Andrea Gregorová - bodyfitnesska, ktorú nedokážete prehliadnuť

Andrea Gregorová - bodyfitnesska, ktorú nedokážete prehliadnuť

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Ak sa pozriete do minulosti, určite nájdete okrem svetovo známeho Ronnie COLEMANA aj ďalších borcov, ktorí sa k TOP výkonnosti v bodybuildingu dostali cez silový trojboj, powerlifting. V Rusku som sa opakovane stretol so situáciou, kedy úspešné wellnessfitnessky a bodyfitnessky skúšali svoju výkonnosť práve v silovom trojboji, bikinifitnessky častokrát iba v jednej disciplíne – v tlaku v ľahu na rovnej lavici. Na Slovensku a v Česku je však spojenie powerliftérka/bodyfitnesska, alebo powerliftérka/wellnessfitnesska niečo viac ako výnimočné. Ojedinelé. Nezvyklé. Aj preto si určite dokážete predstaviť moje prekvapenie, keď na slovenskú bodybuilding a fitness súťaž prišla v tomto roku powerliftérka a ako nováčik/začiatočníčka si zapísala hneď na svojej prvej súťaži víťazstvo. Dokonca titul juniorskej Majsterky Slovenska! V nominácii bodyfitness. Radím vám – jej meno si dobre zapamätajte. Volá sa Andrea GREGOROVÁ a bližšie vám ju predstaví šéfredaktorka partnerského projektu Bikinifitness.sk Soňa Kolcunová.

Kto je Andrea GREGOROVÁ?

EastLabs Team stál v roku 2019 pri zrode kategórie nováčik/začiatočník a tak je prirodzené, že všetci z nášho teamu pozornosť venujú aj tým, ktorí so súťažením práve začínajú a dosiahnu nejaký úspech. Príklad nováčik/začiatočníčky Kataríny KLIMASOVEJ (tá získala najprv prvenstvo na súťaži 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend Vranov v kategórii bikinifitess a následne, o pár týždňov neskôr aj titul IFBB Svetovej šampiónky) bol inšpirujúci nepochybne pre viaceré bikinifitnessky a bolo len otázkou času, kedy v ďalších nomináciách na domáce (a ja verím, že aj medzinárodnej) scéne uspejú práve nováčikovia/začiatočníci zo Slovenska. Tohtoročná súťažná sezóna priniesla hneď niekoľko pozoruhodných výsledkov, ktoré zaznamenali práve začiatočníci. V masters kategóriách od víťazstva k víťazstvu kráča Radovan BEŽO, vo wellnessfitness našu pozornosť upútala mladučká Natália KOLENIČKOVÁ a v bodyfitness je neprehliadnuteľná čoskoro 23 ročná, 165cm vysoká a 57kg vážiaca bodyfitnesska s koreňmi v powerlifitingu, Andrea GREGOROVÁ.
Andrea Gregorova
Soňa Kolcunová: Priznávam, že nepoznám veľa trojbojárok a absolútne žiadnu, ktorá by „presedlala“ zo silového trojboja k bodybuildingu. Kde sa zrodil nápad začať diétu, obliecť si súťažné plavky a postaviť sa na súťaž v bodyfitness?
Andrea Gregorová: S diétou som mala skúsenosti už počas príprav na silový trojboj, kde som sa nepozerala len na záťaže, ktoré zvládam, ale snažila som sa aj nejako vyzerať. Samozrejme, chcela som uspieť, ale zároveň aj byť vo forme. Keď už som dosiahla určitý štandard, začala som viac uvažovať nad tým, ako by moje telo vyzeralo, ak by som formu dotiahla do konca. Do súťažnej podoby tak, ako je to bežné vo fitness. A to so všetkým, čo k tomu patrí - od plaviek, cez pózovanie, úpravu pokožky až po prezentáciu na pódiu. Na internete som si opakovane prezerala rôzne nominácie a z toho, čo som videla, najviac ma zaujala kategória bodyfitness. Povedala som si - v poriadku, pripravím sa na súťaženie v bodyfitness.
Andrea Gregorova

Následne podstatne viac som sa začala zaujímať o stravu, zhromažďovala si informácie o tréningu, až na prelome rokov 2021/2022 prišlo rozhodnutie – začnem prípravu s tým, že na pódium nastúpim už túto jar. Ako bodyfitnesska. Spočiatku som chcela iba nesklamať. Teraz mojím najväčším cieľom je dostať sa do reprezentácie Slovenska a zúčastniť sa 2022 IFBB Majstrovstiev Európy v kulturistike a fitness, ktoré sa uskutočnia začiatkom mája v Španielsku. Najbližšie dni rozhodnú, či sa mi podarí svoj cieľ aj dosiahnuť.

