Report - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness?

Report - aké boli 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness?

Účasť EastLabsPhoto.com Team-u na TOP súťažiach IFBB International scény a organizácie Elite PRO je možná vďaka podpore od spoločnosti AMIX Nutrition a ďalších partnerov. Ďakujeme za podporu, vážime si spoluprácu s vami. Vďaka Vašej podpore majú fanúšikovia bodybuilding/fitness scény na Slovensku informácie aj o súťažiacich z organizácie Elite PRO.

Funkcionári SAFKST vyslali na 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness 2 masters súťažiace (Baláž, Jašková - master súťažiaci si náklady na letenky a pobyt platia podľa SAFKST pravidiel z vlastných úspor), 4 extradelegátov (manžel Ivette Baláž, mamy Novodomskej a Ondruškovej, pani Hlinková - aj tí si cestu do Južnej Kórei platia z vlastného vrecka), za „štátne peniaze“ tak odcestovalo na Svetový šampionát 12 reprezentantiek, 1 reprezentant + 5 delegátov/rozhodcov (Zaukolec s Kanuščákovou/Hlinka, Mlsnová, Mlsna).
SAFKST naklady Korea

Pohľad do SAFKST výdavkov za september 2022 ukáže, že VV SAFKST odsúhlasil nákup 18 leteniek za sumu cca 45.000€ tzn. letenka do destinácie, kam som sa ja dostal za 850€ (a za ďalších cca 150€ som strávil 2 dni v hlavnom meste Južnej Kórei Seoul ako klasický turista), musela stáť podľa tohto 2.500€. Letenky sa kupovali pred nominačnou súťažou 2022 Diferent Cup Trebišov, ktorá rozhodla o tom, kto získa/nezíska možnosť bojovať v Južnej Kórei o cenné kovy.

Ak k tomu pripočítame poplatky vo výške 400€/osobu, na 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness (podľa týchto údajov) vedenie SAFKST minulo na 18 člennú výpravu cca 47.000€ tzn. menej, ako neváhalo zaplatiť v tomto roku za tričká a tepláky pre reprezentantov. Prečo to spomínam?

reprezentaácia IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness

Zopakujem, že pre mňa neúčasť bodyfitnessiek zo Slovenska je nepochopiteľné rozhodnutie. Gregorová by medzi juniorkami získala bez problémov zlato, som presvedčený o tom, že úspešná by bola aj dvojica bodyfitnessiek Viktória Horváth – Silvia Silvester.
Príležitosť tiež mohli získať dievčatá z artistic fitness, aj seniorské bikinifitnessky. Exotická destinácia (kde sa šampionát konal) a opakovaná neúčasť TOP súťažiacich z Ruska totiž výrazne znížili konkurenciu vo všetkých nomináciách (úspechy, ktoré Slovenská výprava dosiahla a početnosť jednotlivých kategórií sú toho jasným dôkazom) – lepšie príležitosť získať TOP výsledok a zapísať sa do histórie už asi nebude.

Fitness

Ako ukázala už registrácia, rozhodnutie, že príležitosť na reprezentovanie Slovenska na Svetovom fitness šampionáte získajú iba súťažiace z acrobatic fitness nebolo práve krokom správnym smerom. Prečo? Ak by sa do reprezentačného výberu Slovenska „zmestili“ aj 2-3 artistic fitnessky, v konkurencii 6 junioriek, resp. 8 (v kategórii do 163cm) a 4 (v kategórii nad 163cm) žien by aj ony bez problémov bojovali o niektorý z cenných kovov.

Vo výbere Slovenska sme mali napokon 4 acrobatic fitnessky, medzi ktorými výsledkovo opäť jasne dominovala dlhodobo najlepšia fitnesska Slovenska ONDRUŠKOVÁ (úprimne nechápem, prečo aj v juniorkách nestála na stupni najvyššom).
report fitness
Prekvapila CIVÁŇOVÁ (formou, voľnou zostavou a aj výsledkami), očakávania splnila HEPNEROVÁ, určite viac sa čakalo od NOVODOMSKEJ. Škoda, že vo výbere nebola JURICOVÁ, o ktorej viem akurát to, že nenastúpila na pódium 2022 Arnold Classic Europe kvôli zraneniu a súťaženie v nominácii bodyfitness (v Trebišove) u slovenských rozhodcov nenašlo pozitívnu odozvu - skončila predposledná.

