Nadežda KASHIRINA - aktuálna wellness kráľovná Európy je z Ruska!

Nadežda KASHIRINA - aktuálna wellness kráľovná Európy je z Ruska!

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Súťaž 2021 Siberian Power Show Krasnoyark bola po troch rokoch ďalšou, na ktorú som vycestoval do Ruska. Organizátor súťaže Denis KIJUCIN ma na jasne najlepšiu súťaž, aká je organizovaná na území Ruska (tzn. na Siberian Power Show) pozýva pravidelne, ale po troch účastiach som v roku 2019 a 2020 jeho pozvanie prijať nemohol. Aj preto už v auguste 2020, v čase, kedy coronapandémia naberala na intenzite po celom svete, som mu sľúbil – ak dožijem, v roku 2021 opäť prídem do Krasnojarska. A čo som sľúbil, to som aj dodržal.

Spolu so mnou do centra západnej Sibíri odcestovali aj Michal KRIŽÁNEK s trénerom Alexandrom HLOBIKOM, sprevádzal nás Milan ČÍŽEK a amatérsku scénu Slovenska v Rusku mimoriadne úspešne reprezentovala trojica Palovičová – Palovič – Barbier. Priznávam, okrem výpravy našich športovcov, niekoľkých ťažkotonážnikov z Ruska (a Elite PRO šampióna Michala KRIŽÁNKA) moju pozornosť pútali predovšetkým bikinifitnessky - Rusky totiž už roky doslova ovládajú túto nomináciu a aj na Slovensku Saskia CAKOCI na projektoch BikiniFitness Camp čerpá hlavne z Ruskej bikinifitness škola.

Nadezda KASHIRINA
Ale zvedavý som bol aj na nomináciu wellness fitness. Ruskí rozhodcovia v Krasnojarsku mali v open kategórii z takmer tridsiatky wellnessfitnessiek vybrať tú najlepšiu a - nebolo to ľahké! Viem, že až 18. miesto sa „ušlo“ ruskej wellness hviezde Kristíne KASPAROVEJ, aj to, že na 8. mieste skončila súťažiaca s obrovským potencionálom. Jej meno som si dobre zapamätal - Nadežda KAŠIRINA (Kashirina). Nebol to problém, pretože KASHIRINA (ale Táňa) bola aj mne dobre známa vpieračská "ťažkotonážna"superhviezda z Ruska, ktorá pri výške 177cm a hmotnosti cca 108kg, dosiahla svetové rekordy v trhu (155kg), nadhode (193kg), aj olympijskom dvojboji (348kg).

A to, že potenciál Nadeždy je obrovský, sa potvrdilo už o 2 týždne neskôr, kedy sa KASHIRINA (Kaširina) stala absolútnou víťazkou šampionátu Severozápadnej oblasti Ruska, o ďalšie dva týždne si na svoje konto pripísala 2. miesto na 2021 Ruskom pohári a na 2021 IFBB Majstrovstvách Európy v Santa Susanna získala nielen 1. miesto v kategórii Wellness do 163cm, ale pri premiérovom štarte na medzinárodnej scéne aj titul Absolútnej šampiónky!

Nadezda KASHIRINA

Nadežda reprezentuje v Rusku Altajský kraj, kde pôsobí aj môj veľmi dobrý kamarát a uznávaný tréner Denis KAMPUSTIN a tak nebolo problém získať na ňu kontakt a viac informácií. Čo mi o sebe prezradila?

„Áno, súťažím v nominácii wellness, ktorá absolútne vyhovuje mojej koncepcii postavy a aj tréningom, ktoré preferujem a obľubujem.“, začala KAŠIRINA svoje rozprávanie. „Mám totiž rada tréningy, v ktorých síce nepoužívam veľa cvikov, ale viac sérií, ťažké záťaže s dôrazom na dolnú časť tela. Hornej časti tela som nikdy veľkú pozornosť nevenovala, snáď iba s výnimkou pliec. Čo to znamená v praxi ak hovorím o ťažkých tréningoch?