Soňa Kolcunová: Na tvojom IG profile som našla informáciu o tom, že si úspešná nielen v silovom trojboji, ale venovala si sa aj jazdectvu, dokonca plávaniu. Prezraď mi, čo už máš už za sebou, ako si sa ku každému športu dostala? Samozrejme, zaujíma ma aj to, ake aké výsledky a hlavne silové výkony si si už pripísala na svoje konto?
Andrea Gregorová: So športom som začala ešte ako malé dieťa. Približne od troch rokov som sa venovala plávaniu, ku ktorému ma viedol môj otec. Je bývalým plavcom a aj plaveckým trénerom takže odpoveď na otázku „prečo plávanie?“ je jasná. V plávaní som bola vicemajsterkou Slovenskej republiky a venujem sa mu doteraz. Ale iba rekreačne a ako trénerka plávania dospelých, detí a aj batoliat.

Andrea Gregorova

Ako 12 ročná som sa popri plávaniu začala venovať jazdectvu, ale kvôli škole a časovej náročnosti som sa musela jedného z týchto športov vzdať. Obetovala som takmer 10 rokov plávania a skončila pri jazdectve. Prečo? Mala som za sebou roky v podstate jednotvárnych plaveckých tréningov a v tom momente mi prišlo jazdectvo ako podstatne atraktívnejší šport.

Andrea GREGOROVA

Jazdectvu som sa venovala ďalších 5 rokov a súťažila som v ňom v kategórii military, všestranná spôsobilosť. Military sa skladá až z troch disciplín (drezúra, parkúr čiže skoky cez prekážky, cross-country čiže prekážky vo voľnom teréne) a stačí v jednej zaváhať a dobrý výsledok je minulosťou. Military ma lákal aj kvôli tomu, že jazdec musí byť všestranný, musí byť dokonale zohratý s koňom a ten mu musí dôverovať v každej disciplíne. A samozrejme, bol v tom aj adrenalín. V crosse musí jazdec pohotovo reagovať na čokoľvek vo veľmi vysokej rýchlosti a a príde chyba, spravidla sa za ňu platí pádom. V jazdectve som získala titul majsterky Slovenska v military stupňa ZL a ukončenia mojej jazdeckej kariéry prišlo v momente, kedy predali môjho súťažného koňa.

Andrea GREGOROVA

K cvičeniu som sa dostala náhodou, keď dom mala 17 rokov. Priviedla ma k nemu moja mama,, ktorá začala chodiť do fitka. Ale ... vždy sa mi páčili svaly na ženách a sama som už pri prvej návšteve fitnescentra videla, že mám väčšiu silu, ako väčšina dievčat vo fitku. Aj preto som sa tak nejako sama od seba začala viac zaujímať o silovú stránku posilňovania. Silové tréningy ma bavili, aj preto som hľadala ďalšiu možnosť k súťaženiu a moja voľba padla na silový trojboj. Stala som sa členkou klubu ŠK Pressburg Powerlifting, začala som cielene trénovať tak, aby som mohla súťažiť v powerliftingu.

Andrea Gregorova

Hneď po prvej príprave som sa vďaka môjmu trénerovi Petrovi Klimovi zúčastnila AWPC Majstrovstiev Slovenska v silovom trojboji, kde som získala titul majsterky Slovenska a vo váhovej kategórií do 60kg zapísala národný rekord v drepe (141kg) a aj tlaku na lavičke (71kg). Posledný titul majsterky Slovenska mám v tlaku na lavičke z roku 2021 za výkon 77,5kg, ktorý je zároveň národným rekordom. Slovenskou šampiónkou som aj v disciplíne katapult (tzv. slingshot – benchpress so špeciálnym pásom „nasunutým“ na nadlaktie) za výkon 92,5kg. Mrzí ma, že kvôli zraneniu kolena som už nemala možnosť zapísať výkony z mojej poslednej prípravy na súťaži, kedy som počas tréningu (pri váhe pod 60kg) zvládala výkony 170kg v mŕtvom ťahu, 160kg v drepe a 82,5kg v tlaku na lavičke.

Soňa Kolcunová: Bodyfitness nie je na Slovensku nomináciou, v ktorej aktuálne už nesúťažia desiatky dievčat aj žien, napriek tomu, že Slovensko svojho času patrilo v tejto nominácii medzi TOP krajiny amatérskej scény. Hovoria ti niečo mená ako Verbovská, Kopčoková, Lenártová, alebo Ondrejovičová a aktuálne aj Hlaváčková? Máš nejaký bodyfitness vzor, ktorý ťa v príprave na prvú súťaž inšpiroval?
Andrea Gregorová: Áno registrujem tieto mená, dokonca s Adelou a Agátou sa osobne poznáme. Samozrejme, obe majú môj obdiv za to, čo dokázali. Ale popravde, počas prípravy na prvú bodyfitness súťaž som nemala nijakú konkrétnu inšpiráciu alebo vzor, jednoducho som iba chcela vyťažiť zo seba maximum, súťažiť a nesklamať.

