Ľudovít MAJOR - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Ľudovít MAJOR - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

V októbri 2023 by 75. narodeniny oslávil človek, ktorý zanechal výraznú (doslova  nezmazateľnú) stopu v slovenskom bodybuildingu a fitness. Týmto človekom nie je nikto iný, ako Ľudovít MAJOR (ročník 1948), ktorého si všetci budú pamätať ako autora nespočetných článkov o kulturistike a fitness (ten prvý napísal v roku 1969 pre dnes už kultový časopis zlatej éry kulturistiky v Československu Tréner a cvičiteľ – bol to článok o dvojnásobnom juniorskom Majstrovi Československa, ktorým nebol nikto iný, ako ďalšia legenda slovenskej a československej kulturistiky Peter Uríček, rekordman v počet získaných titulov Majster Československa v kulturistike), zakladateľa a šéfredaktora časopisu FitPlus a šéfredaktora česko-slovenskej edície hlavného časopisu federácie IFBB Muscle&Fitness (po rozchode medzi IFBB a NPC USA v roku 2017 je hlavným časopisom organizácie IFBB časopis Muscle&Health).
Ludovit Major
Pripomeniem, že Ľudovít MAJOR svet bodybuildingu a fitness opustil nečakane 11. septembra 2016, deň pred odletom na Olympia Weekend a táto informácia zasiahla všetkých jeho kolegov – redaktorov, fotografov, organizátorov Olympia Weekendu, ktorí mu taktiež venovali spomienku priamo v Las Vegas, dejisku tohto športového podujatia.
Ľudovít Major
Bolo by veľkou chybou nespomenúť aj skutočnosť, že Ľudovít MAJOR bol zároveň úspešným súťažiacim v kulturistike, autorom dvoch publikácií o kondičnej kulturistike, rozhodcom, organizátorm seminárov o kulturistike, moderátorom kulturistických exhibícií atď.
Ľudovít Major

Napísali o Ľudovítovi Majorovi – Slovenský olympijský výbor

Rodák z obce Sečianky v okrese Veľký Krtíš (narodený 27. októbra 1948) Ľudovít MAJOR od skončenia štúdia žurnalistiky na FTVŠ UK v Bratislave v roku 1973 pôsobil v redakcii denníka Šport. Urastený špičkový kulturista (187cm), potom popredný tréner, rozhodca a funkcionár, mal veľmi bohatý tematický záber.

Novinársky sa venoval všetkým úpolovým športom, rýchlostnej kanoistike, olympijskej tematike aj vysokoškolskému športu. Ako akreditovaný novinár sa Ľudovít Major dvakrát zúčastnil na olympijských hrách - v Moskve 1980 a v Soule 1988, a na desiatkach ďalších vrcholných podujatí. V čase pôsobenia na OH v Soule už bol v Športe vedúci športového oddelenia. Ako starší kolega na tomto oddelení dlhodobo významne pomáhal k novinárskemu rastu silnej mladej novinárskej generácie - aj autorovi týchto riadkov, pre ktorého bol ozajstným novinárskym učiteľom. V denníku Šport skončil pred koncom roka 1990. V tom období bol aj hovorca Olympijskej spoločnosti Slovenska, dobre známy v olympijských kruhoch.

V roku 1991 Ľudovít Major spoluzakladal časopis FIT PLUS, ktorého názov sa zakrátko zmenil na Muscle&Fitness. Až do svojej smrti bol vydavateľom slovenskej verzie tohto celosvetovo známeho časopisu so zameraním na kulturistiku a fitnes. Zároveň tam pôsobil aj vo funkcii šéfredaktora. Svojím celkovým pôsobením a vysokou odbornou erudíciou si získal vysoké medzinárodné renomé.

Ľudovít Major bol v oblasti kulturistiky a fitnesu jednou z najuznávanejších osobností v Československu. Ako súťažný naturálny kulturista vyhral niekoľko pohárových súťaží v Československu a v roku 1972 bol prvý v čs. rebríčku v kategórii nad 175 cm.

V období rokov 1970 - 1980, resp. až 1982, bol členom predsedníctva Slovenského kulturistického zväzu, trenérom a predsedom oddielu TJ Vinohrady Bratislava (trénersky viedol napríklad Jozefa Grolmusa, ktorý sa neskôr po emigrácii do NSR stal majstrom sveta a skončil desiaty na súťaži Mr. Olympia 1985), medzinárodným rozhodcom i moderátorom kulturistických súťaží. Z jeho publikácií Kondičná kulturistika - muži a Kondičná kulturistika - ženy sa spolu predalo neuveriteľných 145-tisíc výtlačkov.

To všetko zvládal - zväčša s jemným úsmevom pod neodmysliteľnými fúzami - popri svojom významnom novinárskom pôsobení so širokým tematickým záberom. Športu, ktorých bol preňho celoživotne jednotkou, sa v poslednom štvrťstoročí Ľudovít Major venoval bezvýhradne. Bol neúnavným propagátorom kulturistiky a fitnesu. Až do svojej nečakanej smrti vyznával aktívny životný štýl a viedol k nemu aj čitateľov Muscle&Fitness.