Drepy v sériách zvládnem po 6-10 opakovaní s váhou do 150kg, 20 opakovaní tlakov nohami na prístroji so 400kg, 10-12 opakovaní na hackendrepe s váhou 120kg. Je jasné, že takéto výkony podávam v mimosúťažnom období, kedy pri výške 161cm sa moja hmotnosť pohybuje na hrane 72-74kg. Ukázalo sa, že v diétnom režime najlepšie výsledky mám, ak na súťažné pódium nastupujem s hmotnosťou tesne nad 60kg - spravidla je to 61-62kg.“

Nadezda KASHIRINA

So súťažením aktuálne 30 ročná KAŠIRINA začala až v roku 2019 a vstup do wellness kategórie bol v jej prípade impozantný – zvíťazila na 2019 Ruskom pohári v kategórii do 166cm a v súboji o titul Absolútnej víťazky získala 2. miesto. Ruská IFBB organizuje ročne cca 50 súťaží, ktoré sú rozdelené do dvoch súťažných sezón – jarná vrcholí Ruským pohárom, jesenná Majstrovstvami Ruska. KAŠIRINA po úspechu v roku 2019 sa rozhodla pokračovať v súťažení a v jej plánoch bol Ruský pohár 2020 a keď sa zadarí, aj súťaženie na IFBB Európskom šampionáte. Rusko však (tak ako zvyšné krajiny) v marci 2020 ťažko zasiahla covidpandémia, v priebehu ktorej nebolo možné sa seriózne pripravovať na plánové súťaže. A tak prišlo rozhodnutie – KAŠIRINA v roku 2020 súťažiť nebude aj z dôvodu, že pôsobí ako personálna trénerka vo fitness klube, ktorý bol počas pandémie uzatvorený. A bez dostatočnej finančnej rezervy sa aj v Rusku súťažiť jednoducho nedá.

Nadežda KAŠIRINA - 2021 Sibrian Power Show Krasnoyarsk

„Mám dvoch trénerov (poznámka – čo je vo svete už bežná vec), ktorí sa zhodli na tom, že na súťažné pódium sa vrátim v roku 2021“, pokračovala Nadežda svoje rozprávanie. „Hlavným trénerom je môj manžel, Andrej KAŠIRIN, ktorý dohliada na moju prípravu v období, kedy sa sústreďujem na naberanie svalovej hmoty. V momente, keď začínam prípravu na súťaž, využívam skúsenosti môjho druhého trénera, ktorým je Denis KAPUSTIN. Osvedčilo sa mi to. Medzisúťažné obdobie je menej náročné ako príprava na súťaž, kedy je dôležité dodržiavať striktný diétny režim a hlavne objektívne, nezaujato zhodnotiť dosiahnutý progres. A aj nedostatky. Pri manželovi by stačilo si trošku poplakať, posťažovať sa a on, ako môj najbližší človek by isto zľavil zo svojich nárokov. Pred Denisom sa hanbím sťažovať sa na to, aká ťažká je pre mňa príprava na súťaže. Taktiež kritiku ľahšie znášam od iných a v diéte je ťažké prísť domov z fitnesscentra, kde ma trebárs manžel zjazdí, že niečo nezvládam, alebo som nedosiahla očakávaný progres a tváriť sa, že všetko je v poriadku. V príprave na súťaž je potrebné poznať pravdu, reálne zhodnotiť formu tak, aby som na súťaži nemala žiadne rezervy. Proste zatnem zuby a striktne sa držím Denisových príkazov bez toho, aby som hľadala ľahšie cestičky.“

Nadezda KASHIRINA

8. miesto na súťaži 2021 Siberian Power Show po súťažnej prestávke a hlavne po veľkolepom vstupe do wellnessfitness súťažnej kategórie v roku 2019, bolo pre KAŠIRINU určite sklamaním, ale dôležité je vedieť zhpdnotiť situáciu a správane sa rozhodnúť. Nevyplakávať, nesťažovať sa. Podľa toho, čo som v Krasnojarsku videl, ona mohla uvažovať aj nad súťažením v nominácii women´s physique. Ale to by musela radikálne zmeniť skladbu tréningov a vyžadovalo by si to podstatne viac času aj na transformáciu postavy.

„Wellness som si vybrala zámerne a výsledky ukazujú, že to bola správna voľba.", vysvetľuje Nadežda svoje rozhodnutie. "Vždy mi imponovali športovkyne, ktoré majú masívnejšiu dolnú časť tela a impozantne rozvinuté svalstvo stehien - napríklad z wellnessfitnessiek to je Yarishna Ayala, Angela Borges, alebo Vivi Winkler. A aj moje tréningy sú zamerané hlavne na nohy a zadok, ktoré zaťažujem 3x do týždňa.

