Darina VLČÁKOVÁ - čo plánuje TOP bikinifitnesska v roku 2023?

Darina VLČÁKOVÁ - čo plánuje TOP bikinifitnesska v roku 2023?

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Roky je EastLabs Photo Team súčasťou najprestížnejších súťaží v kulturistike a fitness po celom svete a ani v roku 2022 sme nechýbali na Európskom šampionáte a prestížnom Arnold Classic Europa. Súťaž prebiehala súbežne na dvoch pódiách a náhoda chcela, že na každom z nich som mal možnosť sledovať vystúpenie dvoch juniorských bikinifitnessiek zo Slovenska. Čo bolo prekvapenie. Prečo? Slovenské juniorky spravidla na TOP medzinárodných súťažiach (mimo Majstrovstiev Európy a Majstrovstiev sveta) nesúťažia.

Darina VLČÁKOVÁ medzi juniorkai ostala bez cenného kovu, medzi ženami nepostúpila do finále, napriek tomu pozornosť opäť pútala potenciálom. Ten už naznačila na IFBB Európskom šampionáte, kde medzi ženami v ťažkej kategórii do 172cm skončila na 5. mieste (zo 16 súťažiacich; zo slovenských bikinifitnessiek lepší výsledok dosiahla iba strieborná Bianka Láskavá, Simona Hostačná skončila taktiež na 5. mieste) a medzi juniorkami dokonca získala zlato (čo bol pre Slovensko najlepší výsledok z bikinifitnessiek – junioriek).

2022 Arnold Classic Europa však ukázal, že VLČÁKOVÁ musí ešte zapracovať na detailoch. Bolo však iba otázkou času, kedy odstráni chyby, ktoré ju zrážali nižšie v porovnaní s konkurenciou (o čom som napísal aj v reporte po súťaži).
Darina Vlčáková

To, že som sa vo VLČÁKOVEJ nezmýlil, ukázali 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness junioriek a žien, kde v juniorskej časti súťaže získala prvé miesto, v seniorskej časti skončila na mieste štvrtom, aj keď v semifinále reálne bojovala o cenný kov.

Myslím, že priaznivcom bodybuildingu a fitness na Slovensku meno Darina VLČÁKOVÁ ešte nebude veľa hovoriť, aj preto by bolo dobré, predstaviť sa hneď v úvode.
Moje meno je Darina Vlčáková, v apríli budem mať 24 rokov a súťažím v bikinifitness. Vyštudovala som masérsku školu, pracovala som v tomto obore 4 roky ako masérka a počas corony sme všetci do jedného dostali výpoveď. Brala som to ako signál, že je čas niečo zmeniť.

Všetko zlé je na niečo dobré, povedala som si, pretože ja som večný optimista. Pár mesiacov na to sa mi naskytla príležitosť pracovať na recepcii vo fitnesscentre Explogym u nás v Námestove a keďže to je môj druhý domov, ani na chvíľku som neváhala. Teraz tu pôsobím už aj ako osobná trénerka a môžem reálne povedať, že robím to, čo ma baví a napĺňa.

Aká bola tvoja cesta k bikinifitness?
Vždy som bola športový typ. Už na základnej škole som chodila na atletiku, veľmi rada som behávala a hrala volejbal či basketbal. Takže som mala vždy k športu blízko. Moja fitness cesta začala na strednej škole. Na internáte som sa nudila a tak som začala chodiť do fitka. Bola to klasická malá posilňovňa s pár kotúčmi a jedným drepovacím stojanom. Pohltilo ma to a tak som chodila trénovať pravidelne. Ale cvičila som len pre radosť, chcela som byť hlavne fit a cítiť sa dobre vo svojom tele.

Darina Vlčáková

Neskôr som začala v tichosti sledovať fitness súťaže, ale ani vo sne by ma nenapadlo, žeby som sa JA tak mohla niekedy vypracovať. Postaviť sa na súťažné pódium a zažiť si to celé na vlastnej koži. Jedného dňa sa ma však spýtal môj švagor Daniel Skála (on je kulturista a ma za sebou tiež pár súťažných sezón), či by som sa nechcela skúsiť pripraviť na súťaž v kategórii bikinifitness. Videl vo mne potenciál, presvedčil ma a spoločne sme spravili všetko čo bolo v našich silách. Ale úspechy neprišli samozrejme hneď.