Pohľad do výsledkových listín ukáže, že hviezdna NOVODOMSKÁ strácala na najlepšie súperky v kole hodnotenie postavy, kde jej predposledné miesto medzi juniorkami (postavou ju prekonala aj stále sa zlepšujúca Hepnerová, o ktorej viem, že v minulosti sa veľmi natrápila s formou - tzn. Novodomská bola v kole, kde sa hodnotila proporčnosť a pripravenosť zo štyroch Sloveniek najslabšia), by som vnímal ako zásadný signál k radikálnej zmene silovo-hypertrofickej formy prípravy. Zrejme si to vyžaduje aj zásah do jedálneho lístka resp. revidovanie príjmu živín nepostrádateľných pre budovanie/udržanie rozhodcami očakávanej a požadovanej svalovej hmoty.

V kategórii fitness mužov Slovensko malo zastúpenie vďaka Michalovi BARBIEROVI, ktorý bol mojim favoritom v podstate od momentu, keď som videl predbežné štartové listiny. BARBIER ukázal skvelú voľnú zostavu, súperom nedal šancu v kole, kde sa hodnotil svalový rozvoj a proporčnosť postavy, zlato získal bez problémov, s obrovským náskokom na súperov.

Tatiana ONDRUŠKOVÁ
2. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Women's Acrobatic Fitness 16-23 Years Open
1. miesto v absolútnom poradí ... Acrobatic Fitness
1. miesto (4 súťažiace) ... Acrobatic Fitness up to 163cm

Daniela CIVÁŇOVÁ
3. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Women's Acrobatic Fitness 16-23 Years Open
2. miesto (5 súťažiacich) ... Acrobatic Fitness over 163cm

Nelli NOVODOMSKÁ
4. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Women's Acrobatic Fitness 16-23 Years Open
3. miesto (5 súťažiacich) ... Acrobatic Fitness over 163cm

Anna HEPNEROVÁ
5. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Women's Acrobatic Fitness 16-23 Years Open
3. miesto (4 súťažiace) ... Acrobatic Fitness up to 163cm

Michal BARBIER
1. miesto (4 súťažiaci) ... Men´s Fitness Open

Wellness

Po úspechu POPROCKEJ na tohtoročných IFBB Majstrovstvách Európy som rovnaký výsledok od tejto iba 21 ročnej wellness fitnessky očakával aj na IFBB Svetovom šampionáte. Napriek tomu, jej absolútne prvenstvo medzi juniorkami (kde porazila síce iba o jeden, jediný bod hviezdnu Meri Akievsku zo Severného Macedónska) a 2. miesto v absolútnom poradí medzi ženami (kde najprv v kategórii porazila nielen hviezdu svetového wellness, o 19 rokov staršiu Getianu BEQU, ale aj mimoriadne dobre pripravenú Caroline DANBO, ktorá je strašia o 13 rokov, aj ďalšiu hviezdu svetového wellnes Anamariu MEDAK) sú veľkými prekvapeniami. Príjemnými prekvapeniami, ktoré jasne ukazujú, že kráča po správnej ceste.
report majstrovstvá sveta vo fitness
Vďaka dosiahnutému progresu od IFBB Majstrovstiev Európy letenku do Južnej Kórei získala aj BABICOVÁ, ktorej chýbalo viac šťastia k tomu, aby rovnako ako Poprocká, aj ona v kategórii žien získala zlato – od prvej Miljany Ferenc ju napokon delil iba jeden, jediný bod tzn. ak by sa jeden z rozhodcov priklonil na Babicovej stranu, na Slovensko by sa vrátila nie s 2., ale 1. miestom.
Rovnako ako Poprocká, aj Babicová splnila očakávania a ukázala, že jej dobré umiestnenie na 2022 Európskom šampionáte nebolo náhodným výsledkom.

Natália POPROCKÁ
1. miesto v absolútnom poradí ... Junior Women's Wellness
1. miesto (3 súťažiace) ... Junior Women's Wellness 16-23 Years Over 163 cm
2. miesto v absolútnom poradí ... Women´s Wellness
1. miesto (9 súťažiacich) ... Women's Wellness Up To 168 cm

