Report - reprezentácia Slovenska na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy

Report - reprezentácia Slovenska na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy

Kulturistika a fitness na Slovensku kráča samostatnou cestou od roku 1993, ale Slovensko malo aj do roku 1993 hviezdy kulturistiky, ktoré si zaslúžia úctu a rešpekt nasledovníkov. Myšlienku "Slovenskej siene slávy kulturistiky/fitness" (Hall of Fame) môžeme zrealizovať vďaka podpore
od spoločnosti AMIX a ďalších našich partnerov - ďakujeme.
Hall of Fame priebežne bude dopĺňaná o mená tých, ktorí prispeli k rozvoju kulturistiky/fitness na Slovensku - ako súťažiaci, organizátori, funkcionári, aj novinári venujúci pozornosť našim športom.

Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

V roku 2022 získala Slovenská asociácia fitness, kulturistiky a silového trojboja od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu pre vetvu kulturistika/fitness 682.000€. Pohľad do výkazu (ktorý vedenie SAFKST odovzdalo v apríli 2023 na MŠVVaŠ SR) ukáže, že v v roku 2022 bolo na podporu oddielov, vychovávajúcich mladých, aktívnych športovcov do 23 rokov, bolo vedením SAFKST (tzn. členmi VV SAFKST, ktorými sú aktuálne páni Mlsna, Matejíčka, Kovalčík, Novomeský a Brosman) vynaložených presne NULA €. Paradoxne, vo vetve silový trojboj sa nezabúda na oddiely s aktívnymi mládežníkmi do 23 rokov - tie získali 6.733€, čo je stále necelých 13% z príspevku od MŠVVaŠ SR pre túto vetvu (Zákon o športe spomína minimálne 15% a nepoznám dôvod, prečo spomínaných 15% nebolo možné v roku 2022 oddielom vyplatiť; to, že sa to kvôli "covid časom" nemuselo, dôvodom určite nie je).

Prečo oddiely kulturistiky a fitness získali 0% a prečo oddiely silového trojboja cca 13% (tzn. jeden zväz - 2 prístupy), na to sa v tomto roku nikto z delegátov SAFKST Konferencie nepýtal. Samozrejme, nikto sa nepýtal ani na finančné pochybenia členov VV SAFKST, ktoré opakovane zdokumentovala už aj audítorská skupina Úradu vládneho auditu - tie (po započítaní nevyplatených desiatok tisíc € oddielom podľa počtu aktívnych športovcov do 23 rokov v roku 2017) dosiahli sumu cca 720.000€.

SAFKST vyuctovanie 2022

Vo vetve kulturistika/fitness tiež menej ako 10% bolo vedením SAFKST vynaložených na talentovanú mládež. Prečo to spomínam hneď na úvod reportu?

Práve mládež do 23 rokov získala na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy najvýznamnejšie a najcennejšie výsledky pre Slovensko. Reč je o Tichej, Juricovej, Novodomskej, Celeríkovej, Dudusovej, Hečkovej, Civáňovej, Komorovskom a spol. A aj napriek tomu, SAFKST Konferencia v tomto roku opäť "trestá" oddiely z vetvy kulturistika/fitness, ktoré majú mladých športovcov. Ako? Z peňazí od MŠVVaŠ SR im chce prerozdeliť iba 7% (namiesto 15% - tak hovorí Zákon o športe 440/2015 Z.z.). A oddiely silového trojboja získajú 15% z príspevku. Menej peňazí tak získajú na podporu športovej činnosti materské oddiely aj Tichej, Juricovej, Novodomskej, Celeríkovej, Dudusovej, Hečkovej, Civáňovej, Komorovského a spol.

Paradoxne, VV SAFKST chce počas roku 2023 vynaložiť viac na správu a prevádzku asociácie, čiže aj na platy  zamestnancov asociácie, ako na talentovanú mládež a mládež do 23 rokov (tzn. aj na tých, ktorí sa "starajú" aj vďaka svojim výsledkom o prísun peňazí z verejných zdrojov pre vedenie SAFKST)
A štatutári oddielov, aj tréneri mládežníkov, opäť decentne klopia oči a mlčia. Ťažko uveriť, že im v tejto dobe nechýba podiel zo sumy cca 100.000€, ktorá by sa bez problémov mohla prerozdeliť pomerným spôsobom medzi oddiely, ktoré majú cca 160 reálnych aktívnych športovcov do 23 rokov tzn. cca 625€ na jedného. Zopakujem - medzi reálnych aktívnych športovcov, pretože aj v minulom roku ako aktívni športovci bolo nahlásených vedením SAFKST ďalších viac ako 400 detí, aktívnych športovcov iba na papieri (mimochodom - spôsob, akým boli v predchádzajúcom roku v SAFKST "naberaní" aktívni športovci si zaslúži samostatný článok).

