Barbora SEČKÁROVÁ - fitness ikona sa vracia na súťažné pódiá!

Barbora SEČKÁROVÁ - fitness ikona sa vracia na súťažné pódiá!

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Kto sleduje sociálne siete zrejme zaregistroval, že na súťažné pódium sa vracajú resp. plánujú sa vrátiť aj bývalí úspešní IFBB športovci zo sveta bodybuildingu a fitness. Antovská a Soták majú úspešný „comeback“ za sebou a aktuálne sa na návrat na súťažné pódium pripravuje TOP fitnesska, absolútna Majsterka Európy vo fitness, Barbora SEČKÁROVÁ (za slobodna Bunčáková).
Barbora SEČKÁROVÁ
Barbora, prosím ťa, predstav sa bližiše tým, ktorí ťa ešte nepoznajú.

Moje meno si už uviedol, tak iba dodám, že v septembri budem mať 38 rokov a áno, aj ja zvažujem, že sa po rokoch bez súťaží opäť postavím na súťažné pódium. V minulosti som študovala na športovej škole, súťažne som sa venovala gymnastike a od nej už bol iba krôčik k fitness súťažiam. Momentálne pôsobím ako online tréner (kde pomáham ženám - väčšinou sú to ženy matky dostať sa späť do formy) ale pracujem aj ako osobný tréner vo fitku v Senci - Cityfitness Senec

Aká bola tvoja cesta k fitness a v akej nominácii uvažuješ, že budeš aktuálne súťažiť?
Od gymnastiky som sa dostala k fitness, kde som súťažila takmer 15 rokov. Pred pár rokmi som reálne cítila potrebu už si od športu na vyššej úrovni oddýchnuť. Od mojich štyroch rokoch som trávila svoj čas v telocvični dvojfázovými tréningami v športovej gymnastike, následne na to som 15 rokov venovala fitness.

Barbora Sečkárová
Bola som už unavená, vyčerpaná, bez motivácie a chcela som si cvičiť si len tak pre radosť, žiť pre rodinu, pre domácnosť. Bez tlaku, že musím súťažiť a bez diét. Samozrejme, že sa mi to nepodarilo ustrážiť a “prebrala” som sa 85 kilová žena, nešťastná sama zo seba. Začala som teda na sebe opäť cielene pracovať. Táto moja osobná (zlá) skúsenosť sa nakoniec ukázala ako veľmi prospešná – ženám viem poradiť a pomôcť, pretože som si tým sama prešla.

Moje tréningy mali aj hlavu aj pätu, strava bola celkom OK, kontrolovaná tak na 50% a z 85kg som sa dostala do formy vhodnej pre život. Pekná a sexi pre môjho muža (veď povedzme si na rovinu – fitness súťažná forma sexi nie je), no stále tomu celému niečo chýbalo. Nejaký cieľ. A tak som sa už pred dvoma rokmi začala pohrávať s myšlienkou – vrátiš sa na súťažné pódium. Ale ... počas roka som sa trápila, urobila som jeden krok vpred a dva vzad a tak dokola.

Barbora SEČKÁROVÁ

Až som si uvedomila, že ja proste sama seba počúvať nebudem. Potrebujem a som zvyknutá na plnenie povelov od trénera. Od človeka, ktorému dôverujem, rešpektujem ho a nechcem ho sklamať. V minulosti to bol Andrej Mozoláni, toto leto som s malou dušičkou zavolala Saňovi Hlobikovi a spýtala sa ho či, by ma netrénoval. Stretli sme sa, dohodli sa a moje športové ja začalo opäť znovu žiť. Aj touto cestou mu ďakujem pretože Šaňo je už v pozícii, že si ľudí, s ktorými chce/neche spolupracovať vyberá sám. To, že sa rozhodol pomôcť mi, beriem ako záväzok z mojej strany. Aby som ho nesklamala. A čo sa súťažnej nominácie týka, fitness to nebude. Či to bude bodyfitness, wellnes, alebo bikiny, to všetko sa ešte len uvidí.

