Aké bolo finále 2019 Olympia Weekend-u v Las Vegas?

Aké bolo finále 2019 Olympia Weekend-u v Las Vegas?

EastLabs Team bol súčasťou Olympia Weekend-u nepretržite v rozmedzí rokov 2007 - 2017 a aj keď sa zloženie teamu prebiežne menilo, Igor KOPČEK bol stále jeho súčasťou.

"Je to tak, v Las Vegas sme na vlastné oči sledovali 11 Olympií", povedal pre náš portál Igor KOPČEK. "Ak si dobre spomínam, tejto prestížnej súťaže sa v priebehu rokov spoločne so mnou zúčastnili (aspoň raz) Jozef GAREC, Marek BAJÁK, Martin HANZEL, Michaela KOVÁČOVÁ, Gabriela JURAŠEVSKÁ, Jakub KOPČEK, Alexander TIMOSHENKO, Štefan MARKO aj Jaro HORVÁTH. Bol aj taký rok, keď som od promotéra Robina CHANGA akreditáciu nezískal a vyzeralo to, že Olympia bude pre mňa definitívne zakázanou súťažou - ale aj to som prekonal. Ukecal som ho :-)

Už po druhý krát Olympia Weekend sledujem iba prostredníctvom internetu, po dlhých rokoch aktuálne po prvý krát priebeh v zákulisí a na scéne diriguje už nie team Robina CHANGA, ale ľudia Dan Solomona a Tamera El Guindy. Samozrejme, s novými ľuďmi prišli aj zmeny a zrejme tou najvýraznejšou (okrem podstatne, podstane väčších cenných kovov na krku najlepších) je ďalšie navýšenie finančných odmien - tentokrát aj pre divácky menej zaujímavé kategórie. Organizátori dávno pred začiatkom weekendu zverejnili, že na finančných odmenách prerozdelia 1,4 milióna USD, víťaz Mr. Olympia si na svoj účet pripíše 400.000USD (za víťazstvo v prvých 10. ročníkoch Mr. Olympia to bolo po 1.000USD).

Team Robina CHANGA prevzal taktovku Olympia Weekend-u v roku 2004, kedy diváci na scéne mali možnosť sledovať 64 športovcov", pokračoval Kopček. "V tomto roku vo finálnych štartových listinách som napočítal mená 176 atlétov, ktorým organizátor uhradil letenku a aj ubytovanie na 4 noci v Orleans Hotel and Casino (táto prax vstúpila do platnosti už v roku 2013; v Orleans komplexe sa súťaže konajú od roku 2006).

Po dvoch rokoch, kedy hlavnou "nebodybuilding" hviezdou weekendu bola herecká superstar Dwayn JOHNSON, tentokrát na tento post nastúpil ďalší herec Mark Wahlberg (ten spoločne s Dwaynom v roku 2013 hral vo filme Pain & Gain, kde si zahrali bodybuilderov). Je známe, že v roku 2020 sa Dwayn JOHNSON bude angažovať aj bodybuilding/fitness promotér súťaže ATHLETICON a čas ukáže, či to bude trvalá záležitosť (šepká sa, že súťažiacich chce prilákať finančnými odmenami vyššími, aké sú aktuálne na Olympia Weekend-e; je možné že v roku 2020 sa svet bodybuildingu na Athleticon-e dožije súboja titanov - Greene vs Rhoden vs Big Ramy vs Heath vs víťaz 2019 Mr. Olympia). Črtá sa konkurencia Olympia Weekend-u a Arnold Classic?

Ďalšou zmenou, okrem navýšenia finančných odmien, bolo aj finále všetkých kategórií na veľkom pódiu v Orleans Arene - tie však (s výnimkou Mr. Olympia) mali už iba charakter show pre divákov. V minulosti sa semifinále a finále kategórií women´s physique, classic physique a men´s physique odohrávali len na EXPO pódiu.

