O proteínoch a gaineroch

O proteínoch a gaineroch

PR - aminostar: proteínové preparáty sa na našom trhu stabilne ustálili začiatkom 90-tych rokov. Ich benefity pre športovcov sú nezanedbateľné. Pokiaľ je telo fyzicky aktívnej osoby vystavované permanentnému športovému zaťaženiu, je tým pádom nútené na toto zaťaženie patrične reagovať a to výstavbou novej, prípadne skvalitnením stávajúcej svalovej hmoty.

Svalové bunky bývajú pri tomto procese nadmieru zaťažované čím dochádza k ich poškodeniu. Toto poškodenie si telo v regeneračnej fáze opravuje. Narušenie si však organizmus kompenzuje aj tým, že dáva svalovým bunkám signál aby pri procese opravy zmohutneli, čim by už v prípade ďalšej námahy, ktorá ich naruší, boli na toto bremeno pripravenejšie a voči nemu aj odolnejšie. V tejto fáze hrá dôležitú úlohu bielkovinová zložka stravy, nakoľko práve proteíny sú látkami slúžiacimi na výstavbu svalových vlákien.

Pokiaľ si odmyslíme klasickú stravu (kde mimochodom je príjem bielkovinovej zložky vo forme mäsa prioritou), najkvalitnejším zdrojom proteínov je jednoznačne mliečna bielkovina. V klasickom mlieku je však čo sa týka hustoty zastúpená veľmi sporadicky, preto je zdravšie i efektnejšie prijímať ju zo zdrojov, kde je už od ostatných mliečnych frakcií izolovaná. Samotná kategória doplnkov výživy známych ako „proteíny“ je takmer výhradne založená na izolovanej mliečnej bielkovine, ktorá sa filtruje z mliečnej srvátky. Výhodou týchto prípravkov je, že v praxi je oveľa ekonomickejšie a pre telo neporovnateľne menej zaťažujúce prijať rovnaké množstvo bielkovín z jednej naberačky týchto produktov, ako vypiť 2 škatule mlieka, ktoré obsahuje aj laktózu a iné ťažko stráviteľné zložky.

Proteínové doplnky výživy na báze srvátky rozdeľujeme do skupín predovšetkým podľa kvality procesu, ktorým bola bielkovinová zložky izolovaná. Najrozšírenejšou a najlacnejšou je srvátkový koncentrát. Býva zväčša zdrojom 60-80% obsahu bielkovín v sušine a vzhľadom na jeho cenu býva najpoužívanejšou voľbou pre športovcov. Výhodou je, že vďaka vysokému percentu proteínov je možné kombinovať ho aj do redukčných diét, určite aj do takých, pri ktorých sa zameriavame aj úbytok podkožného tuku a zachovanie svalovej hmoty.

Srvátkový izolát oplýva z hľadiska zloženia už pomerne sofistikovanou bielkovinou. V praxi sa s ním stretávame pri proteínoch s 80-90% obsahom bielkovín. Jeho výhodou oproti koncentrátom je to, že stráviteľnosť v tomto prípde býva zhruba o polovicu rýchlejšia a účinnejšia. Nevýhodou pri týchto druhoch proteínových koncetrátov je zhruba o tretinu vyššia cena, ktorej odchýlka od tohto pomeru závisí najmä od percentuálnej odchýlky bielkovín pri komparácii oboch produktov.

Špeciálnym prípravkom v rámci izolátov je tzv. CFM proteín. V jeho prípade boli bielkoviny izolované zo srvátkového polotovaru iontovou metódou cross-flow-microfiltration. Jeho hlavnou devízou je, že zloženie je z hľadiska veľkosti molekúl jemnejšie o výrazne urýchľuje rýchlejšie proces vstrebávania. Obzvlášť výhodná je jeho aplikácia bezprostredne po tréningu alebo ráno na lačno.

Poslednou akostnou kategóriou sú proteínové hydrolizáty. V bielkovinách zvyknú byť vyjadrené zhruba na 90 a viac percent. Hydrolizovaný proteín býva naštiepený, čím sa zvyšuje jeho vstrebateľnosť a v rovnakom množstve prášku zvykne byť nahustené oveľa pestrejšie aminokyselinové spektrum. Tieto prípravky predstavujú vo svojej ktegórii takpovediac delikátnu záležitosť a to nielen čo sa týka kvality, ale aj ceny.

