Simona BABICOVÁ - od bikinifitness k wellness a k životnému úspechu

Simona BABICOVÁ - od bikinifitness k wellness a k životnému úspechu

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Simona BABICOVÁ patrí k tým súťažiami zo Slovenska, ktoré reálne zvážili svoje možnosti a napriek počiatočnému úspechu v jednej nominácii, napokon súťažia v nominácii, v ktorej súťažiť ani nechceli. V prípade Simony sme sa tak v posledných dvoch rokoch dočkali "prestupu" od bikinifitness k wellnessfitness. A bol to krok správnym smerom. V minulom roku úspešne súťažila na 2022 IFBB Majstrovstvách sveta v Južnej Kórei a výsledok? Na Slovensko priviezla wellnessfitnesska Babicová nečakané, ale zaslúžené striebro.
Simona Babicova
Na stránkach portálu EastLabs.sk sa meno Simona BABICOVÁ spomína už začiatkom roku 2018, napriek tomu v našom achíve márne pátram po profilovo čláku o tebe. Je čas to napraviť! Preto na úvod myslím že bude najlepšie, ak sa predstavíš nielen mne, ale aj našim čitateľom.
Moje meno je Simona BABICOVÁ a v júni tohto roku budem oslavovať moje 31. narodeniny. Mám ukončenú Technickú univerzitu v Košiciach, konkrétne Leteckú fakultu. Ukončené štúdium mám ako inžinierka v leteckom manažmente resp. v doprave. Nikdy by ma nenapadlo, že jedného dňa ma vietor reálne zaveje do sféry „doprava“, avšak nemožné sa stalo skutočnosťou. V dobe covidovej som nanešťastie prišla o zamestnanie aj ja. Ale, vždy si hovorím, že keď niečo končí, niečo nové začína.

Pol roka som mala priestor na rozhľad a taký mierny oddych, až dokonca bolo toho oddychu už toľko, že som sama sebe liezla na nervy. Som známa, že sa neuspokojím len tak s niečím prípadne s nič nerobením. A tak som začala aplikovať svoj životopis aj na pozície, pri ktorých som si myslela, že tam by ma nikdy nezobrali. Musela som si proste veriť.

Dnes môžem povedať, že som hrdá na to, že môžem byt súčasťou jednej korporátnej firmy v logistike, ktorou je DSV Global Transport and Logistics, konkrétne oddelenie Air & Sea. V skratke o čom je moja práca? Možno osoba, ktorá zorganizovala vašu objednávku (importnú, alebo skôr exportnú) som mohla byť práve aj ja t.j. pracujem na organizácií vývozu tovarov v kontajneroch po mori/oceáne do celého sveta.

Aká bola tvoja cesta k silovým tréningom a wellnessfitness?
Ak si dobre spomínam, k cvičeniu s činkami som sa dostala približne ako 15-ročná. V podstate ja som vždy inklinovala k nejakému športu. Či na škole počas telesnej výchovy, alebo s partiou vonku. Dokonca som mala obdobie, kedy som hrávala kolky za ženský oddiel v Podbrezovej. Žiaľ, po vycestovaní za štúdiom do Košíc som z časového hľadiska nestíhala trénovať.

A tak som sa počas štúdia na vysokej škole začala zameriavať na tréningy vo fitku, kde som trénovala zväčša s chalanmi. V Košiciach, alebo doma v rodnej Podbrezovej, v legendárnej miestnej činkárni, ktorá ma „vychovala“ svojou old school kultúrou.
Simona Babicova
Na súťažné pódia som po prvýkrát nastúpila v roku 2017, v kategórii Bikiny fitness. Vyskúšala som si niekoľko súťažných sezón po sebe a z každej jednej by som vedela povedať minimálne aspoň jednu pikošku, ktorá ma vždy aspoň o jeden schod posunula nahor„o dúm dál“ resp. – per aspera ad astra, ako sa hovorí. Do sveta fitness a súťaženia ma zasvätil predovšetkým Peter Bella, ktorý nebol len môj tréner v mojich začiatkoch, ale rovnako aj kamarát či sused v rodnej obci. :D Naozaj mu patrí veľká vďaka.