Pri sledovaní online vysielania mi do očí bilo nepochopiteľné konanie kameramanov a celej video réžie - bodybuilding nie je o efektných pohľadoch troch, štyroch, alebo piatich kamier. Na dobrý záznam pre fanúšikov postačujú kamery dve - čelný pohľad, ktorý "obsiahne" trojicu až päticu súťažiacich, a opäť čelný pohľad na detaily. Keď som sledoval semifinále Mr. Olympia, mal som chuť rozmlátiť monitor vždy, keď kamera plynulo "kĺzala" po scéne bez toho, aby som videl napr. borcov z prvého porovnávania v tom správnom okamihu, spomínať, že kameraman sa často spamätal až v momente, keď v zábere mal posledného borca na pravej/ľavej strane, asi ani nemá význam.

Prekvapilo ma osvetlenie scény. Farebné svetlá sa spravidla vždy objavovali až vo finále (aby nepôsobili rušivo), predné svetlá boli naopak žiletkovo ostré - teraz to tak nebolo a väčšina borcov (možno aj vďaka tomu) sa mi zdala byť ťažko mimo formy. Napriek tomu už počas individuálnej prezentácie som mal favoritov jasných - Brandon CURRY a Hadi CHOOPAN, po prvom a poslednom porovnávaní som si k tejto dvojici "priradil" Roelly WINKLAARA (Bonac na mňa pôsobil, v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi subtílne, aj keď je pravdou, že formu mal v podstate slušnú). Pravdou ale je, že ani jeden z borcov súťažiacich v kategórii Open ma neprekvapil. Videl som ich aj v lepšej fazóne. Výrazne lepšej, akú ukázali v deň D na súťažnom pódiu,

NPC súťaže a súťaže organizované pod hlavičkou IFBB PRO League (na rozdiel od súťaží IFBB International) sú známe tým, že o poradí rozhoduje iba semifinále. Čo to znamená? Napríklad to, že ak borci z kategórie Bodybuilding 212lbs nebudú mať na dopoludňajšom semifinále na EXPO stage TOP formu, večerné finále na veľkom pódiu už nič nerieši. Čítal som vyjadrenie Tomáša TABAČIARA o tom, že piatok na semifinále mal iba 90% formu - myslím, si, že ak by na súťažné pódium nastúpil o niekoľko hodní neskôr, bol by s formou spokojný. Forma sa totiž v Las Vegas mení doslova z hodiny na hodinu a on musel "stláčať" hmotnosť do stanoveného limitu.  A keď už spomínam 212-ku, iba som nechápavo krútil hlavou, koho to rozhodcovia opäť "ťahajú" na popredné miesta."

Tomáš TABAČIAR

Písané pred finále: "Jedinou kategóriou Olympia Weekend-u, kde aj finále rozhoduje o výsledku, je Mr. Olympia. Semifinálové prvé porovnávanie, kde bol aj ťažko nepripravený Kuclo, som považoval za zlý žart, ale finále ukáže reálne (ja tomu verím) kto na čo má. Mojich TOP6? Brandon Curry, Hadi Choopan, Roelly Winklaar, William Bonac, Dexter Jackson a ... trebárs aj Lukáš Osladil, či Cedric McMillan (ak zlepšia formu). Brandon a Roelly patria do stajne Oxygen Gym-u a ich úspech je úspechom Kuvajtu (tam obaja dlhodobo pôsobia), Hadi reprezentuje Irán a ako je známe, krajiny Perzského zálivu s Iránom "nevychádzajú práve priateľsky" od vojnového konfliktu medzi Iránom a Irakom v 80. rokoch.

Mal som čas pozrieť si online aj súťaženie v iných kategóriách, kde som sa sústredil hlavne na súťažiacich z Európy. Dôvodom bola otázka - dajú NPC rozhodcovia príležitosť uspieť aj súťažiacim z krajín mimo USA a Kanady? Dajú im niečo z finančných odmien? Už výsledky kategórie Bodybuilding 212lbs (s výnimkou nadhodnoteného Lunsforda) boli pre mňa prekvapením, keď okrem USA borcov uspeli už iba súťažiaci z Arabských krajín. Podobná situácia bola aj v ďalších kategóriách, čo ma neprekvapuje."