Simona BABICOVÁ
2. miesto (3 súťažiace) ... Women´s Wellness over 168cm

Bikinifitness

S výnimkou seniorky Beáty GRAŇÁKOVEJ SAFKST nominačná komisia poslala na 2022 IFBB Svetový šampionát vo fitness do Južnej Kórei iba juniorky a prekvapilo ma, že v niektorých kategóriách Slovensko malo duplicitné zastúpenie. Prečo?
Ak v jednej kategórii nastúpia na súťažné pódium dve súťažiace zo Slovenska, slovenská/ý rozhodkyňa/rozhodca musí niektorú z nich uprednostniť tzn. chtiac nechtiac musí „proti niektorej z našich dievčat kopať“. Predpokladám, že slovenskí rozhodcovia (v Kórei to bol Hlinka, Mlsnová, Mlsna) videli formu a výkonnosť našich dievčat v predstihu (na rozdiel od rozhodcov zahraničných) , tzn. už v momente, kedy si sadali za rozhodcovský stolík museli mať jasnú predstavu, ktoré z našich dievčat má podľa nich lepšiu formu, resp. väčšiu šancu na lepší výsledok. A ak sa o forme našich dievčat deň pred súťažou viedli „kolektívne debaty“, rozhodcovia boli týmto kolektívnym názorom ovplyvnení.

Veľa o tom, kto z danej dvojice je „jednotka“ a kto „dvojka“ napovedal aj spôsob, akým dievčatá boli kaučované počas ich vystúpenia na pódiu – tá, ktorá bola častejšie „dirigovaná, navigovaná a chválená“ mala mať väčšiu šancu na zisk cennejšieho kovu. A verte mi, keď som to jasne počul (kto je predpokladaná teamová jednotka), jasné to muselo byť aj každej zo súťažiacich. „Dvojkám“ to na sebavedomí na pódiu určite nepridalo. V budúcnosti stačí zbytočne nepreháňať s povzbudzovaním (vytrvalé kopanie „na jednu bránku“ bolo naozaj neprehliadnuteľné) a ozvať sa iba v prípade zásadnej chyby.
report world fitness championships

Beáta GRAŇÁKOVÁ vs Zuzana KARDOŠOVÁ ... stretli sa v kategórii bikinifitness žien do 158cm a už po juniorskej kategórii (kde Kardošová zvíťazila) mi bolo jasné, že v bikinifitness žien dvojkou dnes bude Graňáková. KARDOŠOVÁ totiž súťažila v životnej forme, medzi ženy prichádzala „napozeraná rozhodcami“ z juniorskej kategórie (kde získala zlato) a napriek drobnostiam v pózingu, na pódiu pôsobila suverénne, elegantne, takmer dokonale (zdôrazním, že medzi ženami bola najmladšia v kategórii).
GRAŇÁKOVÚ som v lepšej forme asi nevidel, reálne mohla i pri účasti KARDOŠOVEJ bojovať o 3. až 4. miesto, aj preto som bol z jej konečnej 5. priečky sklamaný. Pohľad do výsledkových listín ukázal, že „niečo sa pokazilo vo finále“, kde jej rozhodcovia nadelili konečné 5. miesto. V semifinále reálne bola na priečke, na ktorej som ju videl aj ja (okrem víťaznej Burlaky ju porazili dievčatá mladšie o 3-7 rokov). Ak by nesúťažila Kradošová, nepochybujem, že Graňáková by sa na Slovensko vrátila s cenným kovom.

Darina VLČÁKOVÁ vs Rebeka DUDUSOVÁ ... aj v ďalšej kategórii bikinifitness žien do 169cm sme mali dve súťažiace a po juniorskom tesnom triumfe VLČÁKOVEJ (do Kórei prišla určite v lepšej forme ako ukázala na Arnold Classic Europe; celkovú prezentáciu a hlavne líčenie posunula nie o jeden, ale niekoľko levelov vyššie a na pódiu už nepôsobila ako zakríknutá šedá myška zo severu Slovenska) nad atraktívnou DUDUSOVOU (aj u nej som videl progres od Arnold Classic Europe – už jej nepadalo plece v základných postojoch, spomalila chôdzu, aj prezentáciu vyriešila spôsobom, ktorým zakryla proporčné nedostatky v nohách a aj keď stále mala obuté o číslo väčšie topánky, členky a aj kolená udržala v optimálnej pozícii, takže nič zásadného jej vyčítať nemôžem) som očakával, že rovnaký výsledok bude aj vo vekovej kategórii žien tzn. Vlčáková s Dudusovou zvedú vyrovnaný súboj. V semifinále VLČÁKOVÁ s DUDUSOVOU boli reálne vyrovnané, vo finále však ten istý rozhodcovský zbor doslova preoral semifinálové hodnotenie, kde u mňa prvá LYSENKO klesla na 6. miesto (z priebežného prvého miesta - u mňa na prvom mieste ostala aj po finále), KIVISELG sa posunula na 1. miesto (u mňa v semifinále aj vo finále bola na 2. priečke) a medzi vyrovnanou dvojicou VLČÁKOVÁ – DUDUSOVÁ vznikol vo finále nepochopiteľne priepastný bodový rozdiel.

