Ladislav SZALAY - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Ladislav SZALAY - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Ladislav SZALAY - neprávom zabudnutý kulturista zo Slovenska

Do Hall of Fame - Siene slávy kulturistiky a fitness na Slovensku dnešným dňom pribúda meno kulturistu, na ktorého sa v Československu a aj na Slovensku zabudlo. Dôvod som uviedol už v článku ktorý som venoval Ing. arch. Jurajovi VIŠNÉMU. O čom hovorím? Aj Ladislav SZALAY po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa vystriehol vhodnú chvíľu a emigroval do zahraničia. Čo bolo v tom čase neodpustiteľné!
Nuž a pre Ladislava SZALAYA (rovnako ako pre Juraja Višného, Juraja Pipasíka, Petra Kypra, Jozefa Veselého, Jozefa Grolmusa a ďalších emigrantov s väzbami na kulturistiku) po roku 1969 platilo nasledovné: "O kulturistických emigrantoch sa roky nehovorilo, ich výsledky dosahované na I. a II. Majstrovstvách Československa v kulturistike (konali sa v roku 1968 a 1969), ale aj zo šampionátov organizovaných v nasledujúcich rokoch, sa vyškrtli z výsledkových tabuliek. A zvyčajne resp. pre istotu sa nespomínali, alebo zámerne prehliadali." 
Ladislav SZALAY
Meno Ladislav SZALAY nájdete vo výsledkových listinách už v roku 1968, na I. Majstrovstvách Československa v kulturistike (konali sa v Bratislave), kde sa v nižšej výškovej kategórii neprebojoval na stupeň víťazov a vo veku 22 rokov skončil až na 5. mieste. Rodák maďarskej národnosti z Nových Zámkov sa však skoncentroval v nasledujúcich mesiacoch na prípravu a už o rok neskôr, na II. Majstrovstvách Československa (tie sa konali v Brne, organizoval ich oddiel TJ Tesla Brno a riaditeľom bol František BULVA) zvíťazil vo svojej kategórii a následne získal aj titul absolútneho víťaza celého šampionátu. Myslím, že v histórii Československej kulturistiky by sme (s výnimkou Jana KUSA) iba ťažko hľadali ďalšiu takúto zmenu a razantný výstup (v takom krátkom čase) takmer z nuly, až na samotný vrchol republikovej kulturistiky. Aké boli výsledky spomínanej súťaže?

Nižšia výšková kategória

  • 1. miesto ... Ladislav SZALAY
  • 2. miesto ... Petr KYPR
  • 3. miesto ... Bohuslav DIVÍLEK

Vyššia výšková kategória

  • 1. miesto ... Ladislav KLÉRI
  • 2. miesto ... Ivan URÍČEK
  • 3. miesto ... Peter URÍČEK

Absolútny víťaz - Ladislav SZALAY

Progres, ktorý Ladislav SZALAY zaznamenal počas mesiacov deliacich od seba I. a II. Majstrovstvá Československa v kulturistike, bol výnimočný a aj pamätníci spomínajú, že SZALAY bol najväčším prekvapením šampionátu konaného v roku 1969. Súperov, rozhodcov aj funkcionárov doslova šokoval svojou formou, ktorú 24. mája 1969 ukázal na súťažnom pódiu v sále štadióna Zbrojovka Brno.
Všetci totiž počítali s tým, že po emigrácii dvojice "bombardérov zo Slovenska" (reč je o Višnom a Pipasíkovi) Majster Československa z roku 1968 v nižšej kategórii, domáci borec Petr KYPR (mimochodom, aj ten v druhej polovici 70. rokov emigroval do Nemecka) nenájde v Brne rovnocenného súpera. A už vôbec nie premožiteľa v boji o titul Mr. ČSSR - absolútneho víťaza šampionátu.
Ladislav SZALAY napokon v Brne získal najvyšší bodový súčet (64,1 bodov), v nižšej výškovej kategórii porazil Kypra (ten získal 62,1 bodu, čo bol druhý najvyšší bodový súčet celého šampionátu) a získal aj trofej pre absolútneho víťaza 1969 Majstrovstiev Československa v kulturistike.
Pravidlá kulturistiky 1969
Poznámka:
v tom čase sa o titul absolútneho víťaza nekonalo samostatné porovnávanie víťazov kategórii tak, ako sme zvyknutí v súčasnosti; titul absolútneho šampióna Majstrovstiev Československa v kulturistike tzn. Mr. ČSSR, získal borec, ktorý v boji o cenné kovy zo všetkých kategórií získal najvyššie bodové hodnotenie (v súlade s vtedy platnými pravidlami).