V tomto kontexte treba ešte pripomenúť tzv. srvátku, ktorá sa ako polotovar rovnako zvykne predávať v igelitových balíčkoch po predajniach so športovou výživou. Jej konzumácia je nielen málo efektívna (nakoľko obsahuje až 60% mliečneho cukru) , ale z hľadiska trávenia aj pre organizmus pomerne zaťažujúca. Nevraviac o mikroskopickom obsahu bielkovinovej zložky. Ak ste teda fyzicky aktínou osobou a máte problém s regeneráciu, mávate často svalovicu, prípadne chcete zmohutnieť a nabrať na svalovej hmote, proteínové koncentráty od spoločnosti AMINOSTAR sú vašou najlepšou voľbou. Ich aktuálnu ponuku nájdete v NAŠOM E-SHOPE.

Prípravky označené ako gainery (v dnešnej dobe sa stretávame s rôznymi obdobami označovanými aj ako meggamasy a inými hyperbolickými názvami prevažne komerčného charakteru) sú určené predovšetkým ektomorfným športovcom. Spomínaný somatotyp je charakteristický predovšetkým tým, že veľmi problematicky naberajú na hmotnosti bez ohľadu na to, či už ide o svalovú hmotu alebo tuk. Vďaka rýchlemu metabolizmu je u neho extrémne rýchle bazálne spaľovanie energie a mimoriadne nízka schopnosť priberať na hmotnosti. V tejto kategórii nájdeme prevážnu väčšinu dospievajúcich teenagerov, prípadne aj extrémne chudých ľudí s metabolickou predispozíciou ktorá ovplyvňuje vzhľad ich postáv počas celého života. Riešením pre tieto osoby je taktika zvyšovania energetického príjmu vhodne zvolenou stravou.

V praxi to znamená, že človek s obtiažnym priberaním musí denne prijať väčšie množstvo energie ako je jeho energetická spotreba, či už na športovanie, bežný život a vlastný bazálny metabolizmus. Pre dosiahnutie tohto efektu sa treba zamerať predovšetkým na konzumáciu, z nutričného hľadiska energeticky výdatných potravín a zdrojov. Špeciálne pre tento účel boli vyvinuté prostriedky nazývané gainery. Ich výhodou oproti bežným zdrojom energeticky bohatých potravín je fakt, že popri širokom spektre rôznych foriem sacharidov (od monosacharidov až po komplexné cukry) obsahujú aj zvýšené množstvo bielkovín (väčšinou od 20-40%). Tieto vhodne dopĺňajú prísun rýchlej energie zo sacharidových zdrojov. Pre športovcov je táto kombinácia žiadaná najmä preto, lebo kým sacharidová zložka im dodáva energiu a plní svaly užitočným glykogénom, zložka proteínová urýchľuje ich regeneráciu a pomáha budovať a skvalitňovať množstvo svalovej hmoty na preťažovaných partiách.

Tento typ doplnkov výživy je teda vhodné použiť aj ako nevyhnutnú náhradu jedla u intenzívne zaťažovaného športovca, z akéhokoľvek odvetvia. Čo sa týka obmedzení, gainerové prípravky by sa nemali konzumovať vo večerných hodinách a pred spaním, nakoľko tu existuje riziko, že telo počas odpočinku nevyužitý príjem energie začne ukladať vo forme tuku. Taktiež by sa nemali konzumovať bezprostredne pred fyzickou aktivitou (najneskôr 1 hodinu pred výkonom), nakoľko telu zvykne dlhšie trvať, kým bielkovinovú zložku natrávi a rozošle do krvného obehu. Ideálny čas pre konzumáciu sú ranné hodiny a čas bezprostredne po namáhavej fyzickej záťaži. Spoločnosť AMINOSTAR má vo svojej ponuke aj tento typ doplnkov výživy, ktoré sú navyše dostupné v chuťovo vynikajúcich variantách. Ich aktuálnu ponuku nájdete v NAŠOM E-SHOPE.

Discussion at the article:

AMIX diskusia