DUDUSOVÁ napokon medzi ženami získala nečakane skvelé striebro, medzi juniorkami zlatá VLČÁKOVÁ (ktorá dokonca v absolútnom poradí medzi juniorkami prekonala dokonca famóznu Anetu TICHÚ) v ženách brala až 4. miesto. Dodám, že 21 ročná DUDUSOVÁ má bodyfitness korene, na nominačnej súťaži v Trebišove, v juniorskej vekovej kategórii bola jasne porazená VLČÁKOVOU, v ženskej kategórii po semifinále bola v Trebišove až na 3. mieste (za Láskavou a Subotič) a na 2. mieste napokon skončila s rovnakým počtom bodov ako spomínané dve dievčatá (takže ak Láskavá so Subotič boli po zverejnení zloženia reprezentácie sklamané, chápem to; pri slabej účasti právom mohli mať vysoké ambície).

Podľa rozhodnutia SAFKST nominačnej komisie si však letenku do Južnej Kórei nezaslúžili resp. nenašiel sa nikto, kto by povedal funkcionárom „dali ste cca 50.000€ na tričká a tepláky, nehovorte mi, že nemáte peniaze ešte na ďalšie 2-3 letenky“. S tým, že bikini juniorky by súťažili vo svojej vekovej kategórii a bikini seniorky medzi ženami (ak by v jednej a tej istej výškovej kategórii sme mali vyrovnané pole reprezentantiek; mimochodom, Láskavá má pár mm pod 169 cm, Subotič mohla súťažiť v kategórii do 166cm, kde sme nemali ani jednu bikinifitnessku).

Aneta TICHÁ ... ak by bola možnosť podať stávku na 1. miesto TICHEJ, vsadil by som na ňu celoživotné úspory. Taký istý som si bol jej úspechom! Po zlate v kategórii medzi juniorkami ani medzi ženami nedala súperkám v Južnej Kórei šancu a nielenže získala prvenstvo vo výškovej kategórii, ale vo veku 20 rokov získala po Weiterovej a Antovskej, ako historicky tretia bikinifitnesska zo Slovenska aj titul absolútnej víťazky medzi ženami. O tom, ako výrazná bola TICHÁ medzi ženami, svedčí skutočnosť, že v priamom súboji porazila aktuálne TOP bikinifitnessky amatérskej scény Burlaku, Hrabarchuk, Wozniakowsku a spol., vďaka čomu v budúcom roku môže sa uchádzať o maximálnu výšku finančnej podpory od MŠVVaŠ SR ako členka TOP Team Slovakia.

Ivette BALÁŽ a Andrea JAŠKOVÁ ... masters súťažiace si súťaženie v Južnej Kórei hradili z vlastného vrecka, aj preto som bol pred šampionátom zvedavý, kto vytiahne z úspor sumu cca 2.000€ a pôjde do rizika, že jeho súťaženie skončí už v eliminácii (podľa informácií zo SAFKST zdrojov, práve takúto sumu masters súťažiace a extradelegáti museli zaplatiť vedeniu za letenky, ubytovanie a stravu, ak sa chceli šampionátu zúčastniť). Úspešnejšia napokon z tejto dvojice bola BALÁŽ, ktorá súťažila v nižšej výškovej kategórii - ak by súťažila v jednej open kategórii, tak ako to bolo na 2022 IFBB Svetovom šampionáte vo FitModel, nízka výška by bola pre ňu v konkurencii s dlhonohými súperkami nevýhodou.

Výsledky, ktoré naše masters bikinifitnessky dosiahli (vzhľadom na konkurenciu), zodpovedajú ich reálnym možnostiam. Budem ich fanúšikom aj na ďalších súťažiach, aj preto som rád, že BALÁŽ po sklamaní vo Vilniuse (kde súťažila v Open masters kategórii FitModel) má po Južnej Kórei dôvod na úsmev (v prípade Jaškovej snáď iba poznámka – postup do finále jej unikol iba veľmi tesne, čo mi je naozaj ľúto; vo finále reálne mohla bojovať o 5. miesto, na ktorom som ju osobne videl a ... ešte rada ... v závere to už zbytočne netlačiť, aby to nebolo zbytočne prepálené).

