Alžbeta PEŤKOVÁ - motivácia pre mladé bodyfitnessky na Slovensku

Alžbeta PEŤKOVÁ - motivácia pre mladé bodyfitnessky na Slovensku

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Igor KOPČEK: stačil jeden rok bez reálnych súťaží a nominácia bodyfitness je na Slovensku na vyhynutie? O čom hovorím? Reč je o roku 2020, kedy vedenie SAFKST nezorganizovalo ani jednu, jedinú reálnu pódiovú súťaž a navyše v auguste prijalo pre športovcov reštrikčné rozhodnutie o zákaze súťaženia na medzinárodnej scéne (to našťastie po niekoľkých týždňoch zrušilo). Dôsledok? Mnoho súťažiacich rezignovalo a ukončilo predsúťažnú prípravu. A je tu zarážajúci výsledok aj v roku 2021. V SAFKST výsledkových listinách si môžete overiť, že v nominácii bodyfitnes počas celej jarnej súťažnej sezóny 2021 súťažilo menej bodyfitnessiek, ako je prstov na jednej ruke. Nuž aj pohľad do výsledkových listín SAFKST Slovenských šampionátov tiež nie je potešujúci:

  • 2021 SAFKST Majstrovstvá Slovenska junioriek ... 2 bodyfitnessky
  • 2021 SAFKST Majstrovstvá Slovenska žien ... 0 bodyfitnessiek

Členovia EastLabs Team-u z danej situácie nie sú nadšení. Dôvod je jasný - bodyfitness patrilo na Slovensku roky medzi kľúčové IFBB nominácie, ktoré nám prinášali cenné kovy z IFBB Majstrovstiev Európy, IFBB Majstrovstiev sveta. Hovoriť o úspešných bodyfitnesskách, ktoré nás reprezentújú (alebo reprezentovali) na PRO scéne asi nemusíme (reč je o menách ako Adela Ondrejovičová, Natália Lenártová, Alžbete Peťková, Lucia Košecká), v minulosti nájdeme hneď niekoľko slovenských TOP amatérskych bodyfitnessiek (napr. Soňa Kopčoková, Jana Kolbaská, Katarína Verbovská, Martina Tarková. Elena Masaryková, Andrea Jószayová a spol.). Alebo ... alebo predsa len? Áno, treba o nich hovoriť a na nich spomínať, ak chceme dievčatám (aj tým z detského fitness) na Slovensku ukázať vzory, ktoré ich môžu motivovať k súťaženiu v bodyfitness. 

Dnes vašu pozornosť chcem upriamiť na Elite PRO Majsterku sveta v bodyfitness z roku 2020 Alžbetu PEŤKOVÚ, o ktorej rozsiahly článok napísala v roku 2016 Soňa KOLCUNOVÁ (aktuálne je táto študentka žurnalistiky šéfredaktorkou partnerského projektu Bikinifitness.sk). Skôr, ako sa začítate do "starého" článku iba zhrniem (stručne), čo sa udialo v športovom živote PEŤKOVEJ v posledných rokoch:

  • 2017 ... 1. miesto na SAFKST Majstrovstvách Slovenska, bodyfitness
  • 2017 ... 1. miesto na IFBB Majstrovstvách Európy, bodyfitness
  • 2017 ... 2. miesto na IFBB Diamond Cup Ostrava, bodyfitness
  • 2017 ... 1. miesto na Tatranskom pohári, bodyfitness
  • 2017 ... 1. miesto na Veľká cena Detvy, bodyfitness
  • 2017 ... 1. miesto na IFBB Majstrovstvách sveta, bodyfitness
  • 2018 ... prestup do Elite PRO organizácie v nominácii bodyfitness
  • 2018 ... 4. miesto na súťaži Nordic Elite PRO, bodyfitness
  • 2018 ... 5. miesto na súťaži Elite PRO World Championships, bodyfitness
  • 2020 ... 5. miesto na súťaži Elite PRO World Championships, bodyfitness
  • 2020 ... 1. miesto na súťaži Elite PRO Master World Championships, bodyfitness
  •  Alzbeta Peťková

Alžbeta PEŤKOVÁ - motivácia pre mladé bodyfitnessky na Slovensku

Soňa KOLCUNOVÁ, 14.07.2016: Alžbeta PEŤKOVÁ je tridsaťdvaročná bodyfitnesska z Rybníka pri Leviciach a aktuálne patrí medzi najlepšie slovenské pretekárky v tejto kategórii. Alžbetu Peťkovú sme mali možnosť vidieť aj na medzinárodných pódiách a to hneď dvakrát. Spolu s peknými umiestneniami v tvrdej Európskej konkurencii sa môže pochváliť nasledujúcimi výsledkami:

  • 2. miesto.... 2014 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness žien do 163cm
  • 13. miesto.... 2014 IFBB Majstrovstvá Európy, bodyfitness žien do 163cm
  • 2. miesto.... 2015 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness žien do 165cm
  • 2. miesto.... 2016 SAKFST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness žien do 165cm
  • 7. miesto.... 2016 IFBB Majstrovstvá Európy, bodyfitness žien do 158cm