SAFKST rozpocet 2023

Reprezentácia Slovenska na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy

Kto bol na IFBB/EBFF Európskom šampionáte určite bude súhlasiť s tvrdením, že je to jedna z najťažších súťaží, aké sú organizované pod hlavičkou IFBB. Dôvodom je nielen vysoká výkonnosť súťažiacich, ale aj náročný súťažný program, ktorý aj v prípade štyroch súťažných dní začínal o 9:00 a končil neskoro večer.

Šampionát v bodybuildingu a fitness odštartoval registráciou, ktorej sa zo Slovenska zúčastnili 4 ženy a 4 muži, 7 masters súťažiacich (žien aj mužov) a 23 junioriek a juniorov (tzn. mládežníkov do 23 rokov, ktorí súťažili aj vo vekovej kategórii ženy/muži). Okrem klasických bodybuilding a fitness nominácií sa súťažilo opäť vo Fitness Challenge, ktorý sa na šampionáte prezentoval pod novým názvom Speed Fit (tu okrem skúsenej úspešnej trojice Masaryková. Škadra, Barbier súťažili aj slovenskí mládežníci).

Slovensko už počas Konferencie zaznamenalo úspech. O čom hovorím? O ocenení Ing. arch. Petra URÍČKA ako "Pioneer of Bodybuilding". Spomeniem, že členom IFBB Lekárskej komisie sa stal MUDr. Jakub KOPČEK.
Peter URÍČEK - IFBB ocenenie

Počas IFBB Majstrovstiev Európy sa na súťažnom pódiu vystriedalo v kategóriách mladších junioriek/juniorov, junioriek/juniorov, mužov a žien, aj masters súťažiacich takmer 800 športovcov, medzi ktorými (kvôli situácii na Ukrajine) opäť chýbali súťažiaci z Ruska. Informácie, ktoré mám priamo z Ruska hovoria o tom, že tamojšie Ministerstvo športu neodporúča svojim športovcom súťažiť v krajinách, ktorých kroky sú hodnotené ako nepriateľské voči Rusku a dejisko IFBB Európskeho šampionátu, Španielsko, je členom Európskej únie, ktorá masívne podporuje Ukrajinu. Neúčasť športovcov z Ruska, ktorí hlavne v nomináciách bikini, wellness, bodyfitness a bodybuilding spravidla bojujú o TOP3 pozície, bola jasnou príležitosťou pre zvyšok Európy tzn. aj pre Slovensko.

V tomto roku o rozhodujúce výsledky, ktoré majú priamy vplyv na výšku príspevku pre SAFKST zo strany MŠVVaŠ SR, sa na 2023 IFBB Majstrovstvách Európy opäť postarali mládežníci. Tých napodobnili masters súťažiaci (Lukáč, Sečkárová, Král, Šimonič), z mužov Barbier a Tomaľa, zo žien Stachová, Silvester, Hačková (ak hovoríme o bodybuilding a fitness nomináciách). Kto zaujal?

  • absolútne šampiónky ... Slovensko vďaka trom juniorkám získalo 3 absolútne prvenstvá, o ktoré sa postarala trojica Tichá, Juricová, Novodomská
  • všetci, ktorí získali cenné kovy ... tzn. 1. až 3. miesto v niektorej z nominácií (Slovensko získalo okrem troch Overall Champion titulov 34 cenných kovov a v Pohári národov Fitness Championships konečné 3. miesto)
  • prekvapenia šampionátu ... bolo ich niekoľko a hneď na prvom mieste spomeniem TOP formu, s akou na súťažné pódiá nastupoval masters súťažiaci Ľubomír LUKÁČ, masters bodyfitness súťažiaca Barbora SEČKÁROVÁ, bodyfitness súťažiaca Silvia SILVESTER, junior Vladimír KOMOROVSKÝ, Men´s Physique súťažiaci Sebastián TOMAĽA a fitnesska Olívia HEČKOVÁ; od bikinifitnessky Anety TICHEJ (tá potvrdila status aktuálne najlepšej bikinifitnessky Slovenska), fitnessáka Michala BARBIERA, fitnessiek JURICOVÁ - NOVODOMSKÁ - CIVÁŇOVÁ som očakával TOP výsledky, rovnako ako od dvojice masters súťažiacich KRÁL -  ŠIMONIČ; medzi tých, ktorí ukázali veľký potenciál by som zaradil HAČKOVÚ, opäť aj STACHOVÚ (bola očividne v inej forme/kondícii, ako v predchádzajúcom roku a potvrdzuje to aj výsledok), DUDUSOVÚ (nepostúpila síce do finále medzi juniorkami, medzi ženami však získala zlato); medzi príjemné prekvapenia by som zaradil ĎURICOVÚ, ŠVÁBIKOVÚ, určite tiež KAJLOVÚ s BAJERLOVOU, CELERÍKOVOU, PINKOVOU (tá v juniorkách dokonca porazila Celeríkovú, ktorá medzi ženami získala absolútne prvenstvo) a WILDOVOU. Snáď som na nikoho s odstupom týždňa nepozabudol.
  • SAFKST ocenovanie

