2023 Arnold Classic Amateur USA bez súťažiacich z NPC

2023 Arnold Classic Amateur USA bez súťažiacich z NPC

 Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.


Od roku 2007 súčasťou Arnold Sports Festival-u v meste Columbus (USA) sú aj súťaže určené pre amatérsky bodybuilding a fitness. Práve v roku 2007 príležitosť na súťaženie po prvýkrát získali súťažiaci z NPC, o rok neskôr (presnejšie od roku 2008 do roku 2017) na súťaži spojenej s menom Arnolda v USA súťažiť mohli už aj amatérski súťažiaci z organizácie IFBB, vrátane športovcov zo Slovenska a Čiech. Fanúšikovia bodybuildingu a fitness si určite spomenú na súťažné vystúpenie a úspechy, ktoré v USA dosiahli Štefan HAVLÍK, Tomáš BUREŠ, Miro ŠKADRA, alebo bikinifitnessky Weiterová - Majerníková - Čambalová.
Stefan HAVLIK
Po rozkole, ktorý nastal medzi IFBB a NPC na prelome septembra/októbra 2017 a ktorý vyvrcholil tým, že IFBB rozhodcovia nemohli rozhodovať v Las Vegas nielen na súťaži Olympia Amateur USA, ale tiež na Olympia weekend-e, Arnold prijal praktické rozhodnutie.
Na jeho súťaži v USA, kde mala NPC logicky najsilnejšiu pozíciu, súťažiť mohli výhradne NPC súťažiaci (rovnako ako na Arnold Classic Brazília a Arnold Classic Austrália, ktoré sa "priklonili" na stranu NPC, Jim Maniona a PRO League), na súťaži Arnold Classic Európa a Arnold Classic Afrika súťažili súťažiaci registrovaní v organizácii IFBB International (tá sa od novembra tohto roku volá IFBB Federation a jej šéfom je Rafael Santonja).
Európa je najzaujímavejším kontinentom aj pre Arnolda, čo potvrdzuje aj jeho tri roky staré rozhodnutie - súťaž pod menom Arnold Classic sa totiž nekonala už iba v Španielsku, ale aj vo Veľkej Británii (pod názvom Arnold Classic UK) - tu však táto súťaž definitívne končí po rozporoch, ktoré vyplávali na povrch v tomto roku.

Aktuálna informácia, ktorú zverejnila oficiálna stránka Arnold Sport Festival, však prináša ďalšie rozhodnutie, s ktorým musel súhlasiť nielen Arnold, ale aj jeho partneri. Podľa nej, v roku 2023 na súťaži Arnold Classic USA definitívne budú chýbať amatérski súťažiaci registrovaní v organizácii NPC. Tí športovci, ktorí už zaplatili registračný poplatok, ho získajú späť v plnej výške.

Arnold Classic USA

Už tradičnou súčasťou Arnold Sports Festival USA je súťaž Arnold Classic (tá sa po prvýkrát uskutočnila v roku 1989 a až do roku 2022 sa konala pod organizačnou taktovkou Arnolda a Jim Lorimera - Jim však vo veku 96 rokov, koncom novembra 2022, definitívne opustil svet silových športov). Tá je vo svete profesionálneho bodybuildingu považovaná za druhú najvýznamnejšiu súťaž, hneď za 57. rokov "starou" súťažou Joe Weider Mr. Olympia.

Práve december bol tradične mesiacom, kedy organizátori Arnold Classic USA oznamovali predbežné štartové listiny PRO súťaže, kam sa súťažiaci nemohli kvalifikovať, ale iba získať pozvanie od organizátorov. "Získa pozvane do USA aj Michal KRIŽÁNEK?", to je otázka, na ktorú odpoveď dajú organizátori Arnold Classic USA už v najbližších dňoch zrejme už po Olympia Weekend-e, kam Krížo odchádza budúci týždeň v utorok. Pravdou ale je, že zatiaľ je nejasné, ako to bude s PRO bodybuilding/fitness súťažou, rovnako ako neznáme sú dôvody, prečo súťaž pre NPC amatérskych súťažiacich už nie je súčasťou 2023 Arnold Sports Festival-u USA.

Discussion at the article:

AMIX diskusia