Prvú sezónu som absolvovala na jeseň v roku 2019. Na súťaži AMIX Patriot Cup vo Vranove n/d Topľou som najprv súťažila medzi bikinifitness začiatočníčkami a skončila na 5. mieste, medzi juniorkami som sa neprebojovala ani do finále. Na dvoch ďalších súťažiach som nastúpila už vo wellness kategórii, ale to len preto, že to bola akurát nová kategória. Snažili sme sa s trénerom niekam zaradiť, ale ... nebol to vôbec dobrý nápad. V Dubnici n/d Váhom som skončila na poslednom mieste, v Dolnom Kubíne som sa neprebojovala ani do finále. Ale dôležité je sa nevzdávať.

Súťažiť som chcela aj na jar 2020, s prípravou som vrcholila a krátko pred prvou súťažou všetky súťaže kvôli corone boli zrušené (to si veľmi dobre pamätám, pretože som už začínala peak week, takže to dosť zabolelo). Pripravovala som sa aj na jesennú časť súťažnej sezóny 2020, ale príbeh sa zopakoval – súťaže sa zrušili. Začiatkom roku 2021 som si povedal, že kašlem na súťaženie, lebo som sa obávala, že pre coronu prídu opäť reštrikcie. Súťaženie ma však lákalo a tak som sa rozhodla. Začala som s prípravou na s súťaže, ktoré sa mali konať počas jesene 2021. A oplatilo sa! Druhá súťažná sezóna mi konečne priniesla úspech a ja som získala:

  • 1. miesto ... Fit Factory Liptovský Mikuláš, juniorky
  • 1. miesto ... Fit Factory Liptovský Mikuláš, ženy
  • 1. miesto ... Dynamic Cup Dolný Kubín, juniorky
  • 2. miesto ... Dynamic Cup Dolný Kubín, ženy
  • 2. miesto ... Jankowitch Cup, juniorky
  • 2. miesto ... Jankowitch Cup, ženy
  • 4. miesto ... Grand Prix Trnava, juniorky
  • 4. miesto ... Grand Prix Trnava, ženy

Dosiahnuté výsledky ma veľmi nakopli, pretože ten pocit, že všetka drina stála zato, je neopísateľný. Mojim snom bolo nominovať sa na 2021 IFBB Majstrovstvá sveta, ale bohužiaľ, nominovaná som napokon nebolo. Bola som z toho samozrejme smutná, ale ja sa tak ľahko nevzdávam.

Spolu s trénerom sme si povedali, že o TOP medzinárodné súťaže zabojujeme o pol roka resp. o rok. Bola to pre mňa výzva, lebo v roku 2022 som mohla súťažiť posledný rok ako juniorka. A rok 2022 bol pre mňa ešte úspešnejší, ako ten predchádzajúci.

Darina VLČÁKOVÁ

Na jar 2022 som získala titul majsterky Slovenska žien a aj juniorov, nominovala sa na Majstrovstvá Európy v Španielsku, kde som si vybojovala titul Majsterky Európy v juniorskej kategórii. Súťažila som aj na jeseň.  Zúčastnila som sa najprv prestížnej pohárovej súťažej Arnold Classic Europe, kde som skončila medzi juniorkami na 5. mieste, v ženách mi ušlo finále o 1 bod.

O pár týždňov nato som sa nominovala na IFBB Majstrovstvá sveta v Južnej Kórei a tam dosiahla svoje juniorské maximum - získala som titul juniorskej majsterky sveta pre rok 2022. Takže ešte raz zopakujem, že mne sa táto fráza “všetko zlé je na niečo dobré” naozaj osvedčila.

