Videoklipy - Team Slovakia na súťaži 2022 Arnold Classic Europe

Videoklipy - Team Slovakia na súťaži 2022 Arnold Classic Europe

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Pred týždňom sa v španielskom meste Sevilla uskutočnil ďalší ročník prestížnej súťaže v kulturistike a fitness Arnold Classic Europe, kde sa na dvoch súťažných pódiách predstavili aj súťažiaci zo Slovenska. Ich výsledky?

  • Peter SOCHA ... 1. miesto, Bodybuilding do 80kg
  • Marieta ZADŇANČINOVÁ ... 2. miesto, Women´s Physique do 163cm
  • Rebeka DUDUSOVÁ ... 4. miesto, Junior Bikini nad 164cm
  • Darina VLČÁKOVÁ ... 5. miesto, Junior Bikini nad 164cm
  • Rebeka DUDUSOVÁ ... 6. miesto, Bikini do 169cm
  • Róbert KAŇUK ... 6. miesto Classic Physique do 180cm
  • Marián GROLMUS ... 7. miesto Physique do 180cm
  • Darina VLČÁKOVÁ ... 7. miesto, Bikini do 172cm
  • Natália LUKAČKA ... 11. miesto, Bikini nad 172cm
  • Kristína JURICOVÁ ... Acrobatic Fitness, pre zranenie nenastúpila na súťažné pódium
  • Marián GROLMUS ... Bodybuilding do 90kg, nenastúpil na súťažné pódium

Bodybuilding

V nominácii kulturistika mužov Slovensko malo iba jediného súťažiaceho - v kategórii do 80kg, v konkurencii siedmich kulturistov súťažil Peter SOCHA, pre ktorého papierovo najsilnejším súperom mal byť 48 ročný taliansky veterán, víťaz kategórie Bodybuilding 45-49y, Alex Zuccaro. Alex však na súťažné pódium napokon nenastúpil a mimoriadne dobre pripravenému SOCHOVI nič nestálo v ceste za jasným a zaslúženým prvenstvom.
Rozhodcov presvedčil a súperov porážal predovšetkým formou a dolnou časťou tela. K lepšiemu umiestneniu aj v súboji o titul absolútneho šampióna (v Španielsku v boji o Elite PRO kartu skončil na 4. priečke, porazili ho iba súperi z ťažších kategórií) potrebuje pridať svalovú hmotu na hornej časti tela, zvlášť na pažiach. To je aj vzhľadom na hmotnostný limit (v kategórii do 80kg SOCHA súťažil s hmotnosťou pod 79kg) reálne dosiahnuteľný cieľ.





Women´s Physique žien

Marieta ZADŇANČINOVÁ zabezpečila pre Team Slovakia v Seville druhý najhodnotnejší výsledok 2. miestom v kategórii Women´s Physique do 163cm. Medzi súperkami pôsobila napriek tomu, že to bolo pre ňu reálne premiérové vystúpenie v tejto kategórii (na jar súťažila medzi bodyfitnesskami), mimoriadne dobrým dojmom. Sviežo, bez viditeľných nedostatkov. Ak pridá pár kilogramov na svalovej hmote a zbaví sa pochopiteľnej začiatočníckej neistoty, vzhľadom na vek (jej súperky boli o 8-19 rokov staršie) má pred sebou ďalšie roky úspešného súťaženia v tejto nominácii.

Marieta ZADNANCINOVA

Bikinifitness

V Team Slovakia na súťaži 2022 Arnold Classic Europa boli tri bikinifitness - dve v juniorskom veku (Dudusová ročník 2001, Vlčáková ročník 1999) a jedna seniorka (Lukačka ročník 1992).