Alzbeta PETKOVA

Alžbeta PEŤKOVÁ -  som rada najmä za reprezentačné skúsenosti

„Do fitka som sa dostala asi pred siedmimi rokmi, keď som chodievala na skupinové tréningy na veslárskych trenažéroch. Vtedy som sa spoznala s mojou súčasnou trénerkou Katkou Kardošovou, ktorá kedysi trénovala dvojnásobnú majsterku sveta v bodyfitness Lenku Chalupkovú,“ otvára náš rozhovor Alžbeta Peťková. „Ešte pred tréningami na trenažéroch som sa venovala rôznym športom. Od mala som bicyklovala a lyžovala, na strednej škole som sa venovala dva roky spoločenským tancom, neskôr aerobiku a zumbe,“ prezrádza čosi zo svojej predchádzajúcej pohybovej aktivity Betka, ktorá sa pôvodne chcela súťažne venovať aj spoločenskému tancu, avšak hneď po prvej súťaži sa jej tanečný partner odsťahoval a ďalšieho chlapca s rovnakými ambíciami bolo ťažké nájsť.

No napriek všetkému Peťkovej napokon učarovalo cvičenie v posilňovni, kde cvičila po čase takmer každý deň. Počas rokov však Betka zatúžila ukázať cvičenie v posilňovni a drinu na tréningoch aj na súťažiach. „Pôvodne som cvičila sama pre seba a trénovala som často, takže stačilo upraviť stravu a mohla som naplniť ambície postaviť sa na súťažné pódium, ktoré vo mne kdesi boli vždy,“ spomína na súťažné zlomy úspešná slovenská bodyfitnesska.
No bodyfitness nebolo jej prvou voľbou. Najprv chcela ísť do kategórie bikini fitness, pretože to vtedy bol veľký trend, keďže za Slovensko pretekali úspešné bikiny Jana Majerníková a Nikola Weiterová. Alzbeta PETKOVA„Čím ďalej som však cvičila, tým viac sa mi páčilo mať väčšie svaly a to vtedy kategória bikini fitness nedovoľovala. Vybrala som si tak kategóriu bodyfitness,“ hovorí o svojom výbere kategórie Betka, ktorá nepochybne zvolila správnu cestu.

Svoju prvú súťaž absolvovala Alžbeta Peťková na jar 2014, keď sa postavila na súťažné pódium v Nitre na majstrovstvách Slovenska žien. „Na všetkých Majstrovstvách Slovenska som mala so sebou ten najúžasnejší, najhlučnejší fanklub a tak sa mi pózovalo už vtedy veľmi dobre. Myslela som, že budem mať trému, ale tá opadla, keď som ich počula po príchode na pódium. Vtedy som zabudla na to, že som hladná, smädná a slabá. Bolo to neskutočné a tú súťaž som si veľmi užila,“ komentuje svoju prvú súťaž Betka, ktorá znova vyzdvihla podporu z publika, ktorá bola pre túto súťažiacu veľkou motiváciou aj počas ďalších dvoch Slovenských šampionátov v Nitre.

„Ani som nedúfala, že sa mi podarí byť hneď na prvej súťaži vo finále. Samozrejme som kdesi v kútiku duše verila v dobrý výsledok. No keď som už pri vyhlasovaní výsledkov vedela, že mám medailové umiestnenie, mala som slzy na krajíčku,“ dopĺňa pocity zo svojej prvej súťaže Betka.

Hneď jej prvá súťaž a druhé miesto sa pretavili do miesta v Slovenskej reprezentácii na majstrovstvách Európy 2014, kde napokon Peťková obsadila v tvrdej konkurencii 13. miesto. Ďalšie svoje skúsenosti so súťažným pódiom naberala na Majstrovstvách Slovenska v rokoch 2015 a 2016, kde obsadila znova druhé miesta.
„Som veľmi rada, že sa mi tento rok podarilo dostať do reprezentácie, o to mi išlo najviac,“ spomína s úsmevom na nomináciu na „Európu“ v Santa Susanne 2016 Betka, ktorá na tomto podujatí skončila tesne za bránami finále, keď o 2 body prehrala boj o finálovú šesticu a obsadila konečné 7. miesto.

„Je fantastický pocit stáť tam s Európskou špičkou, som rada, že som si vybojovala dôveru reprezentačných trénerov a som nesmierne vďačná, že som tam mohla za Slovensko štartovať,“ vraví o tohtoročnom Európskom šampionáte vo fitness a kulturistike Alžbeta Peťková, ktorá hodnotí ako svoj najväčší úspech z pohľadu umiestnenia a zároveň označuje za svoju najlepšiu predvedenú formu práve súťaž v Španielsku na jar 2016. „Viem, že do ďalšej sezóny potrebujem viac „vysekať“ a budem sa snažiť to dotiahnuť,“ poznamenáva Betka.