Ladislav SZALAY a Ben Weider - Hall of Fame

Výnimočnosť 1969 Majstrovstiev Československa v kulturistike bola aj v tom, že sa konali za účasti prezidenta IFBB Ben WEIDERA. Ten neváhal a Ladislava SZALAYA, najlepšieho kulturistu Československa roku 1969, pozval na jesennú súťaž 1969 IFBB Mr. Universe, ktorá sa uskutočnila v New Yorku. A priznávam, myslele som si, že Ladislav SZALAY príležitosť na súťaženie za oceánom využil!

V úlohe redaktora pôsobiaci Rick Wayne (mimochodom, bol čestným hosťom I. Majstrovstiev Československa v kulturistike, ktoré sa konali 24. a 25. mája 1968 v Bratislave) vo svojom článku pre časopis Weider skupiny Muscle Builder/Power, ktorý sa venoval práve súťaži 1969 IFBB Mr. Univesre, nezabudol zdôrazniť, že účastníkom 1969 IFBB Mr. Universe bol aj súťažiaci z Československa. Logickou otázkou teda bolo - kto iný z Československa by mohol byť spomínaným účastníkom, ak nie absolútny víťaz II. Majstrovstiev Československa v kulturistike Ladislav SZALAY?

Ladislav SZALAY na 1969 Mr. Universe

Nemusíme pochybovať o tom, že pozvanie prvého kulturistu z Československa do USA, prvýkrát na súťaž konanú pod hlavičkou IFBB, bol pre fanúšikov kulturizmu a kulturistiku u nás veľkou udalosťou. A predpokladal som, že práve cestu do USA Ladislav SZALAY využil k emigrácii a do rodného Československa sa už nevrátil (k tejto téme som napriek snahe nenašiel žiadne ďalšie relevantné informácie).

Ladislav SZALAY na 1969 Mr. Universe

Fakt, že Ladislav SZALAY bude účastníkom septembrovej prestížnej súťaže sa objavil v predstihu aj v časopise Tréner a cvičiteľ. Tento mesačník, kde šéfredaktorom bol Jozef MAZÁG, v tom čase ako jediný pravidelne pozornosť venoval aj kulturizmu a kulturistom.

Súťaž 1969 IFBB Mr. Universe sa konala 13. septembra 1969, v osvedčenom priestore Brooklynskej hudobnej akadémie (kde sa mimochodom konala už aj súťaž 1965 Mr. Olympia) a bola jednou z celého radu súťaží, ktoré sa v ten deň konali pod hlavičkou IFBB. Joe Weider a Ben Weider na nich ponúkli kulturistom z USA, Kanady a aj celého sveta možnosť bojovať o tituly IFBB Mr. America, IFBB Mr. World, IFBB Mr. Universe. A vrcholom maratónu súťaží bol samozrejme boj o titul 1969 IFBB Mr. Olympia, na ktorú mal nastúpiť aj dvojnásobný víťaz (z rokov 1967 a 1968) Sergio OLIVA. Opäť (ako v predchádzajúcich rokoch) priestor získali aj dievčatá a ženy, ktoré súťažili v súťaži krásy a víťazka bola ocenená titulom Miss Americana.

