Agáta HLAVAČKOVÁ - o chvíľu ju čaká premiéra v Elite PRO

Agáta HLAVAČKOVÁ - o chvíľu ju čaká premiéra v Elite PRO

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Slovensko má aktuálne 2 PRO súťažiace v nominácii bodyfitness, ktoré trénujú pod vedením trénera Alexandra HLOBIKA. V organizácii IFBB PRO League je to Adela Ondrejovičová, v IFBB Elite PRO sa na premiéru medzi profesionálmi pripravuje Agáta HLAVAČKOVÁ.

Hlavačková s Ondrejovičovou sú stále aktívne hviezdy slovenského bodyfitness a s prestupom Adely do alternatívnej federácie sa práve od teba očakávajú v Elite PRO rovnako dobré výsledky. V archíve portálu EastLabs.sk som našiel pár článkov, ktoré ti venovali pozornosť, profilový článok však medzi nimi chýba. Takže hneď na úvod ťa poprosím, aby si sa bližšie predstavila priaznivcom nášho portálu.
Volám sa Agáta HLAVAČKOVÁ, ale všetci ma volajú Agi. 25 júna oslávim 30. narodeniny a som Slovenka ako repa (až na maminu). Národnosť mám slovenskú, avšak maminu mám ruskej národnosti. Vyštudovala som cestovný ruch a po ukončení štúdia som pokračovala vo vzdelávaní v trénerstve a výžive na škole Petra Stacha v Prahe.  Pôsobím ako trénerka v 365 Gym-e v Topoľčanoch.

Agáta HLAVAČKOVÁ

Aká bola tvoja cesta k bodyfitness?
Už od útleho veku sa ma rodičia snažili viesť k rôznym aktivitám a navštevovala som veľa krúžkov. Dlhšiu dobu som sa venovala atletike a ku koncu štúdia na strednej škole som zavítala do fitness centra, kde som si naozaj za krátku dobu vybudovala vzťah k individuálnym silovým tréningom. Skupinové tréningy, ktoré boli v tej dobe v obľube väčšiny žien, ma neoslovoli. Vždy ma bavili aktivity, kde sa musíš spoľahnúť len sám na seba a silový tréning je takouto aktivitou.

Súťažiť som začala v roku 2013 a mojou premiérou bola kategória šport model kde som získala tituly Majsterky Slovenska. S 3. miestom sa vrátila domov  aj z Majstrovstiev sveta a spolu s Petrom Sochom sme zvíťazili navyše v kategórii párov.

V roku 2019 som mala premiéru v asociácii IFBB, po prestupe som však súťažila v kategórii bodyfitness. Aj tu som sa stala Majsterkou Slovenska, získala som taktiež pár pekných umiestnení na medzinárodných súťažiach v rámci série IFBB Diamond Cup. Najhodnotnejšie? Zisk Elite PRO karty na IFBB Diamond Cup Malta, prvenstvá na súťažiach IFBB Mr. Universe Praha a IFBB Mr./Mrs. International v Santa Susanne. Zážitky z posledných dvoch súťažiach sú pre mňa najviac a pretože na základe týchto výsledkov som mohla požiadať aj o štatút Elite profesionála, v tomto roku ma čaká premiéra v organizácii Elite PRO. Najväčšiu podporu v mojom snažení mám v mojom ocinovi a jednoznačne aj v mojom trénerovi, ktorým je Alexander Hlobík. Nechcem ich sklamať, rovnako ako tých, ktorí ma v mojom snažení podporujú. O kom hovorím? Poslednú dobu sa o vizáž a vlasy na pódiu starám sama, ale Plavky na súťaže si dávam šiť u jednej z najlepších a to u Michaely Sallut tzn. v Sallut Design.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v bodyfitness?
Cvičím 6x do týždňa. Všetko silové tréningy, zvlášť podelené na jednotlivé partie a zamerané na slabiny. Tréning pre moju kategóriu musí byť zameraný predovšetkým na proporčnosť postavy, ktorú ovplyvňuje šírka ramien a chrbta, požadovaná je subtílnosť nôh a detailné prepracovanie jednotlivých partií. V mojom prípade sa mi v priebehu času už poradilo získať nejakú hmotu bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na šírke pásu, stále však vidím na sebe chybičky, na ktorých musí sústavne pracovať. O čom hovorím? Podľa mňa potrebujem ešte niečo pridať na ramenách a aj chrbát by si ešte pýtal pridať pár centimetrov na šírke.

