Agáta HLAVAČKOVÁ - po prestávke nastúpi už na 2021 IFBB Diamond Cup Malta

Agáta HLAVAČKOVÁ - po prestávke nastúpi už na 2021 IFBB Diamond Cup Malta

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Stačil jeden rok bez reálnych súťaží a nominácia bodyfitness je na vyhynutie? O čom hovorím? Reč je o roku 2020, kedy vedenie SAFKST nezorganizovalo ani jednu, jedinú reálnu pódiovú súťaž, navyše v auguste prijalo pre športovcov reštrikčné rozhodnutie o zákaze súťaženia na medzinárodnej scéne (to našťastie po niekoľkých týždňoch zrušilo). Dôsledok? Mnoho súťažiacich rezignovalo a ukončilo predsúťažnú prípravu. A je tu zarážajúci výsledok v roku 2021. Aj v SAFKST výsledkových listinách si môžete overiť, že v nominácii bodyfitnes počas celej jarnej súťažnej sezóny 2021 súťažilo menej bodyfitnessiek, ako je prstov na jednej ruke. Nuž aj pohľad do výsledkových listín SAFKST Slovenských šampionátov tiež nie je potešujúci:
  • 2021 SAFKST Majstrovstvá Slovenska junioriek ... 2 bodyfitnessky
  • 2021 SAFKST Majstrovstvá Slovenska žien ... 0 bodyfitnessiek

Pre mňa prekvapujúce je, že podstatne, podstatne viac účastníčok mala na týchto šampionátoch premiérová nominácia Fit Model (na Slovenskom šampionáte súťažilo 5 dievčat), alebo nominácia wellnessfitness, ktorá je (v porovnaní s bodyfitness) doslova v plienkach – na Slovenskom šampionáte žien súťažilo 8 účastníčok, na Slovenskom šampionáte junioriek 6 účastníčok.

Stačí, ak si pozriete článok z roku 2019 a zistíte ďalší zaujímavý fakt, ktorý teóriu "nezorganizovali ste súťaže, poškodili ste asociáciu" iba potvrdzuje. V tom čase som písal o tom, že na SAFKST Slovenský šampionát žien v Nitre sa pripravuje 17 dievčat a žien, medzi ktorými som upozornil na objav súťaže 2019 Veľká cena Levoče, na Agátu HLAVAČKOVÚ. Našťastie, Agátu komplikované covidčasy a neistota neodradili a aktuálne je opäť v príprave na jesennú časť súťažnej sezóny (chcem veriť, že nezáujem dievčat a žien o súťaženie v nominácii bodyfitness bol iba chvíľkovým výpadkom), ktorú začne už koncom augusta na súťaži 2021 IFBB Diamond Cup Malta.

Agáta HLAVAČKOVÁ

Kto je Agáta HLAVAČKOVÁ?

Do kolotoča SAFKST súťaží a následne organizácie IFBB vstúpila v roku 2019 po tom, ako si vyskúšala súťaženie v rôznych alternatívnych federáciách. A že na nich nebola do počtu, vám potvrdia tieto výsledky:

  • 2013 ... 1. miesto - Victoria Naturla Cup, fitness model
  • 2013 ... 7. miesto - INBA European Championships, fitness model
  • 2014 ... 4. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2014 ... 5. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Čiech v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2014 ... 4. miesto - Majstrovstvá sveta v naturálnej kulturistike, šport model
  • 2016 ... 2. miesto - Iron Gym Cup 2, fitness figura
  • 2016 ... 4. miesto - Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • 2016 ... 17. miesto - INBA World Championships, figure amateur
  • 2017 ... 3. miesto - Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, zmiešané páry
  • 2017 ... 7. miesto - Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike, fitness figura
  • S prestupom do SAFKST začala spolupracovať s trénerom Alexandrom HLOBÍKOM a hneď v prvej súťažnej sezóne (tzn. v roku 2019) dosiahla viacero pozoruhodných výsledkov, vďaka ktorým som si ju interne označil ako bodyfitness talent. Pripomeňme si výsledky, o ktorých sme informovali aj na stránkach portálu EastLabs.SK

  • 2019 ... 1. miesto - SAFKST Veľká cena Levoče, bodyfitness
  • 2019 ... 1. miesto – SAFKST Majstrovstvá Slovenska, bodyfitness
  • 2019 ... 5. miesto – IFBB/EBFF Majstrovstvá Európy, bodyfitness
  • 2019 ... 3. miesto – IFBB Diamond Cup Ostrava, bodyfitness

HLAVAČKOVÁ striedavo trénuje v Partizánskom, ale aj v Topoľčanoch, kde pôsobí už spomínaný tréner Alexander HLOBÍK – je známe, že jeho zverenci (vrátane Michala Križánka), prichádzajú za ním aktuálne do 356 Gym Topoľčany, aby absolvovali pod dohľadom osobné tréningy, po ktorých získavajú aj spätnú väzbu k aktuálnej forme.
Mohlo by sa zdať, že pre Agátu bol rok 2019 mimoriadne úspešný, z môjho pohľadu jej úspechy na medzinárodnej scéne (po zrušení zákazu súťaženia pre všetkých SAFKST súťažiacich, s ktorým prišlo už spomínané vedenie SAFKST) o rok neskôr boli ešte významnejšie. Pripomeniem?

