kvôli strave a 3-hodinovým tréningom. No dôrazne som mu vravel, že to bude stáť za to! A na Majstrovstvách SR v Men‘s Physique Juniorov do 178 cm, 9. apríla sa o tom naživo presvedčil. Jarná sezóna je hotová. Spoznal som mnoho nových kamarátov s rovnakými záujmami a už teraz sa teším na tu ďalšiu! Si na prahu dospelosti.

Čomu sa chceš profesne venovať - zamestnaním?
Sebastián: Bol by som nesmierne rád ak by som mohol byť výživovým poradcom, trénerom, no nie obyčajným. Určite mám záujem pomáhať a sústrediť sa aj na ľudí s podobnými diagnózami, dostať ich z toho a pomôcť im na ceste za ich vysnenou postavou a zotavením sa. A udržiavať ich črevo v kľudovom stave, aby ich životy neboli znepríjemňované častými stolicami, neočakávanými kŕčmi či inými nepríjemnosťami, ale práve naopak, aby žili naplno a ideálne tak, aby sa cítili ako zdraví. Ako sa vraví, najlepší doktor je predsa ten, čo ma rovnakú diagnózu a chápe tých pacientov, napr. v tom čo si prežívajú.

Chcel by si dodať niečo na záver?
Sebastián: Ako čas plynul, po štyroch rokoch cvičenia som dosiahol takýto výsledok, ktorý nie je určite len genetikou, ako poniektorí vravia. Bola to drina, krv z mozolí, pot, prísna strava a najmä silná psychika, ktorá bola podporovaná skvelými ľuďmi, obohatená ich nakopnutím do ďalšieho a ďalšieho tréningu. Na záver by som chcel len podporiť všetkých ľudí, ktorý si prechádzali niečím podobným, ale aj tých, ktorý sa len práve rozhodujú, či začať cvičiť alebo chcú skončiť. Makajte na sebe, stojí to za to, to psychické a fyzické zdravie. V budúcnosti sa vám to vráti! Ďakujem aj tým, ktorý došli až tu a prajem im stálu pozitivitu do života. Nestresujte sa nad banálnymi vecami, všetkým tým stresom trpí tráviaca sústava. Nerobte telu zle častým pitím alkoholu, fajčením a inými vecami. Doprajte mu to správne palivo. Choďte si za svojimi snami a cieľmi!

Diskusia k článku:

AMIX diskusia