Adam CSIK - napriek pandémii chcem súťažiť aj v roku 2021!

Adam CSIK - napriek pandémii chcem súťažiť aj v roku 2021!

Účasť EastLabsPhoto.comTeam-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO aj v roku 2021 je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o členoch združenia Asociácia Elite PRO.

2021 IFBB European Championships

Pandemická covid situácia je dôvodom, prečo na Slovensku viac ako rok fitnesscentrá nefungujú tak, ako sme na to boli roky zvyknutí. Napriek tomu sa však nájdu v našich športoch jednotlivci, ktorí aj pri nových zmenách v SAFKST kalendári súťaží a prekladaniu medzinárodných súťaží z mesiaca na mesiac, hľadajú možnosti nielen na tréning, ale aj na predsúťažnú prípravu. Do skupiny súťažiacich, ktorí pomaly finišujú s prípravou patrí aj men´s physique Adam CSIK, ktorého sme mali možnosť vidieť súťažiť v roku 2019 aj na Amix Patriot Fitness Weekend-e.
Adam CSIK
"Adam CSIK na súťaži 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend vo Vranove nad Topľou skončil síce na druhom mieste v kategórii do 179cm, moju pozornosť však upútal pomerom medzi šírkou pliec a pásom.", povedal pre náš portál Igor KOPČEK. "O pár dní neskôr nastúpil na súťažné pódium súťaže Dynamic Cup Dolný Kubín, kde získal 1. miesto a naznačil svoj potenciál. Úspešnú súťažnú sezónu napokon zakončil na súťaži 2019 IFBB Diamond Cup Praha, kde skončil na prvom mieste v kategórii men´s physique do 180cm. V roku 2020 sa na Slovensku neuskutočnila ani jedna, jediná regulárna súťaž a napriek zložitej situácii Adam CSIK plánuje v súťažení pokračovať na medzinárodnej scéne."

Adam, predstav sa bližšie našim čitateľom.
Začnem tým, že som sa narodil v auguste 1992, mám výšku 179cm, aktuálne hmotnoť na hranici 90kg a súťažím v nominácii
men´s physique. So súťažením som začal v roku 2017 pod vedením môjho dobrého kamaráta s trénera Patrika JARABA, ktorý ma pripravuje aj v súčasnosti. Trénujem vo Fit Up Žilina, Adam CSIKkde aj pracujem ako osobný tréner. Okrem už spomínaných výsledkom, medzi moje úspechy by som zaradil aj 2. miesto na súťaži 2017 Dynamic Cup a 3. miesto na 2017 Tatranskom pohári. Ako men´s physique súťažiaci zvládnem v tlaku v ľahu na šikmej lavičke hore hlavou série s činkou o hmotnosti 145kg, v tlaku v stoji pred hlavou je to 100kg, v drepoch 190kg. Tak ako na tréningu, aj na súťažiach sa snažím predovšetkým prekonať sám seba - každú sezónu byť o niečo kvalitnejší, väčší a skúsenejší. Zatiaľ sa mi to darí.

Pandemická covid situácia na Slovensku doslova ruinuje bodybuilding a fitness scénu. Ako ju zvládaš ty?
Opatrenia, ktoré priniesla covid situácia na Slovensku, ma zasiahla doslova naplno. Pôsobím totiž ako osobný tréner a fitness centrá sú už dlho zatvorené. Vidím, že čakať, kým vláda povolí otvorenie fitness centrá v rozsahu, ako sme bolo zvyknutí pred rokom 2020 je čistý nezmysel. Zariadil som sa po svojom  - fungujem. Som vďačný mojim sponzorom (Pefastav.cz, Autoservis Danišek, Aonenutrition.com) a klientom, bez ktorých by som si nemohol dovoliť kvalitnú prípravu a rozmýšľať nad súťažením aj v tejto ťažkej dobe.

Znamená to, že budeš súťažiť už v roku 2021?
Chcel by som. Situácia je však taká, že aj súťaže promované v oficiálnom IFBB kalendári sa prekladajú z mesiaca na mesiac. V mojich plánoch som mal poznačené súťaže 2021 IFBB Diamons Cup Malta, 2021 Tiger Classic Rumunsko, 2021 IFBB Diamond Cup Luxembourg a 2021 IFBB Diamond Cup Ostrava. Súťaž na Malte však z apríla preložili na máj, aktuálne som sa dozvedel, že už aj máj je nereálny a nová informácia hovorí o tom, že 2021 IFBB Diamond Cup Malta by sa mala uskutočniť až koncom augusta.
Uvidíme, ako to bude s ostatnými súťažami. Mojim cieľom pre tento rok je získať čo najlepšie umiestnenia na každej súťaži, na ktorej nastúpim a bol by som rád, ak by som na súťažnom pódiu reálne bojoval o Elite PRO kartu. Ak by sa mi podarilo tento cieľ dosiahnuť, chcel by som súťažiť v Elite PRO tak, ako to majú v pláne aktuálni Elite PRO men´s physique súťažiaci zo Slovenska - Dominik ANTOŠ s Dávidom HMEĽÁROM.

Súťažiaci spravidla používajú najrozmanitejšie postupy prípravy na dosiahnutie súťažnej formy - počnúc tréningom a diétou končiac. Čo sa tebe osvedčilo a čo používaš aktuálne?
Moja diéta? Je to taká klasika. V strave nemám Adam CSIKpočas celého roka veľké výkyvy. V príprave na súťaž to teda nemusím nehrotiť keďže sa snažím celoročne udržať celkom dobrú formu a aj percento telesného tuku mám pod kontrolou. Keď sa začne blížiť súťaž, zaradím síce sacharidové vlny, ale nulový príjem sacharidov nepoužívam. Väčšinou mávam každý týždeň nejaký malý cheat meal, pár týždňov pred súťažou už ani to.
Osvedčil sa mi dvojfázový tréning, v druhej fáze striedam silový tréning a kardio. Na rozdiel od mimosúťažného obdobia, v príprave na súťaže nohy precvičujem už iba okrajovo a sústredím sa len na vrch tela. Cviky si určujem podľa pocitu, ale väčšinou idem overenú klasiku. V mojich každodenných tréningových rutinách nechýbajú cviky na hrazde s rozličnou šírkou úchopu, plecia zaťažujem rozmanitými variáciami upažovaní, na hrudník používam tlakové cviky.
Dôležitou časťou mojej prípravy na súťaž je pózing. Osvedčilo sa mi ho nacvičovať v miestnosti bez zrkadiel, ale pred kamerou - odpózujem, odkontrolujem si v kamere, kde som robil chyby a pózing opakujem. Aktuálne to robím po každom tréningu.

Zoznam medzinárodných súťaží v jarnom IFBB Kalendári 2021

  • 1. až 2. máj ... IFBB DIamond Cup Malta (súťaž preložená na koniec augusta)
  • 7. až 9. máj ... Tiger Classic - IFBB Diamond Cup Romania
  • 13. až 17. máj ... IFBB Majstrovstvá Európy, Španielsko
  • 28. až 30. máj ... IFBB Diamond Cup France
  • 5. až 7. jún ... IFBB FitModel World Cup, Lotyšsko
  • 11. až 13. jún ... IFBB Diamond Cup Luxembourg
  • 11. až 13. jún ... IFBB Majstrovstvá sveta v detskom fitness, Srbsko
  • 18. až 20. jún ... IFBB Diamond Cup Ostrava

Discussion at the article:

AMIX diskusia