Denisa KNAPERKOVÁ - budem bojovať o 2019 Svetový šampionát v Bratislave

Denisa KNAPERKOVÁ - budem bojovať o 2019 Svetový šampionát v Bratislave

Na prelome novembra/decembra 2019 sa v Bratislave uskutočnia 2019 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness, kde príležitosť na súťaženie získajú aj bikinifitnessky v celkovo ôsmich výškových kategóriách. Po nešťastnom 2019 Európskom šampionáte, na ktorom Slovensko po prvý krát v histórii nezískalo ani jeden cenný kov, sa v domácom prostredí pokúsime o reparát. Do bojov o účasť na spomínanom Svetovom šampionáte sa zapojí aj bikinifitnesska Denisa KNAPERKOVÁ, ktorú som vyspovedala pre partnerskú stránku www.BikiniFitness.SK.

Denisa KNAPERKOVÁ
Denisa Knaperková je pre mňa špecifickou postavičkou na slovenskej súťažnej scéne. Môj prvý rozhovor pre EastLabs.Sk bol práve s Denisou a viac-menej vďaka tomu ju registrujem na fitness scéne na Slovensku najdlhšie a vždy som bola zvedavá, ako obstojí v konkurencii ostatných dievčat a s akou formou sa ukáže. Čo sa zmenilo od nášho posledného rozhovoru a ako vníma Denisa svoju fitness cestu dnes? Čítajte ďalej.

Denisa KNAPERKOVÁ – aká bola moja cesta k bikinifitness?

Dvadsaťtri ročná Denisa sa aktuálne na súťaže pripravuje sama, no počas uplynulých dvoch rokov spolupracovala s Egonom Doležalom. Dnes s ním svoju prípravu konzultuje a formu spolu hodnotia. Denisa však súťaží už od roku 2013.

„Po nástupe na strednú školu som hľadala niečo, čo by ma napĺňalo a bavilo. Moja prvá návšteva fitness centra bola taká, že som najskôr vyskúšala všetky kardio stroje a ničoho iného som sa ani nedotkla,“ spomína s úmevom na svoje začiatky Knaperková.

To sa však rýchlo zmenilo a Denisa sa začala venovať aj cvičeniu mimo kardio strojov a sama sa vzdelávala v oblasti tréningov a správneho stravovania. „Zverila som sa do rúk môjmu prvému Denisa Knaperkovátrénerovi Františkovi Fejovi, ktorý ma pripravoval na prvé súťaže v kategórii bikinifitness,“ zhŕňa svoju cestu (ktorá trvá už neuveriteľných 6 rokov) do kategórie bikinifitness Denisa.

Denisa KNAPERKOVÁ – poznatky zo súťažných príprav využíva dodnes

Od nášho posledného rozhovoru sa nepochybne zmenilo veľa. Medzi veci, ktoré sa rokmi zmenili patrí určite aj Denisin tréning.

"S trénerom Egonom Doležalom sme veľa skúšali a obmieňali, dobre som spoznala svoje telo a naučila som sa, čo na mňa reaguje a čo, naopak, nie,“ vysvetľuje dlhý proces Knaperková. Tieto poznatky však ostávajú a Denisa z nich čerpá aj dnes.

Aktuálne trénuje v splite 3+1 a partiám, ktoré pokladá za svoje slabiny sa venuje intenzívnejšie. Súťažná diéta je tiež jednoduchšia, keďže po sezóne nejde jej váha extrémne hore. Mimo sezóny dopraje mladá bikinifitnesska telu to, čo potrebuje a teda dosť kvalitných maktronutrientov.

"V súťažnej diéte sa riadim podľa pocitu, postupne trochu znížim kalórie, ale to neznamená žiadne extrémy. Sledujem a počítam si príjem kalórií, aby som stále mala prehľad. Už viem, ako moje telo funguje a tak s diétou nemám problémy,“ prezrádza Denisa.

Denisa KNAPERKOVÁ – aké boli posledné súťažné roky?

Denisa počas posledných rokov ukázala, že patrí medzi slovenskú špičku a stabilne je aj súčasťou reprezentácie. Prvým reprezentačným úspechom bolo finálové 5.miesto z Majstrovstiev sveta juniorov 2017 v Rumunsku, kde sa predstavilo 21 pretekárok. „Vôbec som nečakala, že sa prebojujem do finále. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie a umiestnenie na tejto súťaži považujem za jeden zo svojich najkrajších súťažných úspechov,“ spomína na jeseň 2017 Denisa.