Alžbeta PEŤKOVÁ - na diétu som si zvykla, no chuť na sladké mám vždy

„Na prezentácii bodyfitnessky na pódiu nesmie chýbať celková suverénnosť, rovnomerné a pevné osvalenie, dobré pózovanie a samozrejme zaváži aj celková vizáž,“ delí hlavné činitele na pódiu do podskupín Peťková. No vzápätí ich ambiciózna pretekárka rozoberá zo svojho pohľadu: „Pózovanie som trénovala počas veľmi dlhej doby veľakrát do týždňa, stále sa však mám čo učiť a čo vylepšovať. Alzbeta PETKOVAPlavky riešim vždy s Michaelou Sallut, ktorá mi veľmi pomôže a jej práca je veľmi kvalitná. Pomáha mi aj s výberom farby a doplnkov. Líčenie a úpravu vlasov nechávam na profesionálov a vždy sa radšej zverím do rúk kaderníčky a vizážistky.“

Kým sa však pretekárka môže postaviť na pódium, musí prejsť prípravou a neľahkou diétou, v ktorej si súťažiaca musí veľa odriekať . „Prvá diéta bola u mňa najhoršia a posledná absolvovaná, naopak, najlepšie zvládaná. Zvykla som si na to a stále to zvládam lepšie,“ hovorí Betka, ktorá našla veľkú oporu aj v rodine, ktorá ju v ťažkých chvíľach bez sladkostí a dostatku sacharidov podporuje a dokonca ju podľa Betkiných slov, ani nedráždia veľkým rodinným varením a pečením.

„Chuť na sladké mám vždy, to bude snáď aj v päťdesiatej diéte, no nikdy v diéte nezaradzujem cheat day, aby som si nerozhádzala organizmus,“ vysvetľuje svoju diétu Peťková a vzápätí okamžite prezrádza jedlo, ktoré jej v príprave na súťaž najviac chýba.
„Jednoznačne pizza. A cestoviny,“ odpovedá pohotovo administratívna pracovníčka, ktorá sa vo svojich voľných chvíľach stíha dokonca venovať niekoľkým klientom vo fitness centre.

„Mojim najväčším vzorom je momentálne len Nicole Wilkins,“ odpovedá na otázku súvisiaci s je vzormi Alžbeta Peťková.

Alžbeta PEŤKOVÁ - ako trénujem?

Najobľúbenejším tréningom úspešnej bodyfitnessky (ktorej ciele na nasledujúcu, jesennú sezónu 2016 sú jase dané - dobré umiestnenie na Slovenských pohárových súťažiach a nasledujúca nominácia na Majstrovstvá sveta) pod vedením Kataríny Kardošovej je tréning chrbta a nôh, o ktorý sa s nami rozhodla Alžbeta Peťková podeliť.

Tréning chrbta tvorí u Betky súbor nasledujúcich piatich cvikov:

  • začína zhybmi na hrazde, kde cvičí 4série po 10 opakovaní
  • pokračuje sťahovaním kladky na široko pred hlavu (4 série po 12 opakovaní)
  • nasledujú príťahy veľkej činky v predklone (4 série po 12opakovaní)
  • ďalej je to veslovanie (4 série po 12opakovaní)
  • tréning zakončí hyperextenziou, kde cvičí 4 série po 12-15 opakovaní

Tréning nôh tvoria u tejto pretekárky nasledujúce cviky:

  • najprv sú to hlboké drepy s olympijskou činkou (4 série po 10-12 opakovaní)
  • nasleduje legpress, ktorý Peťková cvičí 4 série po 30 opakovaní
  • ďalším cvikom sú výpady s jednoručkami (4 série po 20 opakovaní)
  • ďalej je to predkopávanie, ktoré cvičí systémom 4 série po 20 opakovaní
  • výskoky z podrepu cvičí Betka 4 série po 15 opakovaní
  • pokračuje zakopávaním (4 série po 12 opakovaní)
  • posledným cvikom sú výpony v stoji, ktorými precvičí lýtka (4 série po 12-15 opakovaní)

Alzbeta PETKOVA
„Veľká vďaka patrí mojej rodine, mojim kolegom, šéfke aj majiteľovi firmy v ktorej pracujem, ktorí sú voči mne veľmi ústretoví v príprave. Potom mojej trénerke Katke, ktorá dokáže vyburcovať snáď každého, reprezentačnému trénerovi Ľubošovi Matejíčkovi, za ktorého klub štartujem a taktiež reprezentačnej trénerke Natálii Lenártovej za pomoc a rady v príprave,“ využíva na záver svoj priestor na poďakovania Betka Peťková, na ktorú sa už tešíme v jesennej sezóne 2016 a ja sama budem jej vystúpenia na súťažných pódiách veľmi pozorne sledovať .

Discussion at the article:

AMIX diskusia