Marián DERDÁK - Men´s Physique súťažiaci, ktorého nemôžete prehliadnuť

Marián DERDÁK - Men´s Physique súťažiaci, ktorého nemôžete prehliadnuť

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Jarná súťažná sezóna je v plnom prúde a okrem súťaží, ktoré budú v Čechách a aj na Slovensku zrealizované v rámci projektu 2023 Fitness Weekend, sú tu aj ďalšie, kde na súťažné pódiá nastúpia súťažiaci, zasluhujúci si vašu pozornosť.

Fitness Weekend
V asociácii kulturistiky  a fitness úspešne súťaží aj Men´s Physique Marián DERDÁK, ktorý v posledných dvoch rokoch sa výsledkovo zaradil medzi špičku men´s physique súťažiacich na domácej scéne. Na súťažnom pódiu (nielen kvôli proporciám a forme, ale aj vďaka svojej výške) je doslova neprehliadnuteľný a v tomto roku má oprávnené ambície uspieť už aj na medzinárodnej IFBB scéne.

Marián DERDÁK Mens Physique

Myslím, že tak, ako v každom profilovom článku, začnime tradičnou otázkou - kto je Marián DERDÁK?
Volám sa Marián DERDÁK, v auguste budem mať 26 rokov a súťažim v nominácii Men´s Physique, kde reprezentujem oddiel KO Magnezit Revúca. Vyštudoval som strednú školu zameranú na elektrotechniku, ale teraz robím ako vodič na dopravnej zdravotnej službe. Popri tejto práci pôsobím aj ako online coach, pomáham mladým talentom pripraviť sa na súťaž.

Aká bola tvoja cesta k bodybuildingu?
Od detstva som mal blízko k športom. Na základnej škole som chodil na karate, ktoré ma časom ale prestalo baviť. Ako 14 ročný som začal cvičiť. Vtedy to začínalo byť populárnejšie. Bol som vysoký a chudý (keďže meriam 190cm), tak som sa rozhodol niečo s tým spraviť.

Marián Derdák Men´s Physique
Najprv som začínal v garáži s kamarátmi kde som mal jednu lavičku na tlaky a pár jednoručiek po otcovi. Časom som začal cvičiť už v lepšej posilovni a silový šport som si zamiloval. Keď som na sebe začal vidieť prvé výsledky, bavilo ma si niečo naštudovať, zdokonaľovať sa. Po strednej škole som sa posilňovaiu začal venovať dôslednejšie. Dávam si veľký pozor na stravu, zapisujem si príjem jedlo a kalórií do tabuliek, všetko analyzujem. V roku 2018 si ma všimol majiteľ posilky, pán Stráňaj, ktorý zaregistroval môj progres a navrhol mi, aby som začal súťažiť. Veľmi som neváhal. Súťaženie bol môj sen, po stenách v detskej izbe som mal všade plagáty kulturistov. A v roku 2019 som sa postavil po prvý krát na súťažné pódium.

Ako dlho sa venuješ bodybuildingu a aké výsledky si dosiahol v Men´s Physique?
V roku 2019 som si vyskúšal svoju prvú súťaž. V Men‘s Physique som síce skočil na Majstrovstvách Slovenska až na 7. mieste, ale keďže som človek, ktorý sa nevzdáva, pokračoval som v tréningu. O 2 roky neskôr, v roku 2021, som už získaval druhé miesta - som vicemajstra Slovenska, druhý som bol aj na pohárových súťažiach.
Marián Derdák Mens Physique

Víťazstvom na 2022 Slovenskom šampionáte som dosiahol prvý veľký výsledok. Súťažil som aj na pódium súťaže 2022 IFBB Mr. Universe Prague, kde som skončil vo finále na 6. mieste. Považujem to za dobrý výsedok, v Prahe som porazil aj slávne mená, ako napr. Martina Mestera.

Tento rok som mal zatiaľ jednu pohárovú súťaž - v Púchove som získal 2. miesto v Men´s Physique Open, v konkurencii 14. borcov, s odstupom jedného bodu od víťaza, ktorým sa stal Martin Ovšonka z Popradu.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v bodybuildingu?
Moje tréningy sa líšia pdľa toho, či som v objeme, alebo rysujem. V objeme cvičím 4x do týždňa systémom push, pull, legs. V diéte cvičím 5x do týždňa, tiež týmto systémom, kde vršok tela odcvičim 2x do týždňa plus zaradujem kardio. Čím bližšie k súťaži, tým intenzívnejšie trénujem. Cvičím systémom progresívneho preťaženia do zlyhania ktoré sa mi najviac osvedčilo. Rysujem približne 3 mesiace, záleží od formy ako to vyzerá po objemovke. Trénera nemám, snažím sa pripraviť sám a učím sa z vlastných chýb.

Príprava na súťaženie v bodybuildingu si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Hlavne si počítam kalórie ktorých množstvo prispôsobím svojmu výdaju energie. Príjem bielkovín držím nad 2.5g na kilogram hmotnosti, množstvo sacharidov a tukov prispôsobujem podľa potreby. Veľkú podporu mám od mojej ženy - pomáha mi aj s prípravou jedla.

Marián Derdák

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ bodybuildingu a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Sú takí, ktorí ma v tom podporujú. Mám nejakých fanúšikov, ktorí ma sledujú na internete (hlavne na tiktoku a instagrame).

Máš vzory?
Môj najväčší vzor v bodybuildingu je Arnold Schwarzenegger a Michal Križo - dokázal sa presláviť aj v Amerika, napriek tomu, že je z malého Slovenska. Určite o ňom budeme ešte počuť!

Kto je podľa teba aktuálne najlepší z najlepších kulturistov sveta a prečo?
Za mňa najlepší je Hadi Choopan, v Classic Physique jednoznačne Chris Bumstead, v Men´s Physique Erin Banks.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023? Plánuješ súťažiť v tomto roku opäť aj na Slovensku?
Momentálne mám po súťaži 2023 Fitness Cup Púchov, som v príprave na  Slovenský šampionát a súťaž a IFBB Diamond cup Prague (bude 29.4. 2023). Mojim snom je získať v Prahe Elite PRO kartu. Potom budú ešte pohárové sútaže, súťaženú sezónu ukončím v Česku, kde 20. mája chcem súťažiť na 2023 IFBB Mr. Universe Prague.
Marián Derdák
Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o kulturistiku a fitness?
Kulturisti sú ako umelci, ktorí pomocou silových tréningov vytvárajú umelecké diela zo svojich tiel. Veľa krát sa stretávam s tým že ženy sa boja cvičiť silovo aby nevyzerali ako chlapi. Samozrejme, je to hlúposť, myslieť si niečo také. Silové tréningy totiž majú veľa benefitov. Okrem toho, že si s ich pomocou vyformujete postavu, prinášajú aj  prospech pre zdravie - posilníte si šľachy, kĺby a väzy, podporíte činnosť vnútorných orgánov. Dokonca zlepšite kostnú hustotu a znížite tak riziko vzniku osteoporózy. A kulturistika a fitness, to je jedna zo súťažných možností, ako zúžitkovať silové tréningy v športe. Oplatí sa im venovať.

Discussion at the article:

AMIX diskusia