Celulitída a podkožný tuk - príčiny a ako sa jej zbaviť?

Celulitída a podkožný tuk - príčiny a ako sa jej zbaviť?

V jednom z motivačných článkov o chudnutí (zverejňujeme ich pravidelne na edukatívnom projekte FitnessTreneri.sk v sekcii Fitness motivácia) bolo niekoľkokrát spomenuté, že chudnutie výrazne prispelo celkovému zníženiu podielu tuku v tele a k následnému obmedzeniu prejavov ženami nenávidenej celulitídy.
Celulitída je v povedomí mnohých žien spájaná s kozmetickou vadou pokožky, výsledkom ktorej je jej dobre známy "pomarančový vzhľad" - je to v podstate nerovnomerný, často zošúverený povrch kože, sprevádzaný drobnými priehlbinkami a často aj uzlíkmi v koži, prejavujúci sa na stehnách, bokoch a zadku žien, postihuje však aj oblasť členkov i ramien. Z medicínskeho hľadiska pri celulitíde nastáva tzv. lipohypertrofia (nadmerné zbujnenie tukového tkaniva), ktoré spôsobuje povrchové deformácie kože - pojivové tkanivá sa nárastu objemu tuku nedokážu adekvátne prispôsobiť, po prekročení kritickej hranice (tá je u každej ženy individuálne daná, takže ceulitída môže trápiť aj na prvý pohľad "chudé" dievčatá a ženy) nastáva deformácia, celuitída.

Ženy a celulitída

Stretli sme sa s odhadom, že celulitída postihuje cca 80-90% žien rôzneho veku. Určite poznáte strie, pri ktorých celkové "zväčšenie objemu" prináša vznik horizontálnych trhlín v podkoží (napr. pri tehotenstve ich ženy často mávajú na bruchu a prsiach, kulturisti pri raste svalov paží a chrbta ich registrujú na vnútornej časti bicepsov, alebo v podpazuší). Existuje však predpoklad, že celulitída je vlastne ďalším prejavom nárastu objemu (v tomto prípade vďaka zbujneniu tukového tkaniva), ale na rozdiel od strijí nie v horizontálnom, ale vo vertikálnom smere. Drobné trhlinky, ktoré pri náraste vznikajú, spôsobujú celkové oslabenie elasticity pojivových tkanív (tuk negatívne ovplyvňuje aj činnosť lymfatického systému, čo prispieva k ďalšiemu rastu "nerovnomerného tlaku na kožu"), vnútorné vrstvy kože nevydržia "tlak z vnútra", deformujú sa, tukové bunky ich "vytláčajú" nerovnomernej hore a ak nenastane zásah v podobe zníženia objemu podkožného tukového tkaniva, v krátkej dobe sa prejavia dobre známe povrchové celulitídne prejavy. Celulitída prierey kožou

Elasticita kože úzko súvisí s kolagénom, väzivovým glykoproteínom, ktorý je hlavnou súčasťou tkanivového pojiva. Slovo kolagén je kombináciou gréckych slov "cola" (lepiť) a "genno" (rodiť), ktoré dokonale popisujú jeho funkciu v tele - lepí, spája, drží pohromade bunky, formuje z nich nielen tkanivá, ale aj orgány. Kolagén je najdôležitejšou stavebnou bielkovinou kože (pretože po odparení vody práve na neho pripadá 70% bielkovín kože), v ktorej vytvára pomerne zložité oporné štruktúry (spoločne s s tzv. elastickými vláknami), navyše výrazne prispieva k hydratácii kože.
Dôvod, prečo ženy majú často celulitídu a muži iba výnimočne, je ukrytý v spomínaných oporných štruktúrach - ženy tieto štruktúry majú usporiadané do podoby ľahko deformovateľných rovnobežných, vertikálnych vlákien, ktoré obopínajú aj tukové bunky (z hora sú "uzavreté" iba "mäkkými" vrstvami kože), u mužov sú tieto štruktúry pevnejšie vďaka tomu, že vytvárajú ťažko deformovateľnú mriežku.

Dlho sa akceptoval názor, že počet tukových buniek (adipocytov - majú skvelú schopnosť hromadiť, ukladať tuk ) sa v dospelosti nemení a že o tom, koľko ich v tele máme, rozhoduje prekrmovanie (prežieranie sa) v v období rastu tzn. detstve a hlavne v období dospievania, puberty - ak je príjem stravy v tomto období nadbytočný, podoruje sa tým vznik nových tukových buniek a v dospelosti sa priberá na hmotnosti len a len vďaka tomu, že tieto bunky zväčšujú svoju veľkosť, nie počet.
Prelom 20. a 21. storočia však priniesol poznanie, že adipocyty sa množia aj v dospelosti - tukové bunky majú totiž obmedzenú schopnosť "ukladať" tuk (pri prejedaní sa tzn. pri nadbytočnom príjme energie, sa do nich tuk ukladá vo forme triglyceridov) a ak dosiahnu akúsi hranicu v "schopnosti ukladať tuk", telo si vyvorí z kmeňových buniek tukových tkanív nové adypocity so schopnosť ďalej "ukladať" energiu vo forme tuku v prípade, že náš energetický príjem stravou je vyšší, ako výdaj. Zväčšovanie počtu tukových buniek a ich veľkosti zákonite prináša so sebou aj postupné zväčšovanie sa "tlaku z vnútra" na kožu, ktorá po prekročení určitej hranice sa začína meniť, deformovať.
Celulitida prejavz na koži


Úplné znenie článku nájdete na našom partnerskom edukatívnom projekte
FitnessTreneri.sk



 

Discussion at the article:

AMIX diskusia