Honza KAVALÍR podcast - katastrofa na Mr. Big Evolution Portugal PRO?

Honza KAVALÍR podcast - katastrofa na Mr. Big Evolution Portugal PRO?

Cez weekend sa v Portugalsku konala súťaž určená pre amatérskych bodybuilderov a fitnessky 2019 Olympia Amateur Portugal, aj sprievodná súťaž profesionálov 2019 Mr. Big Evolution Portugal PRO. Práve súťaž profesionálov pútala pozornosť fanúšikov z našich krajín a dôvody boli prosté - v súpiske štartujúcich sa objavili mená troch profesionálnych bodybuilderov z Čiech a jedného zo Slovenska (plus ďalších z Čiech a aj Slovenska v iných kategóriách). Na súťažné pódium napokon nastúpila trojica - Milan ŠÁDEK a Lukáš OSLADIL s ambíciou definitívne získať letenku na 2019 Olympia Weekend, Slavoj BEDNÁŘ chcel zopakovať formu (a výsledok) zo súťaže 2019 Vancouer PRO a vylepšiť si pomerne slušnú bilanciu vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi. Súťažiť mal aj Slovák Igor ILLÉS, ten však napriek tomu, že jeho meno figurovalo v predbežných štartových listinách 2019 Mr. Big Evolution Portugal PRO, napokon nesúťažil. Dôvody, prečo v Portugalsku na súťažné pódium nenastúpil som nikde nenašiel (možno som iba hľadal na nesprávnych miestach). Spomínam si však na pravidlo, ktoré pôvodne platilo pre profesionálov súťažiacich v profesionálnej lige Jim Maniona, podľa ktorého ak boli prihlásení (podpísali kontrakt) a súťaženiu im nezabránil vážny dôvod (zdravotný), každý "absentér" musel počítať s pokutou vo výške 1000USD.

Netreba zabúdať, že v estrádnej sále Casino Estoril nastúpilo celkovo 116 profesionálnych atlétov (čo je naozaj vysoké číslo; z nich bolo 97 z Európy). Medzi profesionálkami súťažili aj súťažiace z kategórie women´s physique a to Slovenka Aurélia GROŽAJOVÁ (nepostúpila do TOP15 a v konkurencii 21 súperiek skončila na delenom 16. mieste), Češky Petra ŠTRUNCOVÁ (získala 5. miesto), Ivana DVOŘÁKOVÁ (13. miesto) a Karolína BORKOVCOVÁ (15. miesto), medzi profesionálmi v kategórii men´s physique Čech Miroslav JURÍČEK (nepostúpil do TOP15 a získal delené 16. miesto). Česko má koho sledovať v NPC PRO League a Slovensko?

Súčasťou weekendu bola aj 2019 Olympia Amateur Portugal, ktorého sa zúčastnila aj skupinka súťažiacich zo Slovenska. Boli to tí, ktorí opustili rady SAFKST v priebehu minulého, resp. v tomto roku. Kompletné výsledkové listiny, kde sú uvedené získané body a aj počty súperov v jednotlivých nomináciách/kategóriách, nie sú zatiaľ dostupné, ale zachytil som informáciu o tom, že veterán Miloš DOLANSKÝ súťaženie vyskúšal v kategórii Masters Bodybuilding (kde nepostúpil do finále), zlato získal v kategórii Novice (začiatočník) Classic Physique a Masters Classic Physique. V Portugalsku súťažila aj bikinifitnesska ŠUBOVÁ, tá medzi ženami nepostúpila do finále.

Reakcie na súťaž v Portugalsku sú zmiešané - niekto ocenil, niekto naopak skritizoval organizačné schopnosti Portugalčanov, profesionáli z Čiech právom môžu mať ťažké srdce na výsledky, ktoré "namiešal" zbor rozhodcov. Pravdou ale je, že tak v USA, ako aj v Európe hlavné slovo v rozhodcovskom zbore súťaží organizovaných pod hlavičkou NPC/PRO League majú rozhodcovia z USA. A často o výsledku rozhoduje iba jeden jediný názor - názor rozhodcu hlavného. A ten (ľahko) môže na niekoho "zabudnúť". Neriešim, či úmyselne/neúmyselne.

Chápem sklamanie súťažiacich a aj fanúšikov, ktorí "svojich" na jednej strane tlačia do súťaženia v NPC/PRO League, na strane druhej hádžu hromy blesky na spôsob rozhodovania, aký sa realizuje v tejto organizácii. Výhrady (určite oprávnené) môžu byť aj k hodnotiacim kritériám, ktoré sa všeobecne uplatňujú nielen v NPC/PRO League, ale aj v iných organizáciách. Hm ... keď sa nad tým zamyslím, nikto nie je dokonalý, ale okrem rozhodovania obrovský problém vidím aj v kvalite foto/video materiálov, ktoré "púšťajú/nepúšťajú" organizátori súťaží pre nedočkavú verejnosť. Niekedy naozaj ťažko hodnotiť výsledky podľa fotografií z telefónu, alebo online vysielania pochybnej kvality, ktoré realizujú kameramani s nulovou bodybuilding skúsenosťou.

O tom, akou cestou by súťažiaci mali kráčať by (aj preto) mala rozhodovať len a len OSOBNÁ SKÚSENOSŤ. Nechem nikoho ovplyvňovať, ale zdravý rozum mi hovorí, že ak je NEGATÍVNA (opakovane negatívna) je čas zdvihnúť sa a pokúsiť sa naplniť svoje ambície (z dlhodobejšieho hľadiska) tam, kde súťaženie bude mať väčší zmysel. Možností je hneď niekoľko.

Bodybuilding scénu sledujem 40 rokov, posledné 2 roky mám oči upreté na Michala KRIŽÁNKA a Asociáciu Elite PRO a vidím, že cesta, ktorou kráča ako profík on a jeho kolegyne/kolegovia z asociácie, nie je práve cestou zlou. Zrejme aj to chcel Honza KAVALÍR naznačiť v podtexte nasledujúceho príspevku, ktorý som si vypočul s veľkým pochopením. V čom je horší Milan ŠÁDEK, Lukáš OSLADIL ako Michal? V čom je ich výhoda oproti Michalovi v čase, kedy viac ako 90% fitness fanúšikov sleduje podstatne viac fitness youtuberov a z bodybuildingu len tých najlepších? A Križánek - ten nie je iba úkaz na našej scéne. V Afrike, Indii, Španielsku aj Mexiku opakovane ukazuje, že v tom, čo robí (v rámci organizácie, kde pôsobí) je naozaj najlepší. Vie čo robí, vie prečo to robí a vie "za čo to robí". A ja súhlasím - pre každého profesionála práve to by malo byť v určitom momente najdôležitejšie!

Honza KAVALÍR podcast - katastrofa na Mr. Big Evolution Portugal PRO?




Discussion at the article:

AMIX diskusia