Agata Hlavackova

Celoročne trénujem systematicky. Pravidelne mením zloženie partií v jednotlivých tréningoch, výber cvikov, počet opakovaní a vo voľnejšom režime si v podstate cvičím, tak aby ma silový tréning bavil a mala som z neho radosť. V prípravnej fáze sa sústreďujem detailnejšie na to čo potrebujeme zlepšiť, pričom pracujem na forme. Prestávky sa samozrejme skracujú, počet opakovaní zvyšuje, no váhu činiek a závaží sa naopak snažím dávať čo najvyššiu pre zachovanie stimulu pre nárast hmoty.

Dĺžka prípravy na každú súťaž závisí od toho, ako vyzerám na jej začiatku. Obvykle to je 3-4 mesiace. Momentálne nehrotím vrchol formy na presne stanovenú súťaž. Dôvod je jasný - v súťažnom kalendári ich aktuálne nie je veľa a tie, o ktorých viem, sú od seba príliš časovo vzdialené. O to dôležitejšie je si všetko dobre premyslieť, naplánovať. Ak chcem uspieť v Elite PRO, musím prísť na každú jednu súťaž kvalitne pripravená aj keď s postupom času to bude trápenie. Čím dlhšia bude súťažná sezóna, tým viac budem cítim, že telo dostáva zabrať a nefunguje tak ako by som chcela. Na súťaže a v podstate po celý rok sa o mňa stará Alexander Hlobik (ako trénera ho nemusím bližšie ani predstavovať). Alexander mi pomáha riešiť tréningy, stravu, podporuje ma, pretože je to bodybuildng, súčasťou ktorého je aj bodyfitness, je šport, ktorý dáva naozaj zabrať nielen telu, ale aj psychike.

Aj príprava na súťaženie v bodyfitness si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo, ako diétuješ?
Nerada hovorím o tom ako sa stravujem, pretože som špecifický prípad a mám za sebou viaceré ťažkosti s trávením. V priebehu času som si musela nájst systém, ktorý by mi nerobil problémy. Každopádne, stravou dávam telu to čo potrebuje, no aby som dosiahla formu, ktorá mi zaručí šnacu na úspech, musím telo vyhladovieť. Takže v závere prípravy sa trápim. Čo sa doplnkov týka, je pre nás všetkých dôležitá suplementácia vitamínov a minerálov ktorú väčšina podceňuje. Sústreďujem sa aj na predtréningovú suplementáciu, ktorá v mojom prípade pozostáva z kombinácie rôznych aminokyselín.

Agata HLAVAČKOVÁ

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ bodyfitness a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Nielen v bodyfitness, ale v bodybuildingu všeobecne sú 2 tábory ľudí. Jeden ťa podporí, druhý na tebe hľadá iba chyby. Mám to šťastie,  že moje okolie, najbližší ma podporujú a akceptujú, že mám v bodyfitness vysoké ambície.

Máš vzory?
Kedysi áno, mala som. Momentálne už nie. Napriek tomu, aj teraz by som vedela vymenovať bodyfitnessky, ktoré sa mi páčia, ako vyzerajú, ako veci robia a aké sú. No ja som ja a vždy bude toto pre mňa boj len so sebou.

Kto je podľa teba aktuálne najlepšia z najlepších bodyfitnessiek a prečo?
Najlepšia z najlepších? Cyd Gillon. Dôvody? Ladnosť, ženskosť, pre bodyfitness správne tvary.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Osobné plány si nechám radšej iba pre seba, ale čo sa týka súťaženia, tak v pláne mám nastúpiť na všetky pre mňa dostupné Elite PRO súťaže. Žiaľ, v Európe ich je veľmi málo - v jarnej sezóne mám k dispozícii prakticky iba súťaž 2023 IFBB Mr. Universe v Prahe, súťaženie v Amerike si dovoliť nemôžem.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o bodyfitness a nielen o kulturistiku, alebo bikinifitness?
Bodyfitness je krásna kategoria. Je stále ženská, ladná, na druhej strane získať požadované proporcie a svalstvo si vyžaduje tvrdý tréning, aj striktný stravovací režim. Veci znalá bodyfitnesska preto vie pomôcť nielen dievčatám, ktoré súťažia v bikinifitness, wellnesfitness, alebo aj bodyfitness a women´s physique, ale chlapcom. Vie totiž, ako nalepiť hmotu na tie správne miesta, ako dosiahnuť minimum podkožného tuku (čo ocenia aj ženy z rôznych vekových kategórií). Samozrejme, záujem o bodyfitness alebo aj wellnessfitness je stále nižší ako v prípade bikinifitness, pretože k úspechu na súťažiach sa musíme výrazne viac nadrieť. Pre dievčatá, ktoré však v gyme rady ťažko trénujú, neboja sa výziev, je bodyfitness ideálnou športovou kategóriou. Verím, že záujem o bodyfitness bude aj na Slovensku postupne rásť a snáď sa vráti na úroveň, na akej bol pred 15. - 20.  rokmi.

Discussion at the article:

AMIX diskusia