V jari 2018 pokračovala v skvelých výsledkoch a domov si priniesla titul Majsterky Slovenska juniorov a Vicemajsterky Slovenska žien. „Vtedy to boli moje najlepšie umiestnenia zo všetkých súťaží a to mi dodalo veľkú motiváciu do prípravy na ďalšie súťaže,“ konštatuje Denisa.

Jar 2019 však bola tiež mimoriadne úspešná a Denise utkvela v pamäti najviac. Podarilo sa jej obhájiť titul Majsterky Slovenska junioriek a pridala aj titul medzi ženami. To však neznamená, že sa po úspešnej sezóne nepozrela na videá či fotky zo súťaží s triezvym pohľadom. Stále je potrebné sa zlepšovať a nachádzať aj tie najmenšie chyby.
"Vďaka tomu som si uvedomila, čo všetko potrebujem vylepšiť a kde som spravila chyby. Práve to ma opäť nakoplo, aby som v jesennej sezóne tieto nedostatky odstránila a prišla na pódia o niečo lepšia, čo sa mi dúfam aj podarí,“ hovorí Denisa.

Na jarnej sezóne neberie tragicky ani Majstrovstvá Európy, ktoré mnohé pretekárky hodnotili ako „nešťastné“. U Denisy je vždy užitočnejšie pozrieť sa na seba a zhodnotiť svoje vlastné nedostatky.
"Forma nebola úplne podľa mojich predstáv a vylepšiť musím aj veci ako napríklad pózing, ktorý je veľmi dôležitý a veľakrát zohráva rolu v rozhodovaní. Odniesla som si ďalšie nové skúsenosti, zážitky a opäť lepšie viem, čo môžem spraviť inak, aby som sa mohla porovnávať s európskou a svetovou špičkou,“
povedala v rozhovore Denisa.

Denisa KNAPERKOVÁ – plavky, pózing aj vizáž sú dôležitou časťou bikinifitness

Chyby v pózingu musí odstraňovať šikovná bikinifitnesska napriek tomu, že počas celej jarnej sezóny sa mu venovala intenzívne a často. Niekedy si naň našla čas po tréningu, inokedy strávila po práci v hodinu v miestnosti so zrkadlami a pózovala. „Môj tréning pózingu začína štvrťobratmi, teda základnými postojmi a potom si pustím dobrú hudbu a trénujem I-walk. Pri I-walku ma zvykne natáčať kamarátka, aby som si to následne pozrela a odstránila chyby,“ hovorí Denisa.

S výberom plaviek Denise pomáha Michaela Sallut, „Keďže som sama veľmi nerozhodný typ, radšej si nechám poradiť, pretože každej pretekárke sa hodí iný strih, farba a podobne,“ vysvetľuje Knaperková. Počas súťažnej sezóny sa o jej pódiovú vizáž stará kamarátka Veronika Molnárová, za čo jej veľmi ďakuje, pretože, ako sama hovorí, na súťažné líčenie je tak trochu antitalent. „Na zahraničných súťažiach sa radšej zverím do rúk vizážistkám, alebo mi pomôžu súťažiace z reprezentácie,“ vysvetľuje Denisa ďalej.

Denisa KNAPERKOVÁ – chce reprezentovať Slovensko na MS!

A čo by radila dlhoročná pretekárka v bikinifitness začínajúcim bikinifitnesskám? „Hlavne aby išli súťažiť poriadne pripravené a robili to so srdcom a v rámci toho, že ich to baví a napĺňa. Pokiaľ to niekto robí len kvôli tomu, aby sa objavil na pódiu a zviditeľnil, tak to nemá význam,“ konštatuje Denisa, ktorej sa z profesionálnej scény páči najviac ruská bikini superstar Kseniia Romanova.

Ako skvelý „ťahač“ pre ženskú fitness scénu v tomto roku fungujú aj domáce 2019 IFBB Majstrovstvá sveta žien, ktoré sa uskutočnia na prelome novembra a decembra. O repre tričko plánuje zabojovať aj Denisa a jej cieľom okrem nominácie na Majstrovstvá sveta žien aj nominácie na Majstrovstvá sveta juniorov do Maďarska. Okrem toho, samozrejme, absolvuje aj iné súťaže.

Poďakovať sa chcem Egonovi Doležalovi, ktorý ma veľa počas súťažných príprav naučil, môjmu priateľovi, ktorý ma v súťažení veľmi podporuje a on sám je mi motiváciou. Ďalej kamarátkam a rodine, pretože pri mne vždy stoja a v neposlednom rade aj Miške Sallut za trpezlivosť pri vyberaní a navrhovaní súťažných plaviek,“ dodáva na záver rozhovoru Denisa.

My jej budeme držať prsty a pozorne ju budeme sledovať aj na jesenných pódiách.

Discussion at the article:

AMIX diskusia