Gabrhelovci zorganizovali Európsky šampionát strongmanov - juniorov

Gabrhelovci zorganizovali Európsky šampionát strongmanov - juniorov


V úvodnú septembrovú nedeľu, sa v Šamoríne uskutočnili 2018 Majstrovstvá Európy strogmanov - najsilnejších juniorov do 23 rokov, vo váhovej kategórii do 105 kilogramov. Celé podujatie zastrešil Tomáš Kollár spoločne so Slovenskou asociáciou silných mužov.

V obrovskom športovom komplexe X-bionic sphere sa na štart napokon postavilo (i vinou zranení) deväť pretekárov. Po slávnostnom otvorení, viceprezidentom konfederácie športových zväzov Michalom Čaplom a viceprezidentom SASIM-u Milanom Gabrhelom, mohol pretek začať prvou disciplínou.

Tou bol viking press, ktorého váha bola 150 kilogramov. Podujatie moderoval Slávo Jurko, na správnosť pokusov dohliadal okrem Pavla Gugu dlhoročný profesionál, Jirko Žaloudek. Od úvodu pomýšľal na víťazstvo Misha Khodyakov z Ukrajiny, ktorý poľahky zodvihol náčinie 18x a pripísal si plný bodový zisk hneď v začiatku preteku.

Nasledovalo vykladanie dvoch závaži o váhach 220 kíl po železných schodoch. Test zvaný power stairs alebo schody sily, zvládol najlepšie domáci Mikuláš Prieložný pred Khodyakovom a Adamom Ostrowskim.

Po ťažších statických skúškach nasledovalo prenášanie dvoch 140 kilových kufrov. Opäť si najviac bodov do tabuľky vybojoval Khodyakov, ktorý vzidalenosť dvadsať metrov prebehol za neuveriteľných 7,38 sekundy! Nasledoval ho Ostrowski, rýchle nohy a silný úchop tretím miestom v kufroch potvrdil Blažíček.

Predposledným testom bolo dvíhanie troch betónových gulí o váhach 130,150 a 150 kíl. Opäť úradoval sympatický Ukrajinec Misha a zvíťazil tak už v tretej z doposiaľ štyroch skúšok. Tretie miesto vybojoval najľahší borec v štartovom poli, majster Slovenska v kategórii do 90 kilogramov, Igor Virág.

Záver skvele zorganizovaného preteku patril prenášaniu 150 kilového meča. Tu sa zaskvel mladý Blažiček, ktorý test s prehľadom vyhral, skvelé druhé miesto v závere patrilo Virágovi, tretí skončil Khodyakov.

Po zrátaní výsledkov sa z prvenstva a titulu majstra Európy do 23 rokov a do 105 kíl radoval Misha Khodyakov. Tri prvé, jedno druhé a jedno tretie miesto v disciplínach. To je jeho vizitka z daného preteku a zaslúžene si odnášal z X-bionic centra zlatú medailu. Striebro pripadlo Adamovi Ostrowskemu z Poľska. Ten napriek menšiemu hendikepu, kde mu na jednej ruke chýbal prst, dokázal získať druhý najvyšší bodový zisk. Bronz a tretie miesto získal domáci Mikuláš Prieložný. Ten zúročil náročnú prípravu bývaleho elitného siláka Tomáša Kollára a zavŕšil ju na stupni víťazov.

Výsledky:

  • 1. Misha Khodyakov /Ukrajina/ 42b
  • 2 .Adam Ostrowski /Poľsko/ 34,5b
  • 3. Mikuláš Prieložný /SR/ 34b
  • 4. Igor Virág /SR/ 26,5b
  • 5. Tomáš Blažiček /SR/ 25b
  • 6. Dávid Kovanda /ČR/ 22b
  • 7. Marek Tkadlčík /ČR/ 21,5b
  • 8. Mantas Grušas /Litva/ 9b
  • 9. Tomáš Kopečný /ČR/ 5,5b

Ďakujeme generálnym partnerom akcie X-bionic sphere a TODOS Bratislava za skvele pripravené podmienky pre silákov či organizátorov. Pevne veríme, že preteky silných mužov sa stanú v tomto športovom komplexe tradíciou!

Discussion at the article:

AMIX diskusia