Report 2 - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Report 2 - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike?

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Hall of Fame SVK


Na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v Santa Susanna (ako som už uviedol v Reporte č. 1), mimoriadne priaznivé výsledky dosiahli masters súťažiaci zo Slovenska, vďaka čomu v Pohári národov získali v konkurencii 41 klasifikovaných krajín 1. miesto. Skôr, ako sa pozrieme na vystúpenia jednotlivcov, pripomeňme si, aké výsledky masters súťažiacich rozhodli o tom, že Slovensko sa stalo najlepšie z najlepších v bodybuildingu masters.

2022 Svetový šampionát v kulturistike masters

  • absolútny víťaz (2 víťazi kategórií) ... Radovan BEŽO, Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • absolútny víťaz (3 víťazi kategórií) ... Peter TATARKA, Master Classic Physique
  • 3. miesto absolútny víťaz (11 víťazov kategórií) ... Michal MOKOŠ, Master Bodybuilding
  • 4. miesto absolútny víťaz (11 víťazov kategórií) ... Ján SOTÁK, Masters Bodybuilding
  • 1. miesto (6 súťažiacich) ... Radovan BEŽO, Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y
  • 1. miesto (7 súťažiacich) ... Peter TATARKA, Master Classic Physique 45-49y
  • 1. miesto (10 súťažiacich) ... Radovan BEŽO, Master Classic Physique 40-44y
  • 1. miesto (13 súťažiacich) ... Ján SOTÁK, Master Bdybuilding 40-44y, 90kg
  • 1. miesto (6 súťažiacich) ... Michal MOKOŠ, Master Bodybuilding 45-49y, 90kg plus
  • 2. miesto (19 súťažiacich) ... Radovan BEŽO, Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • 3. miesto (11 súťažiacich) ... Miroslav ŠKADRA, Masters Games Classic Bodybuilding 45y plus
  • 4. miesto (8 súťažiacich) ... Ján KRÁĽ, Master Bodybuilding 40-44y, 90kg plus
  • 5. miesto (13 súťažiacich) ... František FEJA, Master Bdybuilding 40-44y, 90kg
  • 5. miesto (8 súťažiacich) ... Jozef GREGUŠ, Master Bodybuilding 40-44y, 90kg plus
  • 5. miesto (6 súťažiacich) ... Stanislav SLIMÁK, Master Bodybuilding 45-49y, 90kg plus
  • 6. miesto (9 súťažiacich) ... Radovan BEŽO, Master Bodybuilding 40-44y, 80kg
  • 7. miesto, 2 body od finále (19 súťažiacich) ... Andrej MARKOVIČ, Masters Classic Bodybuilding 40-44y
  • 8. miesto (13 súťažiacich) ... Roman VOLÁK, Master Men´s Physique 45-49y

Michal MOKOŠ

Uplynul tretí rok od návratu "ťažkotonážnika" Michala MOKOŠA na súťažné pódium a pohľad do minulosti hovorí jasnou rečou - z roka na rok nastupuje na súťažné pódium lepší a lepší, vďaka čomu sa výsledkovo posúva vyššie a vyššie.
V tomto roku po prvýkrát MOKOŠ súťažil vo vekovej kategórii 45-49 rokov (hmotnostnú kategóriu samozrejme nemenil - vďaka hmotnosti 111kg súťažil nad 90kg a vo svojej kategórii masters bol jasne najmasívnejším súťažiacim na pódiu), na pódiu ukázal o 4kg viac svalovej hmoty ako pred rokom a 100% naplnil predpoklady, ktoré som uviedol (v súvislosti  sním) v reporte z 2021 Svetového šampionátu. Pripomeniem?
Michal MOKOŠ

Už prvé porovnávania v kategórii kulturistika masters 45-49 rokov nad 90kg ukázali, že MOKOŠ v tomto roku nemá medzi súpermi vážneho konkurenta. Prekonával ich v každom postoji a rozhodnutie rozhodcov "Mokošovi patrí 1. miesto" bolo jednoznačné - jasne zvíťazil v kole, kde sa hodnotil svalový rozvoj, aj v hodnotení voľnej zostavy.

Michal Mokoš

MOKOŠ sa nestrácal ani v boji o titul absolútneho masters šampióna (kde proti nemu nastupovali aj víťazi masters kategórií 40-44 rokov) a od víťazstva ho delil jeden, jediný bod.  Prvé miesto v kategórii, prvý cenný kov z IFBB Svetového šampionátu (ktorý mal hneď zlatú farbu) a 3. miesto v absolútnom poradí je výsledok, ktorý predčil najoptimistickejšie očakávania.



Napriek tomu, ak by na súťažnom pódiu ukázal väčšiu svalovú hĺbku a hustotu (čo sa učite dá dosiahnuť) rozhodcovia by sa aj v súboji majstrov sveta jednoznačne priklonili na jeho stranu a Slovensko by malo historicky prvého masters Overall Majstra sveta v nominácii kulturistika. Jeho tretie miesto, s odstupom iba jedného bodu od víťaza, hovorí jasnou rečou, akú výkonnosť ukázal MOKOŠ v Santa Susanna.