Soňa Kolcunová: Ako dlho si sa pripravovala na svoju bodyfitess premiéru? Zaujímalo by ma, ako sa Gregorová zmenila počas týždňov v diétnom režime a intenzívnych, predsúťažných tréningov.
Andrea Gregorová: Prípravu som začala zľahka od januára 2022 a pritvrdila som až posledný mesiac pred prvou súťažou v Starej Ľubovni tzn. na prelome februára a v marca. V príprave na súťaže v powerliftingu sú tréningy menej intenzívne, trénovať s krátkymi prestávkami a v každej sérii urobiť výrazne viac opakovaní bola to pre mňa veľká zmena. Aj teraz podstatou sú kratšie pauzy, viac opakovaní, viac cvikov a celkovo viac tréningov počas týždňa. Zatiaľ nepociťujem veľkú únavu, ale v príprave stále pokračujem a je nastavená tak, aby som najlepšiu formu mala začiatkom mája.

Soňa Kolcunová: Kde trénuješ, ako vyzerá tvoj bežný tréningový týždeň a kto ti pomáhal s prípravou na bodyfitness súťaže? Tak to by ma tiež zaujímalo ...
Andrea Gregorová: Trénujem striedavo v Maximus gym alebo v ŠK Pressburg Powerlifting, pózovať chodím za mojou trénerkou Adelou Ondrejovičovou. So silovou prípravou mi ešte pomáha môj priateľ Ján ŠPAIS, ktorý sa v minulosti tiež zúčastnil súťaží v kulturistike, čiže prípravu zažil na vlastnej koži. Môj tréningový deň sa skladá z ranného kardia na lačno (ktoré absolvujem každý deň), pokračuje silovým tréningom. Silové tréningy absolvujem 6x do týždňa a v netréningový deň (tzn. v deň bez silového tréningu) mám kardio ráno aj večer. Každý deň trénujem pózovanie, lebo na poslednej súťaži som hlavne pózovanie videla ako moju najväčšiu slabinu.

Andrea Gregorova

Soňa Kolcunová: Na pódiu si neprehliadnuteľná aj kvôli rozsiahlemu tetovaniu hrudníka a ruky, čo je aj v súčasnej „tatoo dobe“ na Slovensku stále pomerne výnimočné (pravdou ale je, že Pečeňovcom sa v prípade Gregorovej podarilo spomínané tetovanie na poslednej súťaži úspešne zakryť špeciálnym make-upom). Čo predstavujú tvoje tetovania a ako dlho trvalo, kým sa natrvalo stali tvojou súčasťou?
Andrea Gregorová: Popravde, keď som si dávala tetovania, tak ma ani vo sne nenapadlo, že budem stáť na pódiu a robiť šport, pri ktorom mi môžu prekážať. Na hrudníku a chrbte mám vytetované mandaly a každá mandala znamená niečo iné. Čo to je, si nechám pre seba. Tetovania mám hlavne preto, lebo sa mi páčia a je mi ľúto, že si ich musím zakrývať. Na druhej strane však viem, že pútajú veľa pozornosti a odvádzajú pozornosť od postavy. Sama som sa presvedčila, že keď boli na súťaži zakryté, tak to vyzeralo lepšie. Bohužiaľ ich mám na takých miestach, kde sú priamo na očiach, ale ani teraz by som na nich nič nemenila. Som rada, že Pečeňovci našli recept, ako tetovania prekryť.

Andrea GREGOROVA

Soňa Kolcunová: Prezraď mi - rodina a tvoji najbližší nemali problém akceptovať rozhodnutie, že vyskúšaš súťaženie v bodyfitness? Prečo si napríklad ešte trošku „nepotrénovala“ a na súťažné pódium si neprišla povedzme ako wellnessfitnesska?
Andrea Gregorová: Po skončení plaveckej a jazdeckej súťažnej kariéry bol môj otec samozrejme sklamaný, ale akceptoval moje rozhodnutie aj vtedy, keď som skúšala silové športy. A to ich celkovo neobľubuje. Dokonca spolu s maminou ma prišiel v tomto roku podporiť priamo na súťaž a obaja sa tešia z mojich úspechov. Keď videli fotografie z pódia v Starej Ľubovni, tak ani neverili, že som to ja. Boli príjemne prekvapení. Bodyfitness som si vybrala preto, že sa mi páči táto kategória a nie preto, že sa tam hodím. Pravdou je, že spomínala sa aj možnosť súťaženia v nominácii wellnessfitness, ale nechcela som. Dokonca pre bodyfitness sme s trénerkou Adelou ONDREJOVIČOVOU museli pracovať na tom, aby som zhodila niečo zo svalov na stehnách. Mala som ich veľké oproti hornej časti tela a narúšali mi symetriu, ktorá je pre kategóriu bodyfitness mimoriadne dôležitá. Pravdupovediac, na bodyfitness sa mi páči práve symetria a možnosť nastúpiť na súťažné pódium s väčšou svalovou hmotou, ako v prípade wellness. Samozrejme, aj v lepšej forme.