Miss AmericanaViem si reálne predstaviť, že pre 23 ročného Ladislava SZALAYA sledovať na súťažnom pódiu (a samozrejme aj v zákulisí) okrem hlavných hviezd šampionátu Arnolda a Sergia, aj v TOP forme súťažiacich borcov Rick Waine, Franco Columbu, víťaza sprievodnej súťaže 1969 Mr. America John Decola (na fotografii nižšie spolu s Arnoldom, Joe Weiderom a víťazkou súťaže Miss Americana), alebo Mike Katza, by bol obrovský zážitok. Ale ako mi doložil p. Jan SMEJKAL (článkom z časopisu Tréner a cvičiteľ č. 12/1969), Českolovensko malo na súťaži 1969 IFBB Mr. Universe iba jedného zástupcu v podobe Ing. Pavla REHUŠA (v roku 1968 na 1. Majstrovstvách Československa v kulturistike skončil na 6. mieste v kategórii do 175cm; Rehuš je prakticky jediným kulturistom z Československa, ktorý s Arnoldom súťažil v tej istej kategórii na tej istej súťaži), Ladislav SZALAY napokon na súťažné pódium nenastúpil. Prečo? To sa mi zistiť nepodarilo.

Rovnako nejasný ostáva aj dôvod, prečo na 1969 IFBB Mr. Universe súťažil Ing. Pavel REHUŠ (pôvodom z Brna), ktorý ani na 2. Majstrovstvách Československa v kulturistike nepatril medzi TOP3 borcov v kategórii do 175cm (pozoruhodné je, že Ing. Rehuš nastúpil aj na súťažné pódium 1973 IFBB Mr. International v Mexiku, v meste Tijuana, kde sa odohrali udalosti výsledkom ktorých bola diskvalifikácia Sergia OLIVU na dlhé roky z IFBB súťaží).
1969 IFBB Mr. Universe
1969 IFBB Mr. Universe
1969 IFBB Mr. Universe
Neviem, kde Ladislav SZALAY v USA po emigrácii pôsobil (predpokladám, že to mohli byť štáty New York, New Jersey, alebo Pensylvánia), ale ďalší výsledok, ktorý sa objavil v jeho "súťažnej histórii" je nezmazateľne zapísaný vo výsledkových tabuľkách súťaže, ktorá doslova zmenila svet bodybuildingu (a podobne, ako Ladislav SZALAY aj ona upadla neprávom do zabudnutia). Reč je o súťaži 1970 AAU Mr. World v Columbuse (štát Ohio; zorganizoval ju Jim Lorimer, neskorší obchodný partner Arnolda v projektoch Arnold Classic a Arnold Sport Festival, aj Mr. Olympia súťaží v rokoch 1976 - 1979), kde sa na súťažnom pódiu stretli TOP borci z amatérskej, ale aj PRO scény USA. A divácky záujem o túto súťaž bol veľký (spomína sa, že diváci niekoľko hodín trpezlivo čakali na prílet meškajúceho špeciálneho lietadla, ktorým z Veľkej Británie, zo súťaže NABBA Mr. Universe PRO, sa do USA vracal Arnold). Súťažná kulturistika práve vďaka 1970 AAU Mr. World po prvýkrát v USA získala priestor aj v celonárodnom TV vysielaní.

1969 IFBB Mr. Universe

Ladislav SZALAY na súťaži 1970 AAU Mr. World

Szalay ako jeden z mála kulturistov, emigrantov z krajín bývalej východnej Európy, aj po emigrácii ďalej pokračoval v tréningu a tak nezaváhal, keď dostal príležitosť zúčastniť sa na kulturistickej súťaži 1970 AAU Mr. World. Tá "dopĺňala" v Columbuse organizované 1970 Majstrovstvá sveta vo vzpieraní (mimochodom, Svetový šampionát vo vzpieraní sa na území USA konal opäť po 23 rokoch; je známe, že práve tu odštartoval svoju úspešnú kariéru ťažkotonážny vzpierač zo Sovietskeho zväzu Vasilij ALEKSEJEV, neskorší dvojnásobný Olympijský víťaz, osemnásobný Majster sveta a držiteľ 79 svetových rekordov).