Takmer 15 rokov si sa súťažné venovala fitness, aktuálne „vstúpiš“ na súťažné pódium ako súťažiace v nominácii, v ktorej si nikdy nesúťažila. Aké výsledky si dosiahla ako fitnesska?
Tak tých výsledkov bolo dosť. Počítaj so mnou:

  • 11x Majsterka Slovenska
  • 2x vicemajsterka Sveta
  • 1x Majsterka Európy
  • 1x absolútna Majsterka Európy

Cením si však každú získaný cenný kov, pretože za každým bola drina a odriekanie. Ale ak by som si mala vybrať len jeden výsledok, tak som hrdá som na svoju životnú formu, ktorú som dosiahla rok po pôrode, na 2013 IFBB Majstrovstvách Európy.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na návrat na súťažné pódium?
Absolvujem ho nie v jednom, ale hneď v troch fitness centrách - v Cityfitness Senec, Crossfit Senec a z času na čas aj v 356 Topoľčany. Tréner Šaňo Hlobik tréningový plán mení pravidelne podľa potreby a môjho výzoru. Čo by som ale spomenula je to, že doteraz som nikdy netrénovala klasické silové tréningy. Vždy to boli super série, kde bolo veľa opakovaní so stredne ťažkou váhou.

Teraz som si vyskúšala silové tréningy a vďaka crossfitu (ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou mojich aktivít) aj maximálky. A moje telo ihneď zareagovalo. Potvrdilo sa mi to, v čo som dúfala. Sila a a s ňou aj svaly idú veľmi rýchlo hore. Podstatne väčší problém ako tréning pre mňa je diéta. Nie však v zmysle, žeby som ju nedržala, ale napriek tomu, že som v strave disciplinovaná, ide to pomalšie. A čím som staršia, tým je to horšie. Aktuálne mám pocit, že som ešte stále neprišla nato čo presne na mňa funguje. Asi neostáva nič iné iba osvedčené - len nežrať! A okrem toho malé porcie, minimum sacharidov. Uvidíme. Z doplnkov užívam proteín, CLA, nejakú predtréningovku, k tomu HMB, arginín, MACCA. Vďaka Chevron Nutrition je o moju suplementáciu postarané za čo by som sa opäť chcela veľmi pekne poďakovať.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa chceš opäť vrátiť do kolotoča súťaží?
Myslím si že moja rodina je na mňa hrdá, či už z mojej, alebo manželovej strany. A vnímam pozitívne ohlasy na moje plány na návrat na súťažné pódiá. Píšu mi ženy na Facebook alebo Instagram, ženy ktoré ma sledujú už 10 rokov neuveriteľne krásne správy. Že mi držia palce, cely čas “ tu boli so mnou” a tak. Je to naozaj pekné. Myslím, že mám okolo seba veľmi príjemných ľudí. Či už v reálnom živote, alebo na sociálnych sieťach.

Máš ešte aj vo veku 37 rokov nejaké vzory?
Priznám, sa že nemám jeden vzor ku ktorému vzhliadam, napodobňujem. Ale páči sa mi veľmi veľa fitnessiek, wellnessfitnessiek, aj dievčat z kategórie bikinifitness. Zatiaľ nie je jasné, v akej kategórii budeš súťažiť, ale vzhľadom na to, že fitness a bodyfitness majú rovnaké hodnotiace kritériá, predpokladám, že v bodyfitness.
Barbora Sečkárová

Kto je podľa teba aktuálne najlepšia z najlepších bodyfitnessiek?
Čas ukáže, či to naozaj bude bodyfitness a z bodyfitnessiek najlepšia? Samozrejme Adela (Ondrejovičová) a Cydney Gillon

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Čo sa týka súťažných plánov, tak v prvom rade urobiť mega formu a potom si ju poriadne užiť. A ukázať ju všade, kde sa bude dať. Na čo najväčšom počte súťaží. Osobný plán? Byť skvelá mama/manželka pre mojich 2 chlapcov.

A na záver otázka - prečo by sa mali ženy zaujímať o silové tréningy a bodyfitness?
Stále verím myšlienke, že ženy 21. storočia by mali byť zdravé, krásne a - silné. Strong is new sexi ... povedané v skratke. Takže silové tréningy a ženy? Nepoznám lepšiu kombináciu. A prečo bodyfitness? Pretože je dôkazom toho, že aj silná a osvalená žena môže ostať stále krásna a ženská. A túto kombináciu by som aj ja chcela priniesť na pódium.

Discussion at the article:

AMIX diskusia