Soňa Kolcunová: Čím sa živíš a ako si financuješ prípravu na svoju prvú súťažnú sezónu?
Andrea Gregorová: Mám vyštudovanú obchodnú akadémiu, ale v priebehu času som absolvovala rôzne kurzy trénerstva – plávania, ale aj fitness. Venujem sa naplno trénovaniu plávania a fitness, v minulosti som trénovala jazdectvo ale aktuálne najviac inklinujem k plávaniu a celkovo sa chcem rozvíjať v tejto trénerskej oblasti. Čo sa týka financovania celej prípravy, väčšinu si financujem sama, ale pomáha mi aj priateľ, ktorý ma veľmi podporuje po každej stránke. Najviac peňazí vkladám do doplnkov výživy a stravy. Nemám to presne vykalkulované, pretože aj priateľ sa pripravuje na súťaž (bude to Slovenský šampionát v trojboji) a robíme spoločné nákupy. Napriek tomu, že obaja máme veľkú spotrebu, čo sa týka jedla a doplnkov výživy, zatiaľ nepociťujem, že by to bolo pre mňa nejak finančne náročnejšie, skôr časovo.
Andrea Gregorova
Mám aj sponzora - aktuálne ma sponzoruje Beefko, ale rada by som do zoznamu pridala ďalších partnerov. Živím sa trénovaním batoliat, dojčiat a detí v predškolskom veku – učím ich plávať. Občas trénujem ľudí aj vo fitku, ale aktuálna príprava na súťaže berie veľa času, tak posledné dni sa snažím prácu čo najviac obmedziť.

Soňa Kolcunová: Tento týždeň ťa v Šuranoch čaká súťaž, ktorá rozhodne aj o definitívnom zložení výberu Slovenska na 2022 IFBB Majstrovstvá Európy. Aké sú tvoje súťažné plány po súťaži v Šuranoch?
Andrea Gregorová: Slovenský šampionát v Šuranoch dá definitívnu odpoveď na otázku, či získam letenku na IFBB Majstrovstvá Európy. Ak ma samozrejme vyberú, viem, že to nebude jednoduchá súťaž a urobím všetko pre to, aby v Santa Susanna som ukázala čo najlepšiu formu. A po Európskom šampionáte by som chcela ísť ešte na jednu, dve súťaže. Rozmýšľala som nad súťažami v Prahe. Áno, je to pomerne dosť súťaží, ktoré chcem absolvovať v jednej súťažnej sezóne, ale som posledný rok v juniorskom veku, tak to musím využiť. Myslím si, že súťažiť vo vekovej kategórii žien bude oveľa náročnejšie. Teším sa na to a chcem sa na ďalšie sezóny čo najlepšie pripraviť.

Záver

Myslím, že šéfredaktorka projektu Bikinifitness.sk Soňa Kolcunová opäť odviedla skvelú prácu. Jej schopnosti oceňuje aj samotné vedenie IFBB, ktoré ju opakovane pozýva na TOP IFBB súťaže, kde pôsobí ako moderátorka online vysielaní (ženské nominácie) a v prípade požiadavky zo strany prezidenta IFBB Rafaela SANTONJU, vie bez problémov operatívne "vyspovedať" pred kamerou úspešných súťažiacich v anglickom, ruskom a samozrejme aj v slovenskom jazyku. Prečo to spomínam?

Členovia EastLabs Team-u pevne veria, že GREGOROVÁ získa možnosť ukázať svoju výkonnosť a formu aj na májových 2022 IFBB Majstrovstvách Európy v kulturistike a fitness, kde by mohla (napriek tomu, že je nováčik na súťažných pódiách) napodobniť POPROCKÚ - tá v minulom roku zvíťazila v nominácii wellnessfitness, vo vekovej kategórii junioriek. Úprimne, máme aktuálne lepšiu juniorskú bodyfitnessku, ako Andreu GREGOROVÚ (s ktorou právom môžeme spájať tie najvyššie ambície)? Držím palce a pochvalu za odvedenú prácu adresujem nielen GREGOROVEJ, ale aj jej trénerom, dvojici Ondrejovičová - Špais.

Discussion at the article:

AMIX diskusia