Samostatný tréning venujem prednej časti stehien, samostatný tréning zadnej časti a jeden tréning je zameraný iba na zadok. Hornú časť tela zaťažujem iba zriedkavo, posledných 6 týždňov pred súťažou som okrem tréningov zameraných na stehná a zadok, precvičila ešte plecia – aj to len dvoma cvikmi. Hornú časť tela mám totiž prirodzene masívnejšiu a aj na súťažiach ju musím vhodným pózovaním „skrývať“ pred pozorným zrakom rozhodcov. Máme už odskúšané, že na moje svaly efektívne pôsobia komplexné cviky, izolované cvičenia mi neprinášajú očakávané výsledky – svaly na ne jednoducho nereagujú.

Samozrejme, chcela by som získať PRO kartu a zmerať si výkonnosť s profesionálnymi wellnessfitnesskami, ale s trénermi sme sa zhodli, že pokiaľ súťažím na amatérskej scéne, svalovej hmoty mám už dosť. Cieľ? Zamerať sa musíme na kvalitu. A komplexnosť. A pózing. Tomu sa intenzívne venujem posledné 3 týždne pred súťažou tak, aby som na súťažnom pódiu dokázala ukázať iba svoje prednosti a zakryť nedostatky. Súhlasím s Denisom - nesprávne pózovanie totiž doslova kazí výsledky, ktoré ste dosiahli tréningom.“

Nadežda KAŠIRINA - 2021 IFBB European Championships

O Rusku sa tvrdí, že mládež je tam od útleho veku rodičmi vedená k akejkoľvek športovej aktivite a aj vďaka tomu majú z čoho vyberať talenty do regionálnych aj národných reprezentačných teamov. V prípade KAŠIRINY to však neplatí.

„Najväčšou oporou pre mňa v tom čo robím, je môj manžel“, tvrdí Nadežda. „Za všetko, čo som dosiahla vďačím jemu, pretože zvyšok mojej rodiny má k športu ďaleko. Oni spočiatku nechápali, prečo som sa rozhodla venovať sa silovým tréningom, prečo chcem naberať svalovú hmotu a kvôli tomu si vyberám, čo a kedy zjem. A keď som začala hovoriť o súťažení, iba krútili hlavou nad tým, ako dokážem vydržať bez sladkostí, koláčikov atď.

Denis KAPUSTIN mi spracoval precízny stravovací postup, ktorý mi prináša žiadané výsledky. Priemerne prijímam okolo 1400kcal na deň (poznámka – cca 22-25 kcal/kg hmotnosti tela), s konštantným príjmom bielkovín aj tukov, príjem sacharidov regulujem od 70g po 190g na deň. V diétnom režime, vždy v nedeľu môžem striktný stravovací režim porušiť príjmom dvoch troch „nediétnych“ jedál, vždy však v danom kalorickom rozsahu.“

Nadezda KASHIRINA

Corona radikálne zmenila plány mnohých športovcov, spôsobila dokonca odklad Olympijských hier o jeden rok oproti pôvodnému plánu. Zatvorenie prevádzok drasticky zasiahlo aj svet bodybuildingu a fitness, súťaže sa rušili ako na bežiacom páse a až uvoľnenie opatrení na prelome decembra/januára 2020 znamenalo pre Rusko aký taký návrat do normálu. A doslova hlad po súťažení. Výsledkom bola aj historicky najväčšia účasť súťažiacich na 2021 Ruskom pohári (v dejisku súťaže, v Krasnodare na súťažnom pódiu nastúpilo viac ako 1000 športovcov zo všetkých oblastí Ruska) a aj najpočetnejšia výprava Ruska na Európskom šampionáte.

Aktuálne nás čaká jesenná časť súťažnej sezóny 2021, kde je niekoľko výziev aj pre Nadeždu KAŠIRINU – Arnold Classic Europe, IFBB Mr. &Ms. Universe, IFBB World Champiosnhips. Už čoskoro sa dozvieme, aké plány má tohtoročná „kráľovná Európskeho wellnessfitness“, ktorá je po prvýkrát z Ruska.

Nadezda KASHIRINA

Resources Photo - GetBig.TV
Photo - Claus WILLEMER Photography

Discussion at the article:

AMIX diskusia