Tragická udalosť na začiatku 2021 Olympia Weekend-u

Tragická udalosť na začiatku 2021 Olympia Weekend-u

IFBB Fitness Akadémia Slovensko ponúka fanúšikom bodybuildingu a fitness, trénerom, inštruktorom a aj športovcom (bez ohľadu na príslušnosť k organizácii aj fedrácii), možnosť zapojit sa do edukačných aktivít. V prípade úspešného zvládnutia skúšok absolventi môžu získať
prestížny certifikát
o absolvovaní alternatívneho vzdelávania v bodybuildingu a fitness.
IFBB Fitness Akadémia Slovensko

Z dejiska 2021 Olympia Fitness & Performance Weekend-u krátko pred začiatkom celého podujatia prišla tragická správa - v hotelovej izbe, deň pred oficiálnym začiatkom zomrel (zatiaľ z presne nešpecifikovaných príčin) George PETERSON, medailista z posledných štyroch ročníkov tohto podujatia. Aké výsledky dosiahol na Olympia Weekend-e?
  • 2017 ... 3. miesto Olympia Classic Physique
  • 2018 ... 3. miesto Olympia Classic Physique
  • 2019 ... 3. miesto Olympia Classic Physique
  • 2020 ... 3. miesto Olympia Bodybuilding 212lbs

"Súťaž Mr. Olympia od svojho reálneho vzniku v roku 1965 až po súčasnosť prešla masívnym vývojom a zmenami", povedal pre náš portál Igor KOPČEK, ktorý ako člen EastLabs Teamu sa zúčastňoval Olympia Weekendov nepretržite od roku 2006 po rok 2017. "Mr. Olympia sa spája s menom Joe Weider, pravdou ale je, že už v roku 2003 v rámci kúpy podstatnej časti aktív spoločnosti Weider Publications. Inc. (tzn. časopisov Muscle&Fitness, Flex a Muscle&Fitness Hers), 50% podiel zo samotnej Olympie získala spoločnosť America Media, Inc. Ďalšia zmena prišla v roku 2017, kedy American Media, Inc. získala aj zvyšný, 50% podiel na Olympii od majiteľa NPC Jim MANIONA a stala sa vlastníkom celého, 100% balíka najstaršej (a aj preto najprestížnejšej) súťaže vo svete bodybuildingu a fitness.

Ďalšia zmena prišla už onedlho - v polovici februára 2020 značku Olympia (presnejšie Joe Weider´s Olympia Fitness & Performance Weekend) kupuje Jake WOOD a následne uzavrie 5 ročnú dohodu o spolupráci s Danom SOLOMONOM, ktorý ešte v roku 2018 na poste promotéra, riaditeľa a organizačného šéfa Olympie nahradil Robina CHANGA. CHANG mal všetko, čo súviselo s Olympia Weekendom pod palcom rovných 15 rokov od momentu, kedy z tejto pozície bol odvolaný Wayne Demilia."

George PETERSON

"George PETERSONA som mal možnosť vidieť stáť na súťažnom pódiu Olympia Weekend-u v roku 2017, kedy v NPC prakticky začínala nová kategória Classic Physique.", pokračoval Igor KOPČEK. "Vtedy PETERSON skončil na 3. mieste za aktuálne ikonami Classic Physique v organizácii NPC a IFBB PRO League, ktorými sú Breon ANSLEY a Christopher BUMSTEAD, porazil však historicky prvého víťaza súťaže Olympia Classic Physique Danny Hestlera (šampióna z roku 2015). PETERSON určite nemal proporčnosť, ktorá by ho predurčovala stať sa najlepším z najlepších v kategórii Classic Physique, napriek tomu 3. pozíciu  z Olympia Weekend-u obhájil aj v rokoch 2018 a 2019, v roku 2019 dokonca zvíťazil aj na súťaži Arnold Classic USA. Neustále obmedzovanie hmotnosti (pretože tak ako v IFBB, aj v NPC sa v Classic Physique súťaží s obmedzením hmotnosti v závislosti na výške) v jeho prípade vyústilo k logickému kroku - PETERSON v roku 2020 úspešne nastúpil v kategórii Bodybuilding 212lbs, víťazstvom na Tampa PRO Championship sa doslova na poslednú chvíľu nominoval na 2020 Olympia Weekend, kde v novej nominácii opäť získal 3. miesto. A myslím si, že aj v tomto ročníku bol kandidátom na niektorú z TOP3 pozícií."

George PETERSON

"Úmrtie špičkového súťažiaceho v kulturistike, bez ohľadu na príslušnosť k federácií, je veľkou tragédiou. Ešte väčšou tragédiou je skutočnosť, ak sa to stane krátko pred súťažou, prípadne priamo na súťaži resp. krátko po súťaži. Ťažko predpovedať, ako to ovplyvní už teraz negatívny vzťah časti spoločnosti k súťažnému bodybuildingu.