Moje výsledky v bikinifitness:

  • 8. miesto ... 2017 Dynamic Cup, Bikinifitness nad 165cm
  • 10. miesto ... 2017 Tatranský pohár, Bikinifitness
  • 7. miesto ... 2017 Veľká cena Dervy, Bikinifitness do 169cm
  • 3. miesto ... 2018 Liptov Cup, Bikinifitness do 169cm
  • 3. miesto ... 2018 SAFKST Majstrovstvá Slovenska, Bikinifitness do 169cm
  • 1. miesto ... 2018 Extrifitslovakia Cup, Bikinifitness do 169cm
  • 1. miesto ... 2019 Veľká cena Levoče, Bikinifitness nad 166cm
  • 5. miesto ... 2019 SAFKST Majstrovstvá Slovenska, Bikinifitness do 169cm
  • 2. miesto ... 2019 IFBB Diamond Cup Hungary, Bikinifitness do 169cm
  • 2. miesto ... 2019 IFBB Diamond Cup Ostrava, Bikinifitness do 169cm
  • 3. miesto ... 2019 AMIX Patriot Fitness Weekend, Bikinifitness nad 166cm
  • 9. miesto ... 2019 Tatranský pohár, Bikinifitness do 169cm

V roku 2021 som absolvovala po covidovom ošiali návrat na súťažné pódiá, kde výsledkové listiny jasne ukázali, že na scénu prichádza nová éra, nový trend dievčat žien, ktoré budú vnímané ako bikinifitnessky. S tým prišlo aj moje 9. miesto a spolu s ním aj zmiešané myšlienky. Čo ďalej?

  • 9. miesto ... 2021 Grand Prix 365 Trnava, Bikinifitness do 169cm

Po súťaži v Trnave som sa rozhodla sklopiť uši a nechala tak rozhodnúť môjho partnera Nika Kvasnovského. Ten tvrdil, že je najvyšší čas zmeniť kategóriu, ak ešte chcem zažiť úspech na pódiu. Úprimne, musela som to všetko dostatočne rozdýchať, keďže v minulosti som sa už stretávala s názormi na zmenu kategórie pomerne často. Ja som o tom nechcela ani počuť. Nakoniec som nechala rozhodnúť jeho a iba som počúvala jeho rady. Musíme sa v živote a v tomto športe naučiť prijímať predovšetkým konštruktívnu kritiku, čo naozaj nie je v niektorých okamihoch jednoduché.

Ako dlho sa venuješ wellnessfitness a aké výsledky si dosiahla v tomto športe?

Po nie veľmi úspešnej Trnave som pokračovala ďalej na súťaži v Senici (2021 Jankovič Cup, Wellnessfitness), kde som nastúpila po prvýkrát v kategórii Wellnessfitness. Stačilo zmeniť kategóriu a po 9. mieste prišlo miesto prvé! Ten môj chlap mal opäť len a len pravdu!

Hneď ďalšia bola súťaž v Rakúsku, kde som skončila na 3. mieste a vtedy sa len potvrdilo, že zmena kategórie bola tou správnou voľbou. Následne som dostala pozvánku zúčastniť sa svetového šampionátu v Španielsku, po ktorom som chytila vietor do plachiet pre ďalšie sezóny.
Simona Babicova
Prišla jar a s ňou aj jarná sezóna súťaží. Príprava na jar mala jasný smer a cieľ čo, kde a ako. A čo by to bolo za sezónu bez nejakých obštrukcií. Miestenku v reprezentácií na IFBB Európsky šampionát som si musela vydobyť. (ani to, že ste súčasťou užšieho výberu reprezentácie neznamená, že na šampionát odcestuje; musíte o tom presvedčiť aj v poslednom okamihu na súťaži; ja som vždy za férový prístup - či sa jedná o život, prácu alebo o šport; tým chcem povedať, že nespoliehajte sa na okolie, spoliehajte sa vždy na seba a na to, koľko ste do toho všetkého reálne investovali a obetovali a zamerajte sa na svoj cieľ, lebo už akokoľvek to dopadne, budete mať predovšetkým čistý štít sami pred sebou a budete hlavne hrdinom pre seba samého). Na Majstrovstvá Slovenska v Šuranoch som prišla s pocitom „levice“ a presne tak som aj odchádzala - so zlatou medailou na krku a titulom majsterky Slovenska vo wellnessfitness žien. Miesto v repre výbere na Európu som nakoniec dostala a zo šampionátu si po prvýkrát odnášam umiestnenie v TOP 6 + 4. miesto.