Ladislav SZALAY nastúpil 20. septembra 1970 na súťažné pódoum v nižšej výškovej kategórii medzi profesionálmi a získal 3. miesto. Víťazom kategórie sa stal Franco COLUMBU (v tom čase bol 29 ročný), druhým v poradí bol Boyer COE (v tom čase 24 ročný).
Arnold Schwarzenegger 1970 AAU Mr. World
Súťaže 1970 AAU Mr. World sa zúčastnil iba 2 dni po zisku titulu 1970 NABBA Mr. Universe aj Arnold (v tom čase 23 ročný), proti nemu nečakane nastúpil aj Sergio Oliva, Mr. Olympia z roku 1967, 1968 a 1969. Práve tu Arnold Sergia (v tom čase bol 29 ročný), iba 2 týždne pred 1970 Mr. Olympia po prvýkrát porazil! A Ladislav SZALAY bol priamym účastníkom tejto historickej chvíle, dokonca stál na stupňoch víťazov v nižšej kategórii.
Pripomeniem, že na rovnakom pódiu, ako Ladislav SZALAY, v Columbuse súťažil aj Dave Draper (v tom čase 28 ročný), Dennis Tinerino (v tom čase 25 ročný), aj z filmu Pumping Iron dobre známy Ken Waller (v tom čase 28 ročný).

Ladislav SZALAY 1970 AAU Mr World

Ladislav SZALAY po 1970 AAU Mr. World

Od historickej súťaže 1970 AAU Mr. World uplynulo rovných 6 rokov a meno Ladislav SZALAY opäť je uvádzané vo výsledkových listinách bodybuilding súťaže.

Po roku 1972 Segio OLIVA odmieta súťažiť výhradne pod hlavičkou IFBB, v roku 1973 je opäť diskvalifikovaný z IFBB súťaží, kvôli čomu až do roku 1984 súťaží už iba v organizáciách WABBA a WBBG (World Bodybuilding Guild organizáciu založil v roku 1967 Dan LURIE, povôdne obchodný partner skupiny Weider, s ktorou sa rozišiel v zlom v roku 1948 v dôsledku sporov súvisiacich so založením organizácie Intenrational Federation of Body Builders a bojom o značku IFBB).

Práve pod hlavičkou WBBG súťaží na súťaži 1976 Mr. Eastern America aj Ladislav SZALAY (v tom čase 30 ročný) a končí na 2. mieste.

A tu sa stopa súvisiaca s kulturistikou a súťažením Ladislavom SZALAYOM, rodákom zo Slovenska, definitívne stráca. Ak má niekto z vás o ňom akékoľvek informácie, prosím, kontaktujte ma, rád o ne doplním tento článok.

Ladislav SZALAY Top Man

Prečo má Ladislav SZALAY miesto v Hall of Fame?

  • ako prvý z našich kulturistov dokázal zaznamenať počas jedného roku tak výrazné zlepšenie výkonnosti, že sa z priemerného kulturistu vypracoval až na absolútny vrchol
  • rovnako ako Ing. arch. Juraj Višný, aj Ladislav SZALAY je absolútnym Majstrom Československa - Mr. ČSSR
  • ako prvý kulturista zo Slovenska prevzal trofej pre víťaza priamo z rúk prezidenta IFBB Ben Weidera
  • je prvým kulturistom zo Slovenska, ktorý súťažil na súťaži organizovanej v USA
  • je prvým kulturistom, emigrantom z Československa, ktorý v súťažení pokračoval aj v rokoch nasledujúcich po emigrácii
  • ako prvý kulturista zo Slovenska súťažil na rovnakej súťaži, ako legendy svetového bodybuildingu, ktorými nespochybniteľne sú Arnold SCHWARZENEGGER, Segio OLIVA, Franco COLUMBU, Dave DRAPER a spol.
  • ako prvý kulturista  z Československa nastúpil na súťaž v kulturistike s označením PRO
  • ako jediný z našich kulturistov súťažil vo federácii WBBG, kde roky o titul Mr. Olympus bojoval práve už spomínaný Sergio Oliva

Diskusia k článku:

AMIX diskusia