Arnold Classic Europa - SVK Bikini

Ako prvé na súťažné pódium nastúpili juniorky, obe v kategórii Junior Bikini do 164cm, kde súťažilo 14 dievčat. DUDUSOVÁ v porovnaní s VLČÁKOVOU mala v štartovom poli výrazne lepšie miesto (Vlčáková stála ako prvá na ľavej strane pódia, čo je pre súťaženie najhoršie miesto aj vzhľadom na to, že osvetlenie je spravidla pre súťažiace najvhodnejšie v centrálnej časti súťažnej scény), pozornosť pútala atraktívnym vzhľadom a pripravenosťou, vďaka čomu podľa výsledkovej listiny reálne bojovala o bronz. Súperky ju prekonávali predovšetkým dolnou časťou tela (tvar a proporčnosť Dudusovej v čelnom postoji dávali tušiť bodyfitness minulosť). DUDUSOVÁ pózingom nedokázala zakryť drobné nedostatky nôh (bikinifitnessky viac ako 90% súťažného času na pódiu chodia, alebo stoja v čelnom/zadnom postoji - tu bolo pre ňu nevýhodou, že mala obuté o číslo väčšie topánky, v ktorých navyše našľapovala na vonkajšiu časť chodidla; v základnom čelnom/zadnom postoji pre tvar jej nôh by bolo vhodnejšie, ak by chodidlá mala špičkami mierne vytočené von, čím by dokázala skryť ohyb nohy v kolene resp. vedome nohu tlačila "do vnútra"). Na najlepšie juniorské bikinifitnessky strácala v nedotiahnutom bočnom postoji, registroval som "padajúce plece" v čelnom aj zadnom postoji, očakával som aj väčšiu istotu v prezentácii. Rozumiem dôvodom, prečo zvolila štýl chôdze aký predviedla na pódiu (ak som si to všimol ja, všimnú si to aj ostatní), ale aj tu by som radil spojiť sa s odborníkom, ktorý rieši výhradne chôdzu.
S výnimkou tvaru nôh, celkovo sú to všetko ľahko odstrániteľné nedostatky, na ktorých ak zapracuje, cenný kov z akejkoľvek juniorskej súťaži pre DUDUSOVÚ bude realitou. A ako ukázala aj kategória žien (kde DUSOVÁ ako bikinifitnesska získala pre Slovensko z Arnold Classic Europe najlepšie, tzn. 6. miesto) bez šancí nemusí byť aj v porovnávaniach s vekovo podstatne staršími súperkami. Medzi ženami sa mi navyše páčila výrazne viac, ako medzi juniorkami tzn. predpokladám, že ďalšími súťažami jej sebavedomie a výkonnosť budú iba rásť.

Na prvý pohľad bolo jasné, že VLČÁKOVÁ je na tom proporčne lepšie ako DUDUSOVÁ (aj keď aj v jej prípade by som pozor dával na muskulatúrnosť stehien v oblasti kolien), strácala však na ňu pripravenosťou (žiadalo si to o chlp tvrdší vzhľad na pódiu). Prirodzene atraktívny vzhľad v prípade VLČÁKOVEJ nebol zvýraznený vhodnou úpravou pokožky tela (vyriešil by to o jeden náter farby viac, na pódiu bola v prvý aj druhý súťažný deň zbytočne svetlá), chyby som videl v prezentácii (dbať na ladnosť pohybu, možno menej používať dotyky rúk o telo). A dopilovať do dokonalosti treba aj základné postoje. 
Zhodli sme sa (spoločne so mnou, dianie na pódiu sledovali aj ďalší medzinárodní rozhodcovia, názor ktorých je pre mňa rozhodujúci), že nesporne atraktívny vzhľad musí zvýrazniť aj vhodnejším, resp. výraznejším pódiovým líčením. Napriek tomu, v juniorskej kategórii som aj VLČÁKOVÚ videl ako kandidátku na niektorý z cenných kovov (počas súťaže som si poznačil zloženie rozhodcovského zboru - pripravenosť pre rozhodcov z Argentíny, Mexika, Alžírska, Kazachstanu, Rakúska, Kyrgystanu bolo rozhodujúce hodnotiace kritérium). Medzi ženami jej o jeden, jediný bod unikol postup do finále v konkurencii 15 bikinifitnessiek (myslím, že kvôli už spomínaným nedostatkom). Rovnako ako DUDUSOVÁ, aj VLČÁKOVÁ má výrazný potenciál zlepšovať sa.