S koncom leta prišla zároveň aj myšlienka, či pokračovať na jeseň. Do tretice všetko dobré, ako sa hovorí. Po nominačnej súťaži v Trebišove, som presvedčila asociáciu svojou formou aj adekvátnou pripravenosťou a získala som tak nominačný list na IFBB Svetový šampionát v Kórei. Musím vám, ale povedať, že to bol, naozaj zážitok. A ja som naozaj veľmi vďačná, že som dostala príležitosť reprezentovať náš rodný kraj v krajine ako je Kórea. Rozhodne som si odniesla veľa zážitkov, nových priateľstiev, skúsenosti a aby som nezabudla, jednu striebornú medailu na krku. Takže, ešte raz jedno veľké ďakujem. Nominačnej komisií a SAFKST asociácii.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v wellnessfitness?
Keby som mala porovnať tréningy pred tým, než som začala súťažiť vo wellness, a teraz, tak by som to opísala asi tak- konečne som opäť produktívna na tréningoch. Trénujem bez obmedzení tak, ak ako v mojich začiatkoch. Ako bikina bolo nevyhnutné v mojom prípade svaly redukovať a silový tréningy musel byť nahradený dynamickými kruhovými tréningami. A to nebola veľmi moja šálka kávy.

Avšak, ani skok z bikin do wellness nie je prechádzka ružovou záhradou. Zdalo by sa, že správna wellness pretekárka by mohla byť každá jedna, ktorá má plnšie tvary. Avšak, stať sa naozaj kvalitnou wellness pretekárkou znamená, že na to musíte mať vôľu, odvahu, byť rozvážna a hlavne trpezlivá v budovaní kvalitného osvalenia, pracovať na symetrii. Moje aktuálne tréningy sú zamerané hlavne na silový tréning spodnej časti tela (predné a zadné stehná, samozrejme aj zadok). Ani vrchná čas sa nezanedbáva, ale všetci dobre vieme, že dominanciou by pre wellnessfitnessky mali byť spodné partie tela.
Simona Babicova
Trénujem pravidelne 4-5krát do týždňa, niekedy v skorých ranných hodinách pred prácou. Jednofázovo mimo súťažnej prípravy. Počas prípravy na súťaž sú tréningy rozdelenie do fáz (spravidla 2 fázy a niekedy aj 3). Závisí to od toho, koľko dní/týždňov ma delí od prvej súťaže, pripadne ako rýchlo telo reaguje na zmenu. Myslím si, že u väčšiny z nás trvá príprava klasicky 3-4 mesiace. Vždy záleží od okolností a s akou formou resp. pripravenosťou „nastúpime“ na tento súťažný vlak.

Posledné 4 roky sa intenzívne pripravujem na súťaž iba v jednom fitnesscentre v Pezinku, ktorým je Sportfit Pezinok. Disponuje naozaj širokou ponukou rôznych strojov, pomôcok, ale nie len tým. V priestoroch majú aj samostatný koncept určený pre wellness a regeneráciu, tzv. Tree wellness Pezinok, ktorý rada navštevujem či už v rámci regenerácie alebo oddychu. Pôsobí u nich aj veľa dobrých trénerov a jedným z nich je aj ten, ktorý má dohľad aj nado mnou. Hovorím o Nikovi Kvasnovskom, ktorý sa svojmu trénerskému remeslu venuje cca 20rokov a naozaj je jeden z mála, kto sa ale naozaj veľmi dobre rozumie tomu, čo robí v oblasti športu, zdravia a pod. Niko je predovšetkým môj partner a tréner. Aj keď sa mi javí veľakrát, že vtedy, kedy by sa mi mal venovať, sa mi nevenuje. Opak je pravdou.
Niko Kvasnovsky
Ja o tom ani neviem, ale on má všetko pod drobnohľadom a nemusí nado mnou ani stáť, či nebodaj ešte počítať mi série či nejaké kalórie. Pozrie a vidí. Ako keby ste sa na letisku počas kontroly postavili na scan-prehliadku a hneď je jasné, či niečo skrývate. Väčšinu z prípravy si koordinujem ja sama a on zakročí, až keď vidí, že je potrebné spraviť zmenu. V strave, alebo tréningu. Ale hlavne je aj mojím mentálnym coachom. Niekedy tvrdý a bez emócií, ale presne aj o tom to je – o tom diskomforte. Kde by sme sa v živote dostali, keby s nami všetci počas života zaobchádzali ako v rukavičkách?

Príprava na súťaženie vo wellnessfitness si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Nemyslím, že aktuálme nastali nejaké obrovské zmeny v mojom stravovaní. Ja mám rada pestrú a vyváženú stravu počas roka resp. mimo súťažnej prípravy. Samozrejme, že s príchodom diéty sa upúšťa od niektorých potravín. Nie nárazovo, ale postupne. Navyšujem prijem bielkovým a uprednostňujem kvalitu pred kvantitou jedla. Takže myslím, že nerobím nejaké extrémy ci experimenty, či som, alebo nie som v diéte.