Ako vyzerá tvoj tréning, špecificky zameraný na súťaženie v bikinifitness?
Aj keď o úspechu v bikinifitness zo 70% rozhoduje strava, na súťaž bez niekoľko mesačnej (možno až viac ročnej) prípravy vo fitku sa ísť nedá. Celková stavba tela, jeho symetria a množstvo svalovej hmoty dokážete správnym smerom posunúť iba vďaka tvrdému tréningu v posilňovni. Moje tréningy v príprave v každej príprave boli intenzívne. Postupne sa skracovali prestávky medzi sériami, opakovania sa navyšovali. Počas prípravy bolo samozrejme aj kardio. Veľa kardia.

Príprava na súťaženie v bikinifitness si vyžaduje úpravu tvojho jedálneho lístka. Čo sa ti osvedčilo?
Čo sa týka stravy, ja si idem stále tento životný štýl. V príprave je to trošku viac striktnejšie, ale keď si to viete nastaviť aj v hlave, tak sa to zvládnete. Nerobím žiadne extrémy. Radšej diétu pritvrdzujem postupne, nech sa telo adaptuje a nerobím mu šoky. Dôležitú rolu aj tu zohráva psychika a pevná vôľa. To je to, čo musí mať každý úspešný športovec. A ako sa hovorí, keby bolo súťaženie v bikinifitness alebo v kulturistike ľahké, robil by to každý.

Ako reaguje tvoje okolie na informáciu, že sa venuješ bikinifitness a na výsledky, ktoré dosahuješ?
Najbližšia rodina to akceptuje, lebo vie aká som. Keď si niečo zaumienim, tak idem hlava-nehlava. Navyše, môj tréner je aj môj švagor, takže ak boli nejaké pochybnosti, vysvetlil im to.

Máš resp. mala si bikinifitness vzory?
Mojim vzorom zo slovenských bikinifitnessiek je určite trio Pohánková, Trajteľová a Pleváková. Vždy patrili a aj budú patriť medzi topky.

Darina Vlčáková

Na čom chceš v tomto roku najviac zapracovať, aby si aj na medzinárodnej scéne uspela nielen medzi juniorkami, ale už aj medzi ženami?
Bikinifitness je veľmi subjektívny šport, kde sa hodnotí (ako iste viete) nielen postava. O konečnom výsledku rozhodne celková prezentácia, vizáž, úprava pokožky, vlasov, strih a kvalita plaviek (tie moje sú od dvoch výrobcov, Karnabel a Arya Bikini Natália Margušová) ... jednoducho celkový dojme, ktorý súťažiaca vyvolá u rozhodcov. Asi najtvrdším orieškom je pre mňa stále pózovanie. Platí - môžeš mať krásnu formu, no ak ju nebudeš vedieť odprezentovať, na dobré umiestnenie môžeš zabudnúť. Určite musím zapracovať na mojej prezentácií, hlavne chôdza v opätkoch, to je moja Achillova päta. Vždy som bola teniskový typ. K tomu potrebujem ešte doladiť pózing (pretože ako som už spomínala - pózing je kľúč).

Aké sú tvoje súťažné, ale aj osobné plány pre rok 2023?
Po úspechu na IFBB Svetovom šampionáte v Kórei som si dala od súťaženia pauzu a na jar súťažiť nebudem. Nech sa telo trošku zregeneruje, oddýchne a je pripravené na ďalšie náročné tréningy. Mojim cieľom je súťaženie v jesennej časti roku 2023, chcem prísť opäť o kúsok lepšia. Súťažiť totiž budem už len v ženskej kategórii, čo je pre mňa veľká výzva. Konkurencia v seniorských kategóriách je určite väčšia. Okrem tréningu, budem sa viac venovať práci, osobnému životu, priateľom - v príprave som to všetko trošku zanedbávala.

A nezabúdam, komu vďačím za dosiahnuté úspechu. Rodine všetkým mojim priateľom a zdôrazním, hlavne môjmu trénerovi Danielovi. On počas celej prípravy šetril chválou, aby som nepoľavila. A zlepšovala sa zo súťaže na súťaž. AMEN.

Discussion at the article:

AMIX diskusia