Nikoletta SULARZ - hviezda amatérskeho wellness fitness

Nikoletta SULARZ - hviezda amatérskeho wellness fitness

Jednou z najväčších hviezd v kategórii wellness fitness je nepochybne mladá poľská fitnesska Nikoletta Sularz. Jej trénerom je Grzegorz Kepa a každý, kto sleduje scénu wellness fitness už Nikolettu určite pozná. Za sebou má niekoľko skvelých úspechov a aj o tých sme sa porozprávali v interview.

Najprv chcela schudnúť

Dvadsaťštyriročná Nikoletta Sularz je ikonou svetového wellness fitness na amatérskej scéne a to aj napriek tomu, že v detstve sa nevenovala podobnému športu. „Keď som bola dieťa, jazdila som na koni,“ hovorí Nikoletta, ktorá študuje telesnú výchovu a tiež pracuje ako osobná trénerka. Aj keď by ste to pri pohľade na Nikolinu aktuálnu formu pravdepodobne nepovedali, cvičiť začala v roku 2016 kvôli tomu, že chcela schudnúť. „Súťažiť som neskôr začala preto, že som raz videla súťažiace na fotkách na internete a chcela som vyzerať ako oni,“ prezrádza Nikoletta. Hviezda kategórie, v ktorej dominujú kvadricepsy, hamstringy a gluteálne svaly však najprv chcela súťažiť v bikinifitness. „Následne som začala silovo cvičiť nohy a tie mi začali rýchlo rásť a tak môj tréner rozhodol, že sa pripravím do kategórie wellness fitness,“ hovorí Nikoletta. Veľkou podporou je pre ňu aj rodina, ktorá pri nej stojí a každú súťaž, na ktorej sa Nikoletta súťaží si radi pozrú.

O zlaté medaily nie je núdza

Prvá súťaž je tradične spojená so stresom z neznáma, ale často aj so spomienkami, ktoré sú neskôr pre pretekárky veľmi úsmevné. „Pamätám si svoju prvú súťaž. Bola som vystresovaná, ale spokojná. Nikdy na to nezabudnem,“ hovorí Nikoletta, ktorá si zo svojho prvého vystúpenia v Krakowe doniesla zlatú medailu. Odvtedy absolvovala talentovaná poľská pretekárka mnoho súťaží a veľa z nich malo tiež zlatú bodku v podobe najcennejšej medaily. „Mám veľa obľúbených súťaží, ale jedna z tých najlepších boli Majstrovstvá Európy 2019. Vyhrala som tri zlaté medaily v jeden deň!“ spomína s úsmevom Nikoletta.

Ďalšie pre ňu určite veľmi úspešné súťaže, ktoré si patrične užila boli majstrovstvá sveta juniorov aj žien v minulom roku. „Vtedy som si splnila svoj najväčší sen,“ dodáva Nikoletta. V roku 2019 Nikoletta vyhrala Majstrovstvá Európy v kategórii senioriek, junioriek a dokonca vyhrala aj absolútne prvenstvo, vďaka čomu si vypočula národnú hymnu trikrát.

Zažiarila aj na Arnold Classic Europe, kde sa umiestnila medzi seniorkami na štvrtom mieste. „Táto súťaž pre mňa až taká úspešná nebola. Nemala som pocit, že som urobila všetko, čo som mohla. Chcela by som sa na túto súťaž vrátiť, skúsiť si to ešte raz a pokúsiť sa o lepšie umiestnenie,“ hovorí o Arnold Classic Nikola.

Emotívnym momentom boli aj Majstrovstvá sveta juniorov, kde sa Nikoletta stala majsterkou sveta a tiež absolútnou majsterkou sveta. „Najviac si pamätám oceňovanie. Po prvýkrát som plakala na stagei a nemohla som zastaviť slzy,“ spomína Nikoletta. Už o týždeň po tomto víťazstve sa postavila na pódium Majstrovstiev sveta žien v Bratislave, kde pridala ďalší skvelý výsledok – stala sa majsterkou sveta senioriek. „Na šampionáte som bola veľmi pokojná. Nebol to môj cieľ ale akýsi prídavok,“ vysvetľuje Nikoletta. „Práve pokoj mi podľa mňa veľmi pomohol. Necítila som na seba žiaden tlak a myslím, že to fungovalo veľmi dobre, keďže som sa stala majsterkou sveta,“ dodáva talentovaná Nikoletta.

Ako radí cvičiť nohy a zadok mega úspešná wellness fitnesska?

Pózovanie trénuje wellness fitness hviezda aspoň raz do týždňa a prezradila aj to, ako trénuje partiu najdominantnejšiu v tejto kategórii. „Radšej mám tréning nôh, než tréning vrchu tela,“ priznáva Nikoletta, pre ktorú sú najobľúbenejším cvikom drepy. „Dievčatá by mali trénovať nohy a zadok dva až trikrát do týždňa pre maximálny efekt,“ radí Nikoletta. Ani pandémia koronavírusu Nikolette nepokazila plány a cvičí v posilňovni v škole. „To je to miesto, kde sa celé moje dobrodružstvo v tomto športe začalo,“ tvrdí Nikoletta.

Prehľad má úspešná wellness fitnesska aj o Elite PRO súťažiach, ktoré pravidelne sleduje. „Moje najobľúbenejšie pretekárky z PRO divízie sú Angela Borges a Rania Politis. Rania je dokonca aj moja priateľka, keďže sme spolu raz súťažili na jednej súťaži,“ prezrádza hviezda Nikoletta. Príprava do kategórie wellness fitness určite nie je najľahšia, čo potvrdzuje aj tréningový cyklus, ktorý Nikoletta v príprave dodržiava. „Ráno robím šesťkrát do týždňa kardio,“ hovorí. Silový tréning je na programe štyri až päťkrát do týždňa a po ňom nasleduje 30 minút kardia.

Kedy plánuje prestup do Elite PRO?

A kedy uvidíme medzi profesionálkami aj Nikolettu Sularz? „Profesionálnej divízii by som rada dala šancu v budúcom roku,“ vyzrádza skromne Nikoletta. Optimisticky sa pozerá aj do budúcnosti a najbližšie súťaže by chcela absolvovať už na jeseň. „Verím, že sa uvidíme v septembri,“ hovorí. „Môj najväčší sen je začať súťažiť v Elite PRO,“ dodáva Nikoletta, pre ktorú je najväčšou motiváciou pretekárka Angela Borges, s ktorou sa po prestupe do profesionálnej divízie môže stretnúť na jednom pódiu. „Verím, že sa v súťaži stretneme,“ hovorí Nikoletta na záver. O Nikolette Sularz budeme určite ešte veľa počuť a verím, že o jej úspechoch sa na našom portáli dočítate ešte neraz. Talentovanej poľskej pretekárke budeme držať prsty!

Discussion at the article:

AMIX diskusia