Marián JURÁŠ - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Marián JURÁŠ - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku

Projekt Hall of Fame - Sieň slávy kulturistiky a fitness na Slovensku
vznikol aj vďaka podpore od spoločnosti
AMIX Nutrition.
Fall of Fame - Slovenská sieň slávy v kulturistike/fitness

Marián JURÁŠ - už ako 23 ročný reprezentoval Československo

Len 4 roky na súťažné pódiá nastupoval ďalší člen Siene slávy kulturistiky a fitness na Slovensku, ktorého meno je Marián JURÁŠ. Prvý titul získal v roku 1971 ako 23 ročný (a zároveň si ako 3. Slovák vybojoval miesto v reprezentácii kulturistov Československa a zároveň aj právo nastúpiť na 1971 IFBB Majstrovstvá sveta, kde sa stretol s Arnoldom Schwarzeneggerom), druhý o rok neskôr, v roku 1972.
Marián Juráš a Arnold
Marián JURÁŠ sa narodil 24. júla 1948 v Bratislave, na základnej škole hrával ligový hokej za žiakov Slovana a stolný tenis za Lokomotívu Bratislava. Na ľade zostal aj po presťahovaní do Trnavy, kde študoval na strednej poľnohospodárskej technickej škole. Tam ale náhodou uvidel ako 15 ročný (na prelome rokov 1963 a 1964) v časopise Fizkultura i Sport fotografie poľského kulturistu Krydzińského, čo ho motivovalo k silovému tréningu. Kulturistika si ho získala, nasledujúce roky trénoval nielen počas strednej školy, ale aj vo Vyškove, kam po maturite nastúpil na vojenskú školu. Tú však nedokončil, po návrate do civilu sa stal členom známeho oddielu kulturistiky TJ BSP Vinohrady a vzhľadom na dosiahnutý progres prišlo na rad aj súťaženie.
Marián JURÁŠ

Od roku 1970 Marián JURÁŠ bojoval o predné priečky na pohárových súťažiach organizovaných na Slovensku aj v Čechách. V roku 1971 získal najprv striebornú medailu na Majstrovstvách Slovenska v kategórii do 173cm (porazil ho ďalší TOP kulturista vtedajšej doby Ján Lamper), na Majstrovstvách Československa však prišiel v podstatne lepšej forme, Lampera prekonal a získal 1. miesto.

Práve vďaka tomuto úspechu získal nomináciu na 1971 IFBB Majstrovstvá sveta v kulturistike mužov v Paríži, kde sa spoločne s ďalším reprezentantmi Československa (boli to Ladislav KLÉRI z VSS Košice a Vladimír MIŠKO z Milex Bratislava; mimochodom, Miško sa v roku 1970 stal víťazom v rebríčku najlepších juniorských kulturistov Slovenska vo výškovej kategórii nad 173cm) postavil 25. septembra 1971 na súťažné pódium - nie však v kategórii do 168cm, v ktorej bežne súťažil, ale v kategórii do 175cm. Výsledok?
1971 IFBB Mr. Universe
V silnej konkurencii JURÁŠ nepostúpil do TOP10 (práve v tejto výškovej kategórii súťažil Albert BECKLES, v tom čase 33 ročný; Beckles od roku 1975 súťažil na prestížnej Mr Olympia, kde v roku 1985 získal 2. miesto; aj  Ed CORNEY, v tom čase 38 ročný; aj on od roku 1975 súťažil na súťaži Mr. Olympia).
Arnold 1971
Súčasťou 1971 IFBB Svetového šampionátu bol aj 7. ročník súťaže Mr. Olympia - z účasti vedenie IFBB diskvalifikovalo Sergia OLIVU (pretože nastúpil bez súhlasu IFBB na súťažné pódium konkurenčnej súťaže NABBA Mr. Universe; Oliva síce nesúťažil, ale umožnili mu vystúpiť aspoň exhibične) a tak cca 112kg ťažký Arnold získal v Paríži titul šampióna bez boja, ako jediný súťažiaci na tejto súťaži (promotérom 1971 IFBB Svetového šampionátu v Paríži aj 1971 Mr. Olympia bol Sergio Nubret, v tom čase 33 ročný).

Marián JURÁŠ

Po roku tvrdého tréningu Marián JURÁŠ opäť nezaváhal. V novej kategórii do 168 cm nedal na 1972 Majstrovstvách ČSSR v Stříbre šancu Lamperovi ani Tlapákovi a vo veku 24 rokov získal svoj druhý titul Majstra Československa.

V roku 1973 JURÁŠ začal študovať diaľkovo na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre, napriek tomu zvíťazil na Majstrovstvá Západoslovenského kraja, ale na súťažné pódium Slovenského šampionátu už nenastúpil. Dôvod, prečo sa tak stalo nám prezradil v nasledujúcom rozhovore.

Marián JURÁŠ - člen Siene slávy kulturistiky a fitness na Slovensku



Pamätníci v prípade Mariána JURÁŠA spomínajú na v tom čase nezvyčajnú kombináciu sily a svalovej definície, ktorú predvádzal na súťažných pódiách v roku 1971, 1972 a aj v roku 1973. V dobových materiáloch je možné nájsť informácie o tom, že v tréningu zvládal 5 - 6 opakovaní v sériách (pri hmotnosti pod 80kg) s úctyhodnými záťažami:

  • šikmé tlaky na lavičke so 120 kg
  • tlaky nad hlavu so 155 kg
  • drepy do sedu s 210 kg

Dva dni pred majstrovstvami ČSSR v roku 1973 vytlačil na lavičke 175 kg, čo je o 100 kg viac ako jeho vtedajšia hmotnosť. Najlepší výkon v drepe mal 185kg a v mŕtvom ťahu 200kg. Marián JURÁŠ v dobách najväčšej slávy vážil 75 - 79kg, meral 167cm, mal pás 76cm a biceps 43cm.

Discussion at the article:

AMIX diskusia