Pohár národov - bodybuilding a fitness

  • Slovensko získalo 3. miesto (31 krajín, Česko 9. miesto) ... Pohár národov Fitness Championships
  • Slovensko získalo 4. miesto (32 krajín; Česko 2. miesto) ... Pohár národov Juniors and Masters Championships
  • Slovensko získalo 15. miesto (34 krajín; Česko 7. miesto) ... Pohár národov Bodybulding Championships

Juniori ... 5x cenný kov

  • 2. miesto (8 súťažiacich) ... Vladimír KOMOROVSKÝ, Junior Classic BB 21-23y
  • 2. miesto (7 súťažiacich) ... Vladimír KOMOROVSKÝ, Junior Games Classic BB 21-23y
  • 2. miesto (3 súťažiaci) ... Martin POPROCKÝ, Junior Classic BB 16-20y
  • 2. miesto (5 súťažiacich) ... Marián PRIADKA, Junior Men´s Physique 21-23y, 178cm
  • 3. miesto (4 súťažiaci) ... Martin POPROCKÝ, Junior Games Classic BB 16-20y
  • 4. miesto (5 súťažiacich) ... Sebastián ŽIVČÁK, Junior Men´s Physique 16-20y
  • 4. miesto (5 súťažiacich) ... Maxim IZIP, Junior Men´s Physique 21-23y, 178cm
  • 4. miesto (6 súťažiacich) ... Jozef KUBANÍK, Junior Bodybuilding 16-20y
  • 5. miesto (7 súťažiacich) ... Jozef HRENÁK, Junior Games Classic BB 21-23y
  • 5. miesto (5 súťažiacich) ... Filip BEČKA, Men´s Physique 21-23y, 178cm plus
  • 5. miesto (8 súťažiacich) ... Jozef HRENÁK, Junior Classic BB 21-23y

Juniorky ... 10x cenný kov + titul Overall Champion

  • Overall Champion ... Nelli NOVODOMSKÁ
  • 1. miesto (9 súťažiacich) ... Nelli NOVODOMSKÁ, Junior Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm plus
  • 1. miesto (6 súťažiacich) ... Olívia HEČKOVÁ, Junior Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm
  • 1. miesto (3 súťažiace) ... Kristína JURICOVÁ, Junior Acrobatic Fitness 21-23y
  • 2. miesto (9 súťažiacich) ... Daniela CIVÁŇOVÁ, Junior Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm plus
  • 2. miesto (4 súťažiace) ... Olívia HEČKOVÁ, Junior Bodyfitness 16-20y
  • 2. miesto (5 súťažiacich) ... Tamara KAJLOVÁ, Junior Wellness 21-23y, 163cm
  • 2. miesto (6 súťažiacich) ... Viktória ĎURICOVÁ, Junior Bikini 16-20y, 166cm
  • 2. miesto (9 súťažiacich) ... Alica ŠVÁBIKOVÁ, Junior Bikini 16-20y, 166cm plus
  • 2. miesto (17 súťažiacich) ... Aneta TICHÁ, Junior Bikini 21-23y, 166cm plus
  • 3. miesto (6 súťažiacich) ... Paulína BAJERLOVÁ, Junior Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm
  • 5. miesto (9 súťažiacich) ... Vanesa HABÁNKOVÁ, Junior Acrobatic Fitness 16-20y, 163cm plus
  • 5. miesto (16 súťažiacich) ... Daniela PINKOVÁ, Junior Artistic Fitness 16-23y
  • 7. miesto (9 súťažiacich) ... Ema LUKAČOVÁ, Junior Bikini 16-20y, 166cm plus
  • 7. miesto (16 súťažiacich) ... Martina SEMANOVÁ, Junior Bikini 21-23y, 166cm
  • 8. miesto (17 súťažiacich) ... Rebeka DUDUSOVÁ, Junior Bikini 21-23y, 166cm plus
  • 8. miesto (16 súťažiacich) ... Nicol CELERÍKOVÁ, Junior Artistic Fitness 16-23y