Aneta TICHÁ
1. miesto (3 súťažiace) ... Junior Bikini 16-20y, 166cm plus
1. miesto v absolútnom poradí ... Bikini
1. miesto ... Bikini up to 172cm

Zuzana KARDOŠOVÁ
1. miesto (4 súťažiace) ... Junior Bikini 21-23y, up to 160cm
2. miesto ... Bikini up to 158cm

Darina VLČÁKOVÁ
1. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Bikini 21-23y, 166 cm plus
3. miesto v absolútnom poradí ... Junior Bikin
4. miesto (11 súťažiacich) ... Bikini up to 166cm

Rebeka DUDUSOVÁ
3. miesto (6 súťažiacich) ... Junior Bikini 21-23y, 166 cm plus
2. miesto (11 súťažiacich) ... Bikini up to 166cm

Ivette BALÁŽ
2. miesto (3 súťažiace) ... Master Bikini 35-39y, up to 164 cm

Andrea JAŠKOVÁ
7. miesto (9 súťažiacich) ... Master Bikini 45y plus

Women´s Physique

Letenku na IFBB Svetový fitness šampionát si napokon vybojovala aj Marieta ZADŇANČINOVÁ, ktorá v jarnej súťažnej sezóne súťažila medzi bodyfitnesskami. Na súťažné pódium nastúpila ako druhá najmladšia z 9 členného súťažného poľa a už v úvodných postojoch bolo jasné, že postup do finále získa bez problémov. Pohľad do výsledkových listín ukáže, že ZADŇANČINOVÁ jasne strácala za TOP3 súperkami a príčinu by som hľadal vo forme (tá bola napokon slabšia ako ukázala napríklad na jar, v už spomínanej nominácii bodyfitness), keď za súperkami zaostávala v separácii, prepracovanosti aj komplexnosti svalovej hmoty. V porovnaní s najlepšími súperkami výrazne zaostávala v horšie zvládnutých základných postojoch, kde pôsobila aj menej elegantne.

report majstrovtsvá sveta vo fitness

Riešenie? Hľadať postupy, ktoré jej vylepšia formu, intenzívne pracovať na pózingu (radikálny zásah by som urobil nielen pri základných postojoch, ale ako napovedá bodové hodnotenie voľnej zostavy, riešiť treba aj ju) a získať tým potrebné sebavedomie a istotu. Myslím, že 4. miesto je skvelým odrazovým mostíkom pre ZADŇANČINOVÚ, ktorá v novej fazóne a s bezchybným, elegantnejším prejavom smelo môže (aj vďaka pre túto nomináciu nesporne atraktívnemu vzhľadu – ten je v tejto nominácii ojedinelý) konkurovať akejkoľvek súperke.

Záver

Je nesporné, že napriek neúčasti bodyfitnessiek a artistic fitnessiek, 2022 IFBB Majstrovstvá sveta vo fitness skončili pre výber Slovenska úspechom. V Pohári národov vo vekových kategóriách Juniors a Masters Slovensku patrilo 3. miesto za 88 bodov z 18 klasifikovaných krajín (o jeden bod nás predstihlo Fínsko) , vo vekovej kategórii žien to opäť bolo 3. miesto za 132 bodov (opäť druhé Fínsko ich malo o 10 viac) z 20 klasifikovaných krajín. S úspechmi fitnessiek sa v podstate počítalo (aj preto absolútne prvenstvo ONDRUŠKOVEJ, ktorá porazila tohtoročnú absolútnu Majsterku Európy Maikku Hiljanen z Fínska, nie je veľkou senzáciou), úspech Tichej však pre Slovensko priniesol absolútne prvenstvo v bikinifitness po dlhých desiatich rokoch!

Maximálny rešpekt a uznanie patrí aj trénerkám dievčat - Holbovej (tá stojí za úspechmi Ondruškovej) a Graňákovej (Tichá je jej zverenkyňou). Niektoré z účastníčok nastúpia už tento týždeň do kolotoča porovnávaní na IFBB Svetovom pohári (je to sprievodná súťaž 2022 IFBB Majstrovstiev sveta v kulturistike mužov) a tak ako v Južnej Kórei, aj v Španielsku opäť ich vystúpenie budú sledovať členovia EastLabs Photo Team-u. Takže "dočítania" v ďalšom posúťažnom reporte.

Discussion at the article:

AMIX diskusia