Zmena v týchto obdobiach je len v množstve jedla (potravín). Je to taká stará osvedčená klasika, ktorou podľa môjho názoru nemáte čo pokaziť. Možno som si dosť zvykla, že nekonzumujem veľa potravín, ktoré sú už v dnešnej dobre rôzne spracované produkty od výmyslu sveta. S umelými sladidlami, náhradami, napodobeninami atď. Fungujem na jednoduchosti. Možno sa to bude zdať „nudné,“ ale ja som spokojná lebo aj moje trávenie je spokojné. A keď diéta, tak len po dobu súťažnej prípravy.

Doplnky výživy, ktoré používam, sú proteín (hydrolyzovaný/viaczložkový), BCAA, glutamín, aminokyseliny a bežné vitamíny ako vit C, Zinok, vit D atd.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ wellnessfitnesss a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Okolie eviduje už niekoľko rokov, že sa tomuto športu aktívne venujem. Samozrejme, tak ako bikiny aj wellness je pre nich zaujímavá kategória, avšak väčšine z nich potrebujem aspoň trochu ozrejmiť, čo to vlastne wellness kategória je, keďže väčšinu ľudí názov mierne pobaví.
Simona Babicova
Drvivá väčšina, ktorá je súčasťou môjho okolia, mi fandia a podporujú ma, takže to beriem ako pozitívnu zmenu – krok vpred – možno ešte niečo ukázať. Samozrejme, že sú aj takí, ktorí sa vyjadria, že je to už veľa mať toľko svalov na ženu, ale o tom čo je už dosť, by som mala predsa rozhodovať ja sama. Nik iný len ja žijem vo svojom tele a rozhodujem čo áno a čo nie.

Máš vzory?
Úprimne? Vzorom som predovšetkým sama sebe. Od roka k roku, od sezóny k sezóne. Samozrejme, že mám napozerané niektoré pretekárky, hlavne z medzinárodnej scény. Sledujem trendy, čo je/nie je žiadané, resp. ktorým smerom sa trend uberá. Aktuálne tato kategória rapídne ide dopredu a napreduje v počte pretekárok, takže môj názor je - inšpirovať sa, ale vybrať a aplikovať len to, čo je pre mňa aplikovateľné a prijateľné.

Kto je podľa teba aktuálne najlepšia z najlepších wellnesfitness a prečo?
Aktuálne asi Jessica Jennifer Pap. Symetrická, ženská, pôvabná, naozaj príjemný full stage package na pódiu. Alebo Babi Manu (IFBB PRO). A z NPC je to Francielle Mattos a Isa Pereira.

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Súťažné plány pre rok 2023? Predovšetkým oddych od jarného súťaženia. Myslím, že za krátku dobu som v kategórii wellness zažala rýchly progres a s ním priešiel aj úspech na pódiu. A 3 sezóny po sebe hovoria, že pauza je nevyhnutná, ak mám ešte ambíciu úspešne súťažiť. V takomto prípade je oddych nevyhnutný. Spojený s kontinuálnou prípravou, aby som sa mohla postaviť na stage ako jasná wellness pretekárka s progresom. Ako som už spomínala, trend napreduje a rovnako aj konkurencia pretekárok a nič netreba nechávať na náhodu, pretože šťastie praje pripraveným. Ale tieto slova sa oveľa ľahšie píšu resp. hovoria, no čo v skutočnosti prinesie realita – to sa necháme spoločne prekvapiť.
Simona Babicova
Popri súťažnej pauze na vyšší stupienok priorít prichádza aj moja práca a s ňou spojene ambície na vzdelávanie a možný rast. Verím, že získam podporu na súťažnú sezónu aj od našej firmy DSV Global Transport and Logistics, pretože snáď vedia, akého majú kvalitného, ambiciózneho zamestnanca a ich snahou je robiť svojich zamestnancov šťastných.

Venovať sa samozrejme chcem aj svojmu osobné životu. Rodine, partnerovi, priateľom. Nakoľko v príprave sa to trošku zanedbáva.

Prečo by sa mali priaznivci silových športov určite zaujímať aj o wellnessfitness?
Je to podľa mňa aktuálne obrovský „boom“ medzi ženským kategóriami. Mám pomaly pocit, že kto nesúťaží vo wellness, akoby už ani nebol trendy. Ale samozrejme, že to sa mi len zdá. Touto kategóriu sa otvoril priestor pre typ žien „plných“, ale kvalitných tvarov. Môžu tu ukázať potenciál tiež ženy, ktoré sila a svaly bavia, ktoré pôsobia o niečo masívnejšie, ale stále žensky. Buďme úprimní, že možno nie 365 dní v roku sa cítia tieto ženy komfortne, ale všetko je to proces a systém nastavenia ťažkej práce či fyzicky alebo psychicky.

Discussion at the article:

AMIX diskusia