Masters ... 5x cenný kov

  • 1. miesto (10 súťažiacich) ... Ľubomír LUKÁČ, Master Classic BB 45-49y
  • 2. miesto (11 súťažiacich) ... Barbora SEČKÁROVÁ, Master Bodyfitness 35-39y
  • 2. miesto (6 súťažiacich) ... Ľubomír LUKÁČ, Master Classic Physique 45-49y
  • 3. miesto (7 súťažiacich) ... Ján KRÁL, Master Bodybuilding 40-44y, 90kg plus
  • 3. miesto (7 súťažiacich) ... Peter ŠIMONIČ, Master Bodybuilding 50-54y
  • 6. miesto (6 súťažiacich) ... Peter TARASOVIČ, Master Bodybuilding 45-49y, 80kg
  • 8. miesto (28 súťažiacich) ... Renáta ZAMASTILOVÁ, Master Bikini 40-44y
  • 13. miesto (28 súťažiacich) ... Zuzana SATMARYOVÁ, Master Bikini 40-44y

Muži ... 3x cenný kov

  • 1. miesto (2 súťažiaci) ... Michal BARBIER, Fitness
  • 3. miesto (12 súťažiacich) ... Sebastián TOMAĽA, Men´s Physique 179cm
  • 3. miesto (9 súťažiacich) ... Vladimír KOMOROVSKÝ, Games Classic BB 175cm plus
  • 6. miesto (13 súťažiacich) ... Michal KUCIRKA, Classic BB 180cm
  • 7. miesto (9 súťažiacich) ... Michal KUCIRKA, Games Classic BB 175cm plus
  • 8. miesto (9 súťažiacich) ... Miroslav ŠKADRA, Bodybuilding 70kg
  • 9. miesto (12 súťažiacich) ... Marián PRIADKA, Men´s Physique 179cm
  • 9. miesto (9 súťažiacich) ... Jozef HRENÁK, Games Classic BB 175cm plus
  • 11. miesto (14 súťažiacich) ... Jozef KUBÁNIK, Bodybuilding 75kg
  • 12. miesto (12 súťažiacich) ... Sebastián ŽIVČÁK, Men´s Physique 170cm
  • 12. miesto (12 súťažiacich) ... Maxim IZIP, Men´s Physique 179cm
  • 15. miesto (19 súťažiacich) ... Filip BEČKA, Men´s Physique 182cm plus

Ženy ... 11x cenný kov + 3x titul Overall Champion

  • Overall Champion ... Aneta TICHÁ
  • 1. miesto (26 súťažiacich) ... Aneta TICHÁ, Bikini 172cm
  • Overall Champion ... Kristína JURICOVÁ
  • 1. miesto (11 súťažiacich) ... Kristína JURICOVÁ, Acrobatic Fitness 163cm plus
  • Overall Champion ... Nicol CELERÍKOVÁ
  • 1. miesto (4 súťažiace) ... Nicol CELERÍKOVÁ, Artistic Fitness 168cm
  • 1. miesto (32 súťažiacich) ... Rebeka DUDUSOVÁ, Bikini 169cm
  • 1. miesto (8 súťažiacich) ... Olívia HEČKOVÁ, Acrobatic Fitness 163cm
  • 2. miesto (22 súťažiacich) ... Jana STACHOVÁ, Bikini 166cm
  • 2. miesto (18 súťažiacich) ... Silvia SILVESTER, Bodyfitness 168cm
  • 2. miesto (11 súťažiacich) ... Daniela CIVÁŇOVÁ, Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 3. miesto (13 súťažiacich) ... Laura HAČKOVÁ, Bodyfitness 158cm
  • 3. miesto (11 súťažiacich) ... Nelli NOVODOMSKÁ, Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 3. miesto (8 súťažiacich) ... Paulína BAJERLOVÁ, Acrobatic Fitness 163cm
  • 4. miesto (16 súťažiacich) ... Barbora SEČKÁROVÁ, Bodyfitness 168cm plus
  • 4. miesto (6 súťažiacich) ... Daniela PINKOVÁ, Artistic Fitness 168cm plus
  • 5. miesto (19 súťažiacich) ... Diana WILDOVÁ, Bikini 172cm plus
  • 5. miesto (20 súťažiacich) ... Martina SEMANOVÁ, Bikini 164cm
  • 5. miesto (11 súťažiacich) ... Vanesa HABÁNKOVÁ, Acrobatic Fitness 163cm plus
  • 6. miesto (17 súťažiacich) ... Viktoria ĎURICOVÁ, Bikini 162cm
  • 12. miesto (19 súťažiacich) ... Alica ŠVÁBIKOVÁ, Bikini 172cm plus
  • 12. miesto (15 súťažiacich) ... Tamara KAJLOVÁ, Wellness 163cm
  • 14. miesto (32 súťažiacich) ... Ema LUKÁČOVÁ, Bikini 169cm
  • Poznámka: oficiálne výsledkové listiny v Speed Fit - Fitness Challenge nemám k dispozícii

Discussion at the article:

AMIX diskusia