Napísali o Ľudovítovi Majorovi – web projekt Ronnie.sk

V roku 2012, tzn. 4 roky pred nečakaným odchodom Ľuda MAJORA zo sveta bodybuildingu a fitness, web projekt Ronnie.cz publikoval dva články, v ktorých autor Josef Pavlik spracoval rozhovor s MAJOROM. V jednom z článkov boli zverejnené aj informácie, ktoré sú jasným dôkazom celoživotnej angažovanosti Ľudovíta MAJORA v bodybuildingu a fitness:

  • 1963 - 1970 ... kondiční posilování jako samouk
  • 1970 - 1973 ... závodník (vítěz několika pohárových soutěží, v roce 1972 vítěz Československého žebříčku mužů v kategorii nad 175 cm)
  • 1970 - 1980 ... člen předsednictva Slovenského kulturistického svazu (odpovědný za oblast propagace) a člen pléna Československého kulturistického svazu
  • 1970 - 1982 ... trenér a předseda oddílu TJ Vinohrady Bratislava, jednoho z nejúspěšnějších oddílů v historii československé kulturistiky; desítky úspěšných svěřenců (včetně mistrů Československa a Slovenska) zejména v kategoriích dorostu a juniorů (nejznámějším je Jozef Grolmus, který se stal po vítězství na Mistrovství ČSSR mužů 1982 a následné emigraci do SRN mistrem světa a Evropy a byl 10. na Mr.Olympia 1985 - nejlepší umístění kulturisty z našich zemí v historii Olympie)
  • 1970 - 1982 ... rozhodčí na domácích i zahraničních soutěžích
  • 1970 - 1982 ... moderátor kulturistických soutěží
  • 1970 - 1995 ... organizátor a moderátor řady různých propagačních akcí a exhibičních vystoupení
  • 1970 - 2011 .... propagátor kulturistiky a fitness: tisíce článků, překladů a fotografií (Šport, Štart, Tréner a cvičiteľ, Ročenka kulturistiky, měsíčník M&F a jeho tematické speciály i další periodika), vystoupení v různých rozhlasových a televizních pořadech
  • 1973 - 1990 ... odborný redaktor a vedoucí oddělení sportů v deníku ŠPORT (předtím - od roku 1963 - dopisovatel do mnoha různých periodik zejména se sportovní tématikou) 1991 zakladatel, vydavatel a šéfredaktor společné české a slovenské edice mezinárodního časopiseckého titulu Muscle&Fitness (ještě v roce 1991 vycházel pod názvem FIT-plus)
  • 1992 - 2011 ... reportér na mnoha českých a slovenských soutěžích, MS a ME amatérů, Arnold Classic, Night of the Champions a 19 ročníků Mr.Olympia
  • 1992 ... iniciuje a propaguje první fitness soutěže žen v Československu (do roku 1996 působí také jako představitel Česka a Slovenska v mezinárodní federaci fitness IFSA), byl spolutvůrcem prvních soutěžních pravidel.
  • 1999 ... proběhlo 19 ročníků úspěšné soutěže DO FORMY S MUSCLE&FITNESS, první a jediné originální soutěže ve změně postavy v našich zemích (soutěž probíhala tři měsíce a byla určena pro kondiční cvičence, muže i ženy každého věku z ČR i SR; v únoru 2012 za velkého zájmu odstartoval už 12.ročník)

Podľa informácií, zverejnených v spomínaných článkoch, Ľudovít MAJOR sa však angažoval aj v ďalších športoch:

  • kvanta editovaných materiálů z více než 50 olympijských a neolympijských sportů a odvětví
  • jako novinář reportoval z více než stovky významných soutěží (včetně MS a ME), zejména z těchto sportů: vzpírání, zápas, judo, box, kanoistika, veslování, atletika, plavání, gymnastika, sportovní střelba apod.
  • šéf tiskového střediska významných mezinárodních soutěží jako např. ME v zápasu (Prievidza, 1980), Světová zimní univerziáda (Vysoké Tatry, 1987), Atletický mítink P-T-S (Bratislava 1988, 1989)
  • v období 1975-1990 pracoval jako člen vzpěračské komise (IWF) mezinárodní asociace sportovního tisku AIPS
  • v 70. letech jako první popularizuje v tisku spolu s kulturistikou také silový trojboj, karate, kickbox a jiné bojové sporty.
  • začátkem 90. let spoluzakládá první sportovní organizaci armwrestlingu na Slovensku

Aké ocenenia získal Ľudovít MAJOR?

Prácu Ľudovíta MAJORA v našich športoch neprehliadalo ani vedenie federácie IFBB. Do archívu čestných uznaní, diplomov, plakiet, pamätných medailí, ocenení v novinárskych súťažiach športových redaktorov a suvenírov na šampionáty a športové podujatia, ktorých sa v priebehu rokov zúčastňoval pribudli:

  • 1999 ... Zlatá medaila IFBB, jedno z najvyšších ocenení organizácie IFBB
  • 2005 ... IFBB Achievement Medal za 25 rokov práce v prospech IFBB, ktorú prevzal priamo na hlavnom pódiu Olympia Weekend-u priamo z rúk zakladateľa organizácie IFBB Bena Weidera
Resources Slovenský olympijský výbor
Internetový portál Ronnie.cz

Discussion at the article:

AMIX diskusia