Natália LUKAČKA je skúsená bikinifitnesska, ktorá v roku 2020 na Grand Prix PEPA Opava získala Elite PRO kartu a o rok neskôr, na IFBB Diamond Cup Ostrava získala v podstatne náročnejšej konkurencii striebro v najvyššej kategórii (poraziť ju dokázala iba Natálie Žitková, ktorá vtedy spoločne s Renatou Součkovou získala Elite PRO kartu; Lukačka dokonca porazila aj Nemku Maschu Stutz ktorá v Seville súťažila medzi Elite PRO bikinifitnesskami). LUKAČKA na súťažnom pódiu v Seville neurobila žiadnu zásadnú chybu, ktorou by dala súperká výhodu. Bez problémov zvládla elimináciu (z 18 bikinifitnessiek z kategórie nad 172cm do semifinále postúpilo 13), v semifinále bola však porovnávaná v najslabšej výkonnostnej skupine, odkiaľ sa do finále nepostupuje.
Dôvod, prečo LUKAČKA napokon získala až 11. miesto by som hľadal v mimoriadne silnej konkurencii a forme. Jej snaha dosiahnuť formu je nesporná, na súťažnom pódiu ale pôsobila "prepáleným" dojmom. V porovnaní s najlepšími súperkami jej chýbala guľatosť a plnosť. Možno náročné cestovanie (aj my sme do Seville cestovali od skorého rána do neskorého večera), alebo predsúťažný stres (Arnold Classic Europe je predsa len významná súťaž) sa podpísali na vzhľade, ktorý rozhodcovia neocenili.
Jej pódiová prezntácia pôsobila od prvých krokov sebavedomým dojmom, bez závažných chýb a ktokoľvek z rozhodcov jej ťažko môže niečo vyčítať. Takže dôvod, prečo LUKAČKA skončila pred bránami finále treba primárne hľadať vo forme, ktorú ukázala na súťažnom pódiu a urobiť v príprave korekcie, ktoré by priniesli výsledkový progres.



Classic Physique

Slovensko na súťaži Arnold Classic Europa roky získavalo v nominácii Classic Physique dobré výsledky vďaka Patrikovi DZURILOVI (pravidelne končil na TOP3 pozícii) a dobré výsledky som očakával aj od dvojice Róbert KAŇUK a Marián GROLMUS. Obaja nastúpili na súťažné pódium v kategórii Classic Physique do 180cm, ktorá bola nielen najpočetnejšou kategóriou tejto nominácie (do 171cm súťažio 8 borcov, do 175cm štyria rovnako ako nad 180cm, v kategórii do 180cm súťažilo 12 classic "fyzikov"), ale z ktorej vyšiel napokon aj absolútny víťaz Joseph PETER z Belgicka (ten uspel aj vo večernej časti súťaže medzi Elite PRO súťažiacimi, keď zo 14 súťažiacich sa prebojoval do TOP5 finále, kde napokon získal 5. miesto).
Už v úvodnom porovnávaní bolo zrejmé, že KAŇUK je na tom formou, ale aj svalovým rozvojom lepšie ako GROLMUS (pravodu ale je že jeho postava je estetickejšia), obaja však reálne bojovali o postup do finále (v mojom internom hodnotení som KAŇUKA videl na optimistickom 3. až 5. mieste, GROLMUSA medzi 6. až 7. miestom). Dvojica reprezentantov Slovenska na súťažnom pódiu ukázala vyvážený svalový rozvoj a k lepším výsledkom, aké napokon dosiahli, by som v ich prípade cestu hľadal cez vylepšenie súťažnej formy (u oboch mi chýbalo viac detailov hlavne na prednej, aj zadnej časti stehien a aj na chrbte).



Záver

Reprezentanti Slovenska, ktorí nastúpili na súťažné pódium prestížnej súťaže 2022 Arnold Classic Europe, napriek výsledkom, ktoré zaujali, si nezaslúžili zo strany SAFKST ani jednu, jedinú zmienku na oficiánej stránke asociácie. A márne som hľadal niečo o nich aj na Facebook stránke SAFKST. Určite budete súhlasiť s tvrdením, že je smutné, ak tak významná súťaž a výsledky minimálne SOCHU a ZADŇANČINOVEJ ostávajú mimo pozornosti kompetentných. A to napriek tomu, že v Seville boli prítomní SAFKST delegáti.

Discussion at the article:

AMIX diskusia