Od kulturizmu ku kulturistike - ako vlastne prišlo u nás k názvu kulturizmus?

Od kulturizmu ku kulturistike - ako vlastne prišlo u nás k názvu kulturizmus?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Juraj VIŠNÝ, člen Siene slávy kulturistiky a fitness na Slovensku a historicky prvý Majster Československa v kulturistike, vyslovil vo februári 2022 pozoruhodnú myšlienku: "Tí, ktorí boli ozaj pri tých úplne prvých začiatkoch je stále menej a tých mladších história veľmi nezaujíma - samozrejme česť výnimkám. Ľudo Major tomu hovoril „návrat ku koreňom“ a rád citoval aj Thomas Mann-a, že ... kto nepozná minulosť, ten nepochopí budúcnosť." Minulosť reálne sa nedá zmeniť, ale nepoznať ju, by bolo veľkou chybou. Aj preto si dovolíme zdieľať z Facebook stránky Juraja VIŠNÉHO informácie, ktoré si zaslúžia byť zachované aj prostredníctvom Siene slávy kulturistiky a fitness na Slovensku.

Juraj VIŠNÝ - ako vlastne prišlo u nás k názvu kulturizmus?

V poslednej dobe sú tu na Facebook-u všelijaké názory a dohady o kulturistike u nás. Tí, ktorí boli ozaj pri tých úplne prvých začiatkoch je stále menej a tých mladších história veľmi nezaujíma - samozrejme česť výnimkám.

Ludovit Major

Ľudo Major tomu hovoril „návrat ku koreňom“ a rád citoval aj Thomas Mann-a, že „kto nepozná minulosť, ten nepochopí budúcnosť“.

A tak teraz opíšem ako vlastne prišlo u nás k názvu kulturizmus? Už som o tom často hovoril a aj písal, ako konkrétne aj v mojom blogu “Pohľadnica Juraja Višného” na online Mucle&Fitness, ale aj tomu je už tiež veľmi veľa rokov.

Začal som cvičiť na jar roku 1957 po zhliadnutí US časopisu Muscle Builder so Steve Reevesom na titulnej strane a atď. atď. Po mojej veľkej zmene za tri mesiace v lete 1957 sa pridali mnohí kamaráti a cvičili sme spolu. Boli sme tak nadšení našim cvičením, že sme začali hľadať nejaké výstižné meno pre našu novú športovú “činnosť”. S americkým bodybuilding-om sme nechceli zbytočne provokovať a ani nebol až tak výstižný v preklade do slovenčiny. Ale francúzsky le culturisme – čo vtedy podľa encyklopédie znamenalo telesné cvičenia rozvíjajúce svalstvo, zdravie a krásu tela, ale ešte aj cibrenie mozgu, tak to bolo presne to čo bolo naším cieľom. Tak to sme všetci považovali za ozaj veľmi vhodné meno a len sme si ho trochu prispôsobili.

Nakoľko bolo vtedy veľa výrazov končiacich na -izmus a tak vzniklo ešte jedno a to kulturizmus pre náš nový šport. Niekoľkým vtedy ten izmus vadil aj kvôli (slovám) kapitalizmus, imperializmus a neskoršie boli všelijaké návrhy ako (premenovať kulturizmus) napr. aj atletická, alebo vzpieračská gymnastika. To vôbec nevystihovalo našu činnosť a existovalo len veľmi krátku dobu. A tak kulturizmus vydržal veľmi dlho a až niekedy po roku 1968 ho oficiálne premenovali na kulturistika, ako napr. gymnastika. A všetci boli spokojní. V Čechách ho občas volali už v prvej polovici 60. rokov kulturistika (asi od turistika čo pre nás znelo trochu ako kultúrna turistika ????)

Vďaka mamke jedného kamaráta, ktorá pracovala v Univerzitnej knižnici, tak tá zariadila, že dostávali pravidelne jedno číslo časopisu Muscle Builder a ten sme mali každý mesiac k dispozícii. Časopis sa hneď prekladal a rozmnožené preklady putovali z rúk do rúk medzi kamarátmi. A k tomu ešte bolo veľké plus, že naše zmeny postáv vzbudili na bratislavskom Korze (kde sa vedelo o všetkom čo sa v meste deje) obrovskú pozornosť a tak sa stal kulturizmus medzi mládežou veľmi populárny.
Juraj Višný
Vďaka mimobratislavským študentom a vojakom slúžiacich v Bratislave sa to veľmi rýchlo roznieslo po celej ČSSR a všade vznikali skupinky mladých, cvičiacich nadšencov pre kulturizmus. Samozrejme, že politikom sme veľmi vadili, lebo sme boli nadšenci aktivity, ktorá pochádzala z hnilého kapitalistického sveta. Ale to je už téma na ďalšie a dlhé vysvetľovanie.

Sport dla wszystkich a knihu Stanislawa Zakrzewskieho nazývaného “ojciec polskiej kulturystyki” sme spoznali (aspoň my v Bratislave a okolí) až v roku 1959. Pre nás bol US časopis Muscle Builder už od našich začiatkov slušná pomoc pre tréningy.

Veľká bola pre mňa aj skutočnosť, že Ľudo Major venoval v jeho časopise hodne miesta aj histórii československej kulturistiky - čo som si veľmi cenil, lebo všeobecne a nielen v športe to v tých časoch ozaj nebolo bežné. Hovoril tomu „návrat ku koreňom“ a rád citoval aj Thomas Mann-a, že „kto nepozná minulosť, ten nepochopí budúcnosť“.

Pre tých mladších, ktorí možno nevedia kto bol Ľudo - PhDr. Ľudovít Major zakladateľ, vydavateľ a šéfredaktor Muscle&Fitness slovenskej a českej edície, ktorý vychádzal vyše 28. rokov a zanikol až po jeho smrti. Okrem toho, že bol objektívnym novinárom telom aj dušou, bol aj úspešný pretekár, tréner, rozhodca, organizátor a hlavne veľmi dobrý človek a priateľ.

Resources Juraj Višný - Facebook

Discussion at the article:

AMIX diskusia