Pravdou ale je, že v minulosti napríklad aj Arnold kritizoval tendencie v rozhodovaní na Bodybuilding PRO scéne (tzn. uprednostňovanie extrémnej masívnosti bez ohľadu na defekty, ktoré kazia proporčnosť postavy - reč je o zníženej kontrole brušej steny, výsledkom čoho sú doslova tehotenské bruchá niektorých súťažiacich, svaly deformované aplikáciou olejových látok, masívna diastáza, alebo extrémna šírka pásu atď.) Po poslednom tragickom úmrtí sám majiteľ Olympia Weekend-u Jake WOOD na prelome augusta/septembra 2021 inicioval stretnutie s partnermi z IFBB PRO League tzn. Maniovcami, kde hovorili aj o prípadných zmenách v hodnotiacich kritériách. Údajne sa zhodli, že pripravenosť súťažiacich je rozhodcami preceňovaná. Ako to ovplyvní výsledky tohtoročného Olympia Weekend-u ťažko predpokladať, tragické úmrtie George PETERSNA môže v tomto prípade priniesť radikálnejší zásah, výsledkom ktorého môžu byť prekvapujúce výsledky v bodybuilding kategóriách.

Veľa ukážu už výsledky súbežne prebiehajúcej amatérskej súťaže. Pripomeniem, že v IFBB International sú deformity striktne penalizované a aj na súťaži 2021 Arnold Classic Europe, počas meetingu rozhodcov šéf IFBB Komisie rozhodcov Pawel FILLEBORN jasne uviedol, že hodnotiace kritériá platné pre amatérskych súťažiacich rozhodcovia musia uplatňovať aj v Elite PRO organizácii. Myslím, že aj to bol dôvod, prečo nižšie, ako zvyčajne, skončila dvojica bodyfitness šampiónok Linhartová - Ondrejovičová.
Ako je známe, aktuálna hviezda Elite PRO, ešte iba 31 ročný (186cm vysoký a 130kg vážiaci) Michal KRIŽÁNEK ponúka to, čo mnohým IFBB PRO League súťažiacim chýba - okrem dostatočnej masívnosti (ktorá v našich krajinách nemá konkurenciu) aj na ťažkotonážnika udivujúcu proporčnosť. A aj Krížo Olympiu sleduje, rovnako ako Kríža sledujú súťažiaci z Olympie."
ukončil Igor KOPČEK.    

Justin MILLER o úmrtí George PETERSONA: Som v šoku. Bojím sa. Som smutný. Neverím tomu. Šaliem z toho. Som absolútne zdrvený. Keď toto píšem, trasú sa mi ruky. Je to ako nočná mora, ale viem, že je to skutočnosť. Kameraman Ricky a ja sme práve vypratali Georgeovu izbu, aby sme jeho veci doviezli domov a odovzdali ich jeho mame a sestre. Sme tak zdrvení, doslova sa klepeme. Nemôžem sa zbaviť toho, ako sa mi trasú ruky. Ešte som neplakal, stále som ešte v šoku.

Vieme toto ... George vyzeral skvele! Cítil sa skvele! Posledná noc bol hrozne inšpirujúca, na kameru i mimo nej povedal také veci, že sme z toho s Rickym mali husiu kožu. Bol vo skvelej forme, psychicky i fyzicky. Pri včerajšom tréningu bol plný síl a energie. Sústredený a odhodlaný. Najlepšia verzia Georgea mentálne aj fyzicky, akú som kedy videl.

Išiel som na semifinále amatérskej Olympie a Ricky zatiaľ pracoval na ďalšom videu. Naspäť som sa vrátil okolo poludnia, ale nemohol som sa dostať na izbu, George neodpovedal. Zavolali sme ochranku, aby otvorili dvere, ale Georgea už sme našli tvárou k zemi, telo už bolo veľmi studené. Zavolali sme 911, riadili sa ich pokynmi, dávali mu masáž srdca, potom nás vystriedala ochranka a záchranári. Už mu nemohli pomôcť, podľa všetkého už bol "preč" niekoľko hodín. Prosil som ich, aby to skúšali ďalej, ale nakoniec ma presvedčili, že už to nemá zmysel.

Mám stovky správ a počul som, že je toho plný internet, ale ešte som sa nepozeral. Neviem, čo robiť alebo čo povedať. George bol môj najbližší priateľ, nemôžem uveriť, že je preč, jednoducho tomu nemôžem uveriť. Nevieme, čo sa stalo. Infarkt? Mŕtvica? Nevieme a nebudeme to vedieť, kým sa nevykoná pitva.

Vyzeral zdravo a bol v dobrom rozpoložení. Chcel som kvôli trollom vypnúť komentáre a možno to ešte urobím, ale zatiaľ to nechám tak. Prosím, majte úctu k tomuto skvelému mužovi i jeho rodine. Keby som tak vedel, čo povedať ... Prosím, modlite sa za neho aj za jeho rodinu. Milujem ťa, George! Budem ťa mať v srdci do svojich posledných dní na Zemi.

Discussion at the article:

AMIX diskusia