Písané počas finále: "Čo však bolo pre mňa prekvapením? Jednoznačne najpočetnejšia kategória Olympia Classic Physique (viac ako 30 súťažiacich!) - TOP 10 borci (na rozdiel od 212lbs alebo Open kategórie) mali spravidla extrémne dobrú formu, udivujúcu proporčnosť a spôsob prezentácie/pózing, ktoré im hmotnostní bodybuilderi mohli len a len závidieť. Ukázalo sa, že kto chcel uspieť v Classic Physique, musel byť výnimočný - snáď s výnimkou George Petersona, ktorý sa do tejto kategórie proporčne (premňa) akosi nehodí. Kategória Classic Physique na 2019 Olympia Weekend-e bola pre mňa ďalším dôkazom, že TOUTO cestou by mal kráčať amatérsky bodybuilding aj na Slovensku. A iba dodám, že víťazstvo pre miláčika fanúšikov Chris Bumsteada je KONEČNE krokom správnym smerom.
Hadi Choopan Mr Olympia
"A čo Mr. Olympia? Zvíťazil najlepší a "najpoužiteľnejší" pre organizátorov (aj keď ja by som sa o víťazovi rozhodoval medzi Brandonom a Hadim), diváci si vybrali správne svojho šampióna, Dexter musí mať obrovskú radosť, rovnako ako William ... Roelly asi čakal viac.", ukončil Igor KOPČEK.

2019 Olympia Bodybuilding 212lbs

1. miesto ... Kamal ELGARGNI (Líbia), 50.000USD
2. miesto ... Derek LUNSFORD (USA), 20.000USD
3. miesto ... Shaun CLARIDA (USA), 10.000USD
4. miesto ... John JEWETT (USA), 6.000USD
5. miesto ... Ahmad ASHKANANI (Kuvajt), 4.000USD
6. miesto ... Sami AL HADDAD (Bahrajn)
10. miesto ... Angel Calderon Frias (Španielsko)
13. miesto ... Oleh Kryvyi (Ukrajina)

15. miesto ... Tomáš TABAČIAR (Slovensko)
16. miesto ... Steve Benthin (Nemecko)
16. miesto ... Bela Kokeny (Maďarsko)

2019 Fitness Olympia - 13 súťažiacich

1. miesto ... Whitnes JONES (USA), 50.000USD
2. miesto ... Missy FARRELL (USA), 20.000USD
3. miesto ... Ryall GRABER (Kanada), 12.000USD
4. miesto ... Jaclyn BAKER (USA), 7.000USD
5. miesto ... Tiffany CHANDLER (USA), 6.000USD
6. miesto ... Jeanine TADDEO (USA)
12. miesto ... Ludmila Somkina (Rusko)
13. miesto ... Minna Pajulahti (Fínsko)

2019 Figure Olympia

1. miesto ... Cydney GILLON (USA), 50.000USD
2. miesto ... Latorya WATTS (USA), 20.000USD
3. miesto ... Nadia WYATT (USA), 12.000USD
4. miesto ... Jessica Reyes PADILLA (Portoriko), 7.000USD
5. miesto ... Carly Starling  HORREL (USA), 6.000USD
6. miesto ... Ivana IVUSIC (USA)
16. miesto ... Anna Banks (Poľsko)

2019 Women´s Physique Olympia

1. miesto ... Shanique GRANT (USA), 40.000USD
2. miesto ... Sarah VILLEGAS (USA), 18.000USD
3. miesto ... Natalia Abraham COELHO (USA), 12.000USD
4. miesto ... Daniley CASTILHO (Brazília), 6.000USD
5. miesto ... Laura Pintado CHINCHILLA (Španielsko), 4.000USD
6. miesto ...Valentina MISHINA (Rusko)
8. miesto ... Margina ZÁMOLOVÁ (Česko)
16. miesto ... Ann Lorraine Mohna (Francúzsko)

Za prvý súťažný deň veľmi chválil Igor 48 ročnú Margitu ZÁMOLOVÚ z Čiech (3x je na Olympia Weekende, po prvý krát sa prebojovala do TOP10) a 30 ročnú Valentinu MISHINU z Ruska, ktoré súťažili v kategórii Women´s Physique - na pódium ukázali (podľa Kopčeka) maximum, ich forma bola naozaj bezchybná.