Michal Mokoš

Okrem spomínanej hustoty a hĺbky mu reálne nemá ani prísny kritik čo zásadného vyčítať. Patril medzi piatich najmasívnejších borcov celého šampionátu (tzn. aj to je signál, že zásadným spôsobom zapracoval na veľkosti svalovej hmoty), vzhľadom na vek ukázal neočakávaný progres, na svoje konto si pripísal výnimočný výsledok.



Michal MOKOŠ využil príležitosť a v Santa Susanna nastúpil na súťažné pódium aj o deň neskôr, kde bojoval o postup do finále a cené kovy v kategórii kulturistika mužov nad 100kg. V konkurencii 15 súperov napokon získal slušné 8. miesto a postup do finále mu tesne unikol.

Prvenstvo v masters kulturistike je veľký výsledok a tak v nasledujúcom období musí MOKOŠ vyriešiť už iba jednu otázku: "Ako masters kulturista, bude ešte súťažiť medzi amatérmi, alebo už prestúpi do Elite PRO kategórie a aj tu ukáže svoj potenciál?" Je jedno ako sa rozhodne, držím palce, nech sa mu darí aj naďalej.

Ján SOTÁK

Ak ma pamäť neklame, Ján SOTÁK uspel iba na IFBB Majstrovstvách Európy (1. miesto v roku 2013, 3. miesto v roku 2009) a preto keď som zaregistroval, že sa vracia na súťažné pódium, spozornel som. Prečo? 
SOTÁK totiž roky bol vedený podstatne úspešnejším Štefanom HAVLÍKOM a výsledkom ich spolupráce bolo aj 5. miesto z 2016 IFBB Majstrovstiev Európy, po ktorých SOTÁK prestal súťažiť. Trénoval, ale venoval sa hlavne pracovným povinnostiam. V akej fazóne chce súťažiť na IFBB Svetovom šampionáte (aj keď vo vekovej kategórii masters) po 6 ročnej prestávke?



Odpoveď prišla už počas úvodného nástupu kategórie masters kulturistika 40-44 rokov, do 90kg, kde mal ďalších 13 súperov (okrem iného aj minuloročného vicemajstra sveta Františka FEJU). Na prvý pohľad bolo jasné, že SOTÁK výrazne zapracoval na svojej najväčšej slabine - v minulosti strácal na TOP súperov subtílnejšou hornou časťou tela. Tentokrát stehná neboli jeho jedinou dominantou, pretože na chrbát, plecia, ale aj paže a prsia "nalepil" (napriek masters veku!) novú hmotu a tá navyše pôsobila na SOTÁKOVI veľmi estetickým dojmom. Súperov prekonával aj strednou časťou tela.

Ján SOTÁK

Počas súťaže sa síce mierne zaťahoval, strácal na tvrdosti (v nasledujúcich dňoch som počul, že viacerých našich reprezentantov trápili hnačky a problémy so žalúdkom, takže tu by som hľadal dôvody), výsledkom zbytočne hrubej vrstvy oleja, ktorú mal na tele, bolo už aj intenzívne potenie. Nič to však nezmenilo na tom, že Soták odrazil nápor všetkých súperov (vo finále hlavne Rumuna Maneu), prvenstvo potvrdil najlepšie hodnotenou voľnou zostavou a vo svojej kategórii získal zaslúžené zlato (mimochodom, v kategórii masters kulturistika 40-44 rokov, do 90kg bol SOTÁK jeden z dvoch najľahších borcov na pódiuv vo finále jasne najľahší). A nestratil sa ani v súboji o titul master Overal šampióna, kde v konkurencii 12 borcov skončil na 4. mieste.

Aj SOTÁK patril k tým masters súťažiacim, ktorí na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v kulturistike súťažili i medzi mužmi tzn. na súťažné pódium neváhal nastúpiť aj s mladšími súpermi. A tých mal v kategórii až 20.
V kategórii kulturistika do 85kg nastupoval nasledujúci deň po masters súťažiach a na pódiu bol výrazne lepší. Mal lepšiu nielen úpravu pokožky, ale aj formu, zachoval si veľkosť aj proporčnosť a tak prekonať ho dokázali iba dvaja borci - mimoriadne masívny Aziz Moarefi z Iránu (Iránci tradične patrili na šampionáte k najlepšie pripraveným borcom celej súťaže a ani Aziz nebol výnimkou) a najväčšie prekvapenie celého šampionátu, ešte iba 21 ročný junior Karoli Linkevicius z Litvy, ktorý sa stal aj Absolútnym Majstrom sveta v kulturistike pre rok 2022!

Ján Soták

Ján SOTÁK spoločne s Michalom Mokošom boli (aspoň pre mňa) jasne najväčšie prekvapenia v masters Teame Slovakia, pretože skvelé výsledky od ďalšej dvojice medailistov Tatarka - Bežo som očakával. Veril som, že bez cenného kovu nebudú ani ostatní.

Discussion at the article:

AMIX diskusia