Peter TATARKA - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát

Peter TATARKA - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát

AMIX Vit & Mineral Pack


Súťažná sezóna na Slovensku skončí 2018 IFBB Svetovým šampionátom vo fitness detí, ktorý sa o necelé dva týždne uskutoční v Bratislave a pre asociáciu nastane čas bilancovať jarnú časť sezóny. Čo sa podarilo, čo sa nepodarilo, kto sa o čo zaslúžil, kto a čo spackal.

Jedna vec je istá - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát v Santa Susanna priniesol Slovensku úspech, dokonca uspeli aj juniorskí bodybuilderi a classici, ktorých v reporte spomenul aj bývalý dlhoročný reprezentačný tréner, aktuálne jedna z vedúcich osobností Elite PRO Slovakia Team-u, hlavný lektor edukačných projektov organizovaných pod hlavičkou FitnessŠkola s.r.o. Milan ČÍŽEK. Po minuloročnom úspechu na IFBB Svetovom šampionáte v kulturistike mužov sa cenný kov očakával aj od skúseného Petra TATARKU.
Peter Tatarka

"Peter na Slovensku súťažil vo forme, ktorá patrila určite k najlepším, aké som mal za roky jeho súťaženia možnosť v jeho prípade vidieť na súťažnom pódiu - a sledujem ho od kondičnej súťaže v Žiline v roku 1998", povedal  hneď na úvod svojho subjektívneho názoru Igor KOPČEK. "Samozrejme, keď som počul, že po úspešnej jeseni 2017 (kedy získal bronz na Svetovom šampionáte) bude súťažiť na jar, nemal som veľké očakávania - vzhľadom na formu prípravy, ktorú Tatarka používa, mu svedčí medzi dvoma súťažnými sezónami aspoň polročná prestávka. Napriek tomu, to čo ukázal v Nitre, na 2018 Slovenskom šampionáte, bolo pre mňa príjemným prekvapením a aj jeho forme na Európe nemôžem vyčítať nejaké rozhodujúce zlyhania.
Samozrejme, na každom vidím chyby - čo sa svalového rozvoja týka, stále sú tu drobnosti, ktoré ho znevýhodňujú za masívnejšími tzn. kilogramami na doraz stiahnutými súpermi (vzhľadom na vek a formu prípravy sa dajú riešiť iba obtiažne), prekonáva ich však pripravenosťou, estetikou, mnohokrát v rozhodujúcich čelných a bočných postojoch (hrudník, brucho, paže - triceps).
Rovnako tomu bolo aj v Santa Susanna, kde u mňa bojoval v semifinále o 3.- 4. miesto, vo finále by som mu dal bez problémov 3. miesto - na rozdiel od súperov, udržal si formu aj napriek niekoľkým kolám porovnávania v semifinále, neuškodila mu ani prestávka medzi semifinále a finále. Šieste miesto pre Tatarku vnímam ako jasný signál zamyslieť sa nad tým, čo ďalej. Pre mňa to nebolo správne miesto, ktoré by mu patrilo, ale rozhodcovia (nepochopiteľne) neakceptovali to, čo im na Európskom šampionáte ponúkol. Chápem jeho sklamanie (videl som mu ho v tvári, pri oceňovaní) aj sklamanie jeho trénera Petra KOKOŠKU.
Niekedy ale treba prijať radikálne riešenie. Čo navrhujem? V jeho prípade by som pouvažoval nad súťažením v Elite PRO v kategórii klasická kulturistika (ak to limit dovolí) - v tejto organizácii sa čo-to hovorí aj o akejsi odnoži kategórie Classic Physique, ktorú poznáme z organizácie NPC/IFBB PRO League. To by mohla byť cesta! Jeho proporcie sú totiž unikátne, aj so subtílnejšími stehnami sa môže stať úspešným "profíkom" práve v týchto nomináciách. Nebol by to krásny záver súťažnej kariéry?
Roky bežia, amatérska scéna už pre Tatarku nemôže byť výzvou. A myslím, že ako úspešný bodybuilder sa neuspokojí so súťažením v masters kategórii. Aj keď - kto by mu na našej scéne bol rovnocenným súperom v kategórii 40-45y nad 90kg? A na tej medzinárodnej? Tam by mohol získať cenný kov prípadne aj titul 2018 Svetového masters šampióna a so širokým úsmevom na tvári si vyskúšať súťaženie na Elite PRO scéne. Počkám si, ako sa Peter rozhodne!
"

Peter TATARKA - 2018 IFBB/EBFF Európsky šampionát




Diskusia k článku:

AMIX diskusia
odpoveď
autor: admin | dátum: 16.06.2018 19:17:40
áno, získal a myslím, že jeho súťaženie v Elite PRO organizácii je čoraz reálnejšie
Ostrava
autor: Oplan | dátum: 10.06.2018 07:42:50
Získal Peter Elite Pro kartu včera v Ostrave ?