  • 2020 ... 2. miesto - IFBB Diamond Cup Praha
  • 2020 ... 1. miesto - IFBB Diamond Cup Serbia

Pokiaľ viem, v tejto súťažnej sezóne je jej cieľom boj o Elite PRO kartu a po jej zisku chce zúročiť 8 rokov súťaženia (a športovú minulosť, ktorú odštartovala atletikou a florbalom) a vyskúšať si súťaženie na profesionálnej scéne. Pravdou ale je, že pravidlá prestupu do Elite PRO organizácie sa v SAFKST priebžen menia – niekedy ani opakovaný zisk Elite PRO karty nestačí k tomu, aby súťažiaci získal súhlas k prestupu. Inokedy sa Elite PRO karta udeľuje na základe jednoduchého súhlasu Výkonného výboru aj napriek tomu, že na jej zisk neexistuje reálne objektívny dôvod a už vôbec nie zodpovedajúci výsledok.

Agáta HLAVAČKOVÁ

Roky súťaženia ukázali, že HLAVAČKOVÁ dosahuje optimálnu súťažnú formu kombináciou vyššieho počtu opakovaní s maximálnymi záťažami, prakticky až do zlyhania. Tvrdé tréningy, kde dôraz kladie na sústredenie a koncentráciu na každé jedno opakovanie, sú v jej prípade cestou, ktorá sa jej osvedčila. V prípade dolnej časti tela, kde je cieľom brzdiť nadmerný rast stehien a skôr dosiahnuť ich prepracovanosť, stavia na dynamických cvikoch, ktoré vykonáva v rýchlom tempe, s minimálnymi prestávkami.

Agáta HLAVAČKOVÁ

Výrazne rôznorodejší je jej prístup k strave. Tá sa v priebehu času výrazne menila a aktuálne jej vyhovuje jeden z variantov prerušovaného hladovania, kde uprednostňuje znížený príjem sacharidov, konštantne vysoký príjem bielkovín s„vlnami“ v príjme tukov. V prípade, ak forma je v dostatočnom predstihu pred očakávaním, na pokyn trénera neváha krátkodobo navýšiť aj príjem sacharidov.

Agáta HLAVAČKOVÁ

Čo očakávam od súťažnej sezóny 2021?

Keď si listujem vo fotografiách, ktoré Agáta zverejnila v posledných rokoch, pri porovnaní formy, akú ukázala v roku 2013 a v rokoch 2019/2020 vidím jasný progres. Z môjho pohľadu však HLAVAČKOVÁ mala aj v roku 2020 rezervy v prezentácii a pózingu, v ktorom na amatérskej scéne dominujú súťažiace z Ruska s mimoriadne elegantným, estetickým a do detailov premysleným pohybom na scéne. Od prvého momentu, ako vstúpia na pódium. To je cesta, po korej by mala aj ona kráčať, tam je priestro na zlešenie sa.

V zahraničí je už zvykom, že najlepšie z najlepších majú nie jedného/jednu, ale dvoch/dve trénerov/trénerky – jeden/jedna napríklad rieši tréning a stravu, druhý (v prípade žien je to často trénerka) má na starosti práve spomínanú prezentáciu. Sám som zvedavý, akým smerom sa práve prezentácia, dôslednosť v zvládnutí jednotlivých predpísaných postojov a prechody medzi týmito postojmi v prípade HLAVAČKOVEJ zlepšili od poslednej súťažnej sezóny.

Nepochybujem, že formu bude mať vynikajúcu, veď už na prelome mája/júna 2021 potrebovala iba krátky čas k tomu, aby ju "spracovala" do súťažnej podoby. Po porade s trénerom Hlobíkom napokon zvolila (správne) trpezlivý prístup. Dopriala si viac času s tým, že na súťažné pódiá nastúpi až o 2-3 mesiace neskôr. Aj preto od nej očakávam, že naplní potenciál, ktorý ukázala už pred rokom a uspeje v akejkoľvek konkurencii nielen na 2021 Diamond Cup Malta (koná sa na prelome augusta/septembra), ale aj na ďalších súťažiach.

Súťažné plány na rok 2021

Rok 2020 bol pre každého, kto profesne pôsobí vo fitness segmente, mimoriadne ťažký a platí to aj v prípade Agáty. Živí sa  totoiž poradenstvom vo výžive a aj ako osobná trénerka. Viem, že ako mnoho iných, ktorí odštartovali už pred letom prípravu na jesennú časť súťažnej sezóny 2021, ani ona si aktuálne nechce pripustiť, že nové reštrikčné opatrenia by jej mohli znemožniť účasť na naplánovaných súťažiach. Ktorých?

“Jesennú sezónu 2021 plánujeme odštartovať koncom augusta na už spomínanom IFBB Diamond Cup Malta a bol by som rád, ak by Agáta nastúpila ešte na 1-2 obdobné zahraničné súťaže.”, povedal na adresu HLAVAČKOVEJ súťažných plánov tréner HLOBIK. “Súťaže IFBB Diamond Cup sú pre ňu možnosťou zmerať si výkonnosť so súperkami, s ktorými sa na pódiu za bežných okolností určite nestretáva. Väčšia konkurencia prináša väčšie skúsenosti. Ak budú súťaže zorganizované aj na Slovensku, súťažiť by mala aj na domácej scéne. Už aj preto, že v pláne je boj o účasť na novembrových 2021 IFBB Majstrovstvách sveta v Santa Susanna. Tam by Agáta mohla zúročiť všetko, čo získala našou vzájomnou spoluprácou. Diamond Cup-y slúžia na vychytanie chybičiek a verím, že najlepšiu formu ukáže práve na IFBB Svetovom šampionáte.”

Agáta HLAVAČKOVÁ

Samozrejme, Agáte HLAVAČKOVEJ držíme palce a priamo z dejiska súťaží, na ktorých bude pôsobiť EastLabs Team, budeme prinášať informácie aj o výsledkoch tejto, aktuálne jasne najlepšej amatérskej bodyfitnessky Slovenska.

Discussion at the article:

AMIX diskusia