Margita ZAMOLOVA

2019 Men´s Physique Olympia

1. miesto ... Raymont Edmonds (USA), 35.000USD
2. miesto ... Andre Ferguson (USA), 20.000USD
3. miesto ... Kyron Holden (USA), 8.000USD
4. miesto ... Brandon Handrickson (USA), 4.000USD

5. miesto ... Ryan Terry (Veľká Británia), 2.000USD
6. miesto ... Carlos DeOliveira (Brazília)

10. miesto ... Ondřej Kmošťák (Česko)

Ondřej KMOŠŤÁK v TOP10? Ďalší skvelý výsledok pre Česko!

2019 Classic Physique Olympia

1. miesto ... Chris Bumstead (Kanada), 30.000USD
2. miesto ... Breon Ansley (USA), 10.000USD
3. miesto ... George Peterson (USA), 5.000USD
4. miesto ... Keone Pearson (USA), 3.000USD

5. miesto ... Chen Kang (Čína), 2.000USD
6. miesto ... Alex Cambronero (Kostarika)
11. miesto ... David Hoffman (Nemecko)
16. miesto ... Dancovea Anderson (Nemecko)
16. miesto ... Woilid Baatout (Francúzsko)
16. miesto ... Piotr Borecki (Poľsko)
16. miesto ... Grego Suewendley Francisca (Holandsko)
16. miesto ... Kiril Khudaiev (Ukrajina)
16. miesto ... Fabio Lopes (Portugalsko)
16. miesto ... Giuseppe Christian Zagarella (Taliansko)

2019 Bikini Olympia

1. miesto ... Elisa Pecini (Brazília), 50.000USD
2. miesto ... Janet Layug  (USA), 20.000USD
3. miesto ... Angelica Teixeira (USA), 12.000USD
4. miesto ... Lauralie Chapados (Kanada), 7.000USD

5. miesto ... Jennifer Dorie (Kanada), 6.000USD
6. miesto ... Ashley Kaltwasser  (USA)
9. miesto ... Maureen Blanquisco (Nórsko)
12. miesto ... Beatriz Biscaia (Portugalsko)
13. miesto ... Priscilla Leimbacker (Švajčiarsko)
14. miesto ... Cristobalino Pajares (Španielsko)
16. miesto ... Mariella Pellegrino (Taliansko)
16. miesto ... Karina Skowronska (Veľká Británia)
16. miesto ... Francesca Stoico (Taliansko)

2019 Mr. Olympia

Winner by People's Choice ... Hadi CHOOPAN (Irán)
1. miesto ... Brandon Curry (USA), 400.000USD
2. miesto ... William Bonac (Holandsko), 150.000USD
3. miesto ... Hadi Choopan (Irán), 100.000USD
4. miesto ... Dexter Jackson (USA), 45.000USD
5. miesto ... Roelly Winklaar (Curacao), 30.000USD
6. miesto ... Steve Kuclo (USA)
7. miesto ... Cedric McMillan (USA)
8. miesto ... Lukáš Osladil (Česko)
9. miesto ... Akim Williams (USA)
10. miesto ... Patrick Moore (USA)

Skvelý výsledok pre 39 ročného Lukáša a Českú republiku, navyše (podľa Kopčeka), bol Osladil nedocenený. V Open kategórii NIKTO doposiaľ z našich krajín nestál tak vysoko! Lukáš do Open kategórie prestúpil po roku 2014, na Olympia Weekende súťažil už 3x - v roku 2016 bol 16., v roku 2017 aj 2018 získal 12. miesto.

Discussion at the article:

AMIX diskusia